PUȚINE ȘANSE PENTRU TINERII ABSOLVENȚI SĂ SE ANGAJEZE...

Distribuie pe:

Conform barometrului “Tinerii și locurile de muncă”, realizat de Frames, la comanda Best Smart Consulting, citat de DCNews, transformările semnificative prin care trece economia, scăderea cererii pe piața forței de muncă și lipsa unei perspective afectează puternic generația abia ieșită de pe băncile școlii.

Absolvirea școlii nu este de ajuns...

Potrivit sondajului, în plină pandemie, tinerilor le este tot mai greu să își găsească un loc de muncă, aceștia afirmând că absolvirea școlii nu este de ajuns ca să își găsească un job, iar școala românească scoate șomeri cu diplomă, pe bandă rulantă, o realitate crudă, care afectează sute de mii de tineri.

Dacă înainte de criza Covid, mulți dintre ei, după ce terminau școala, își găseau rapid un prim loc de muncă, în special în HoReCa, servicii, construcții, retail, participau la stagii de pregătire în companii sau porneau pe calea antreprenoriatului, în prezent, oportunitățile, în marea lor majoritate, au dispărut.

78,9% dintre respondenți sunt în căutarea unui loc de muncă sigur, cu contract de muncă pe durată nedeterminată, și numai 16% mai sunt dispuși să lucreze pe forme de colaborare, care să le permită opțiuni multiple.

Mai mult, 52,6% dintre ei își doresc un job de birou, la care să meargă în fiecare zi, în timp ce numai 14,5% și-ar dori un loc în care să aibă muncă de teren.

Ca să își găsească un loc de muncă, școala nu mai e de ajuns, este concluzia a 80,3% dintre cei chestionați. 77,6% consideră că, pentru a reuși să își găsească un job mai bun, au nevoie de un training, de un curs de specializare, 46,1% consideră că cea mai bună formă de pregătire este una mixtă (online/offline), 39,5% ar participa la un training în mediul virtual și numai 14,5% ar urma un curs de pregătire clasic, într-o sală de curs.

În ce domenii și-ar dori să lucreze

Întrebați în ce domeniu și-ar dori să lucreze, mulți dintre tineri au menționat, printre altele, domeniile marketing (8,9%), evenimente (8,3%), vânzări (6,5%), turism (6,5%), IT (6%), administrație (6%) și cultural (6%).

“Interesant este că, spre deosebire de anii trecuți, a scăzut interesul pentru jurnalism (1,2%) și imobiliare (2,4%), două dintre domeniile preferate de tineri în perioada anterioară crizei. În schimb, a crescut semnificativ dorința de a lucra în antreprenoriat (13,7%), un semn că, la nivel declarativ, mulți tineri au idei și vor să dezvolte afaceri, inclusiv în zona de social media - influencer, blogger, vlogger (7,7%), un fenomen care atrage tot mai mulți tineri din România”, afirmă realizatorii studiului.

Ce le lipsește și ce salarii își doresc

Barometrul mai arată un lucru interesant. Faptul că tinerii sunt conștienți de ce au nevoie pentru a lucra în domeniile respective. Cei mai mulți dintre ei (42,3%) afirmă că, pentru a-și schimba jobul, trebuie să aibă în primul rând cunoștințele necesare și să urmeze cursuri de specialitate.

Întrebați ce le lipsește să lucreze acolo unde își doresc, dincolo de cunoștințele necesare, 16,5% au menționat problemele financiare, 6,2% voința, 1% situația familială, în timp ce 34% au bifat răspunsul “alt motiv”.

Tinerii se dovedesc a fi realiști și în privința salariului pe care pot să îl primească, având în vedere nivelul de pregătire. Cei mai mulți dintre respondenți (39,5%) se așteaptă la un salariu între 2.500 și 3.500 lei, 27,6% și-ar dori un salariu între 3.500 și 4.500 lei, iar 15,8% se așteaptă la un salariu peste acest nivel.

Doar 17,1% dintre respondenți s-au declarat dispuși să lucreze pe un nivel salarial minim, între 1.500 și 2.500 lei.

*

Barometrul ,,Tinerii și locurile de muncă” a fost realizat în perioada 25 ianuarie - 1 februarie 2021, pe un eșantion de peste 250 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 26 de ani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu