PROIECTUL DE BUGET ALOCĂ 2% DIN PIB PENTRU APĂRARE - ROMÂNIA RESPECTĂ ANGAJAMENTELE

Distribuie pe:

Președintele PNL Neamț, deputatul Mugur Cozmanciuc, a declarat, marți, într-un comunicat de presă remis AGERPRES, că prin proiectul de buget pe anul acesta se alocă 2% din PIB pentru Apărare, ceea ce permite importante investiții în economia națională.

“Guvernul a adoptat proiectul legii bugetului de stat, iar bugetul Ministerului Apărării Naționale, propus pentru anul 2021, prevede fonduri de 22,746 miliarde lei, reprezentând 2,04% din PIB. Securitatea națională este o componentă importantă pentru România, iar faptul că se alocă pentru al cincilea an consecutiv 2% din PIB pentru Apărare arată că țara noastră își respectă angajamentele”, a subliniat Cozmanciuc.

Deputatul liberal a adăugat că acest buget va permite plăți directe sau indirecte către furnizori din economia națională, care pot depăși 2,5 miliarde lei. De asemenea, pot fi făcute investiții în infrastructură, de aproape 800 milioane lei, și investiții în sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical la Institutul Cantacuzino, dar și bani pentru învățământul superior din rețeaua MApN.

“Ministerul Apărării Naționale anunță că anul acesta sunt programate achiziții de echipamente și materiale specifice direct de la furnizori din economia națională, care pot depăși un miliard de lei, alți 1,4 miliarde lei fiind destinați unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din România. Plățile sunt planificate atât către agenți economici cu capital integral sau majoritar de stat, cât și cu capital privat”, a spus președintele PNL Neamț.

Mugur Cozmanciuc a precizat că, în calitate de membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților, va susține proiectele de dezvoltare ale industriei naționale de apărare.

 

NATO NU A LUAT O “DECIZIE FINALĂ” PRIVIND RETRAGEREA FORȚELOR DIN AFGANISTAN (STOLTENBERG)

După două decenii de intervenție militară occidentală și sute de miliarde de dolari cheltuite, țările NATO ezită să se angajeze la respectarea termenului de retragere, de 1 mai, și să riște să submineze progresele spre democrație, în condițiile în care procesul de pace bate pasul pe loc.

“Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenței noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliații din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape și să se coordoneze în următoarele săptămâni”, a declarat el la finalul unei videoconferințe a miniștrilor apărării din țările NATO.

În termenii acordului semnat în februarie 2020, de SUA și de talibani, contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească țara până la 1 mai 2021. Islamiștii radicali trebuie să negocieze cu bună credință, să reducă nivelul vărsării de sânge și să-și respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriștii internaționali, a îndemnat Stoltenberg. Atacurile în Afganistan, printre care și un atentat cu bombă care a provocat moartea adjunctului guvernatorului din capitala Kabul, în decembrie, i-au făcut pe membri ai Congresului SUA și ai unor ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului să ceară amânarea acestei retrageri, convenită când Donald Trump era președinte al SUA. (AGERPRES)

 

 

LEGEA PRIVIND DESFIINȚAREA PENSIILOR SPECIALE PENTRU PARLAMENTARI - PROMULGATĂ DE PREȘEDINTELE IOHANNIS

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și senatorilor.

Actul normativ elimină pensiile speciale pentru parlamentari.

Pe 17 februarie, Parlamentul a adoptat cu amendamente proiectul inițiat de PSD și a respins proiectele USR PLUS și PNL pe aceeași temă.

Prin acest act normativ, articolele 49 și 50 din Legea statutului deputaților și senatorilor se abrogă.

“De la data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor”, prevede actul normativ. (AGERPRES)

 

Lasă un comentariu