RAIUL, LUMEA ȘI... CUNOAȘTEREA

Distribuie pe:

* “Cred, cu tărie, în existența lui Dumnezeu, pe baza intuiției, observațiilor, logicii și, de asemenea, a cunoașterii științifice. Știința încearcă să înțeleagă ceea ce universul nostru este și cum funcționează, inclusiv noi, oamenii. Religia are ca scop înțelegerea scopului și semnificația din universul nostru, inclusiv propriile noastre vieți.

Charles Hard Townes (1915-2015), Laureat al premiului Nobel pentru fizică (pentru lucrări în electronica cuantică, crearea primilor maseri și laseri). A studiat la Universitatea Furman și a luat masterul la Universitatea din Duke. În 1936, a absolvit Institutul de Tehnologie din California, de unde a primit un titlu de doctor. În al Doilea Război Mondial a lucrat la sistemele de bombardament radar.

***

* “Cred, cu tărie, în Dumnezeu... găsesc că religia este ceva foarte personal...”

Sela Ward (1956-), este o actriță americană și producător, cea mai bine cunoscută pentru rolurile sale la televizor, pentru care a primit Premiul Emmy Award. Mai târziu a primit Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță. A studiat la Universitatea din Alabama.

***

* “Noi, oamenii, am uitat că lumea este darul lui Dumnezeu, expresia iubirii sale pentru om”.

Olivier Clement (1921-2009), scriitor, profesor, editor. Fost teolog convertit la creștinismul ortodox, după ce a fost ateu. A predat la Institutul Teologic Saint Serge din Paris. Împreună cu alți teologi din generația sa, precum Vladimir Losski (1903-1958), Nicolai Afanasiev (1893-1966) sau Paul Evdokimov (1901-1970), a devenit unul din pionierii “renașterii teologice” ortodoxe din secolul al XX-lea. A intrat în dialog cu mai multe figuri spirituale ale vremii sale: Patriarhul Atenagora, Papa Ioan Paul al II-lea, cu teologul român Dumitru Stăniloaie, și foarte mulți alți teologi și figuri marcante. Doctor Honoris Causa al unor Universități din S.U.A., Belgia și România.

***

* “E nemaipomenit să știi că Dumnezeu este oricând la dispoziția rugăciunii tale; Că... raiul este umbra lui Dumnezeu; Că... sufletul este ecoul lui Dumnezeu”.

Costel Zăgan (1958-), profesor de limba română, poet, aforist. A primit premiul Asociației Scriitorilor din Moldova (1995) și premiul revistei Steaua la festivalul de poezie “Poemele luminii”.

P.S. Liviu Rebreanu (1885-1944), prozator, dramaturg, membru al Academiei Române: “În clipa când Dumnezeu ar părăsi pe om, definitiv, fără speranță, lumea ar deveni o imensă mașină fără conducător, osândită să scârțâie infinit, fără rost, îngrozitor de fără rost...În asemenea lume, viața ar fi un chin atât de cumplit, că nicio ființă simțitoare nu ar mai putea trăi!... Ar fi într-adevăr sfârșitul lumii...”

Lasă un comentariu