CĂRȚI ALE SCRIITORULUI AUREL HANCU (II) “PUTEREA CUGETULUI”

Distribuie pe:

Cartea, “Puterea Cugetului” strânge la un loc reflecțiile publicate de scriitorul Aurel Hancu, de-a lungul timpului, cuprinse în volumele: “Oaza pustiei” (1996), “Arcade” (2005), “Reflecții” (2011) și “Cogito, ergo sum” (2019) - inedite.

Cred că astfel se întregește activitatea creatoare a autorului, cu acest gen de creație polivalent, în care filosofia și literatura își dau mâna, prin ceea ce înseamnă cugetare, reflecție sau maximă.

Așa cum afirmă autorul, dacă privim istoria acestui gen de creație, elementul abstract și sintetic, poate chiar arid și prin aceasta mai puțin atractiv, este definitoriu.

Dincolo de încărcătura etică și morală, de filonul gnoseologic de înțelepciune, sentimentul autorului este acela că a reușit să apropie reflecția mai mult de literatură, apelând la mijloacele și imaginarul acesteia, înnobilând reflecția, salvând-o de la “nebăgare în seamă și uitare”.

Pentru a repera informația, scriitorul Aurel Hancu, în ipostază de gânditor, numerotează reflecțiile, subliniază cu caractere cursive cuvintele-cheie, și, la sfârșitul cărții, oferă un Indice tematic.

Cartea este într-adevăr impresionantă, plină de înțelepciune, scrisă într-un stil atractiv, expresiv, și poate fi utilă oricărui cititor dornic de cunoaștere și autocunoaștere.

Selectăm din carte câteva reflecții, care ne apropie mai mult de conținutul ei.

* “Contemplația dă formă spiritului, așa cum stelele dau contur cerului”.

* “Poezia este un mânz de lumină neîmblânzit” .

* “Binele trebuie slujit și înfăptuit necondiționat.”

* “Binecuvântează-i, Doamne, pe vrășmașii mei, că m-au împins în brațele Tale, mai mult decât prietenii mei - spunea cineva care a gustat din plin suferința.”

*

* “Dacă ajungi conștient de omniprezența lui Dumnezeu, nu ai sentimentul că ești singur niciodată”

* “Nu atât păcatul ofensează pe Cel Preaînalt, cât perseverența în păcat și neîntoarcerea de la păcat, nici până în ultima clipă a vieții pământene.”

* “Inima - orgă pentru cântecul vieții”.* “Lumea ar putea exista fără soare, dar nu fără Sfânta Euharistie”

(Sf. Padre Pio ).

 

Lasă un comentariu