ÎN PERSPECTIVĂ: PAȘAPORT DE VACCINARE DIGITAL ÎN UE

Distribuie pe:

Comisia Europeană va prezenta, în cursul acestei luni, o propunere privind emiterea unui pașaport de vaccinare digital, la nivelul UE, a anunțat, ieri, președintele CE, Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

“În ceea ce privește întrebarea despre cum ar putea arăta pașaportul verde digital, vom prezenta o propunere legislativă în martie”, a afirmat Ursula von der Leyen într-o videoconferință cu parlamentarii germani.

Afirmația survine după ce, săptămâna trecută, presa a relatat că majoritatea liderilor UE sunt de acord să instituie certificatele digitale până în vară. Vineri, Angela Merkel a spus că ar putea dura aproximativ trei luni până la înființarea unui astfel de sistem.

Pașapoartele de vaccinare sunt considerate, pe scară largă, cel mai realist mod de a relua, în siguranță, călătoriile internaționale în timpul sezonului estival ce se apropie. Mai mult, aceste documente le-ar permite oamenilor să prezinte dovada vaccinării și, astfel, să evite protocoalele de carantină/autoizolare la sosirea într-o țară străină.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a declarat că și miniștrii săi au în vedere crearea unui astfel de document pentru a încuraja călătoriile internaționale.

Și Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni (IATA) a anunțat lansarea unui permis de călătorie la finalul lunii martie, prin punerea în funcțiune a unui sistem digital pentru rezultatele testelor și certificatele de vaccinare, ceea ce va contribui la facilitarea călătoriilor internaționale.

Este esențial ca guvernele să înceapă să emită cetățenilor certificate de vaccinare digitale, care apoi vor servi drept bază pentru permisul de călătorie, a apreciat IATA, potrivit sursei citate.

Printre țările care emit sau solicită deja certificate de vaccinare se numără Polonia, Italia, Spania, Portugalia, Republica Cehă.

Pe de altă parte, unele țări, inclusiv Franța și Germania, și-au exprimat îngrijorarea privind faptul că facilitarea călătoriilor pentru persoanele care au fost imunizate i-ar discrimina pe cetățenii care încă așteaptă să fie vaccinați. Ministrul francez al Sănătății, Olivier Véran, a declarat în repetate rânduri că este prea devreme pentru a discuta despre pașapoartele de vaccinare, deoarece mai puțin de trei milioane de francezi au primit o primă doză și pentru că nu este clar dacă vaccinul previne transmiterea.

Este o opinie împărtășită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comisia Europeană a spus, anterior, că nu se va grăbi să ia o decizie cu privire la pașapoartele de vaccinare, atâta timp cât o mare parte din populația UE este, încă, neimunizată.

Von der Leyen a declarat, săptămâna trecută, că liderii europeni se așteaptă ca, după luni de probleme și fricțiuni, 70% dintre adulții din țările UE să fie vaccinați până la sfârșitul verii.

Șeful Comisiei Europene susține că vaccinarea completă a puțin sub trei sferturi dintre adulți, până la termenul avut în vedere, este un “obiectiv în care suntem încrezători”, menționează Reuters și france24.com.

Potrivit unui sondaj efectuat de Mediafax (sursa - mediafax.ro), din cei peste 7.000 de respondenți, aproape 4.000 nu sunt de acord cu introducerea pașaportului de vaccinare; alți 2.300 au răspuns “da”, iar 600 sunt de părere că liderii ar trebui să mai aștepte luarea unei decizii.

Lasă un comentariu