CE SCUZE GĂSIM PENTRU A NU REALIZA CEEA CE VISĂM...

Distribuie pe:

Psihoterapeutul Petruța Gheorghe, citat de csid.ro, susține că scuzele sunt cele mai la îndemână instrumente care ne îndepărtează de ceea ce ne dorim.

În opinia psihoterapeutului, există un mecanism aproape inconștient, care ne apără, cumva, de un posibil eșec, iar acesta se materializează în scuze: „Acestea apar foarte ușor, pentru că suntem comozi, dar și pentru că ne este frică, de fapt, să muncim pentru ceva măreț. Scuzele izvorăsc fie din comoditate, fie dintr-o lipsă de încredere în puterea noastră. Un prim pas ar fi să identificăm care este scuza preferată și, odată ce o conștientizăm, să acceptăm că este o adevărată ustensilă de distrugere a viselor.

Comoditatea (sau chiar lenea) este un produs al fricii de nou, al ieșirii din zona de confort, și se materializează în scuze. Iată care sunt acestea":

Nu îmi pasă - Te convingi că oricum nu voiai sau nu aveai nevoie de acel ceva, de exemplu, o promovare la locul de muncă: „Nu îl voiam oricum. Ar fi fost prea mult stres…".

Scuza pasivă - Viața, pur și simplu, se întâmplă, este dincolo de controlul tău. De exemplu, televizorul te acaparează și habar nu ai când a trecut timpul atât de repede.

Scuza... genetică - Te-ai născut așa și nu te poți comporta diferit, așa este familia ta. De exemplu, tatăl tău este antisocial, mama ta este critică. Plus că la voi în familie ai văzut tot timpul cum scuzele au distrus... acțiunile.

Scuza victimei - Nimic nu se petrece din vina ta! De exemplu, întârzii la o ședință importantă cu clienții, dar nu a fost vina ta (prietenii au insistat să te mai rețină, a fost un trafic infernal, ai vărsat în ultimul moment o ceașcă de cafea pe cămașă…).

Scuza tuturor celorlalți - Este în regulă, pentru că toți ceilalți o fac sau nu. De exemplu, niciunul dintre ceilalți prieteni căsătoriți nu mai face sex, deci este perfect normal ca nici tu să nu mai faci. Nu-i nimic în neregulă...

Scuza precedentului - Nu ai mai putut să o faci niciodată. Ai încercat de atâtea ori, nimic nu a funcționat, de ce s-ar schimba lucrurile fix acum? De exemplu, în trecut, reușeai să îți organizezi foarte bine timpul, dar de câțiva ani pur și simplu nu mai reușești, așa că ce sens are să mai încerci?!

Așa a fost să fie - Ceea ce dorești nu este posibil să se întâmple pentru tine. De exemplu, dacă ai avut o copilărie tristă, nu vei reuși să treci niciodată peste acea perioadă grea, prin urmare te vei ascunde în spatele acestei scuze toată viața.

Fac mai mult decât suficient - Nimeni nu ar trebui să îți ceară mai mult decât tot ceea ce ai făcut deja, pentru că tu știi sigur că faci prea multe!

„Toată lumea are propriile sale seturi de scuze. Într-adevăr, scuzele sunt geniale. La urma urmei, ne împiedică să facem ceva ce nu vrem să facem și ne permit să explicăm de ce nu putem. Practic, avem o plasă de siguranță permanentă pentru absolvirea vinovăției. Întotdeauna este vina altora, sub nicio formă a noastră!

Însă, atunci când ne dorim cu adevărat ceva, trebuie să vedem de ce băgăm scuzele la înaintare și ce putem face pentru a ne atinge visele. Prin urmare, în câțiva pași simpli, ne putem schimba viața în bine", ne asigură specialistul.

Informează-te - Anxietatea izvorăște din teama de necunoscut. În general, când nu deții toate informațiile cu privire la o situație, există riscul să îți imaginezi un scenariu negativ, diferit de realitate. Însă, poți să previi o asemenea situație prin informare. Cu cât știi mai multe, cu atât mai încrezător vei fi, ceea ce înseamnă că îți va fi mai ușor să ieși din zona de confort. Documentează-te citind, căutând informații pe internet sau consultându-te cu persoane avizate. Informația înseamnă putere!

Fă-ți un plan - După ce te-ai informat, e indicat să îți faci un plan care să te ajute, pas cu pas, să ieși din zona de confort. Vei începe cu mici pași, care te ajută să capeți încredere în forțele proprii. Aceasta înseamnă că te vei provoca pe tine însuți să faci lucrurile de care te temi cel mai tare.

Renunță la rutina zilnică - Rutina nu face altceva decât să întărească zona de confort. Combate rutina zilnică prin mici modificări (întoarce-te de la serviciu pe un alt drum, ia masa de prânz într-un restaurant diferit în fiecare zi, nu mai folosi liftul, ci urcă pe scări, mergi la film într-un alt cinematograf). Prin mici gesturi aparent banale, vei reuși să te formezi în așa fel încât să ieși din zona de confort, fără să ai probleme.

Renunță la nevoia de a deține controlul - Pe lângă teama de eșec, și nevoia de a deține în permanență controlul contribuie la stabilirea și întărirea zonei de confort. Nu îți mai satisface nevoia de control, ci fă-ți, mai degrabă, un obicei din a lăsa frâiele pe mâna altcuiva.

Fii mai dur cu tine - Propune-ți să fii mai dur cu tine. Ceartă-te, supără-te pe tine, critică-te aspru când observi că refuzi să faci lucruri benefice și plăcute, chiar dacă acestea te obligă să depășești zona de confort. (L.P.)

 

Lasă un comentariu