TOȚI ALEȘII LOCALI DIN PSD VOR SĂ VINĂ LA PALATUL COTROCENI SĂ PROTESTEZE

Distribuie pe:

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că aleșii locali ai partidului vor să vină la Palatul Cotroceni să protesteze, pentru că sunt nemulțumiți de fondurile care le-au fost alocate în bugetul pe acest an.

„Au venit acum cu o anexă la proiectul bugetului de stat prin care s-au alocat aproximativ 380 de milioane de lei numai către cele trei formațiuni politice care creează actuala coaliție. Cu ce sunt de vină oamenii care trăiesc într-o administrație câștigată de PSD? 20 de județe să nu primească niciun ban fiindcă sunt administrații ale PSD. Asta e normalitatea pe care ne-o invoca președintele României prin Guvernul său? Nu e președintele Iohannis și președinte la Buzău, sau la Teleorman, sau la Botoșani? Toți aleșii locali din partid, în acest moment sunt dezbateri cu toți președinții, vor să vină la București, să își pună eșarfele, să vină, culmea, nu vor să vină la Palatul Victoria, vor să meargă la Palatul Cotroceni fiindcă președintele ar fi trebuit să sesizeze așa ceva. Niciodată nu s-a făcut asta în România", a spus Ciolacu într-o conferință de presă susținută după ședința conducerii PSD.

El a adăugat că „devine o practică" din partea guvernelor de dreapta să se emită anexe la bugetul de stat fără să se țină cont de vreun criteriu.

„Este infracțiune.(...) Nimeni nu și-a permis până acum așa ceva. Au existat negocieri între formațiunile politice, indiferent dacă erai la putere sau în opoziție, pentru trecerea anumitor amendamente, cum e Aeroportul de la Brașov, liderii politici discutau, este un obiectiv național, trebuie să continue lucrările (...), se venea cu un amendament", a afirmat Ciolacu.

 

MINISTRUL CERCETĂRII, DESPRE CARTEA DE IDENTITATE ELECTRONICĂ: PUTEM FI OPTIMIȘTI CĂ ÎN LUNA AUGUST VOM PUTEA BENEFICIA DE EA

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, a declarat marți că probabil cartea de identitate electronică va fi disponibilă în august, ea oferind și posibilitatea semnăturii electronice.

„Acești pași legislativi, cum ar fi adoptarea regulamentului privind identificarea la distanță, sunt în curs de a fi legiferați în Parlament, așa că putem fi optimiști că în luna august vom putea beneficia de această nouă carte de identitate, care să aibă dublu rol, atât identificarea digitală, cât și posibilitatea de a semna electronic cu ajutorul ei", a afirmat ministrul la DCNews, în cadrul dezbaterii „Digitalizarea României, Prioritate Zero".

El a vorbit și de principiile digitalizării și de nevoia de transparență în acest domeniu.

„Statul n-ar trebui să naționalizeze digitalizarea. Aici ar trebui să fie o relație sănătoasă între mediul privat și stat, dar nu oricum. Statul trebuie să își facă partea lui, adică să asigure condiții de concurență corectă în digitalizare, pentru a nu mai fi suspiciuni, povești, cum au fost în ultimii 20 de ani", a apreciat Teleman.

În acest sens, a menționat nevoia de transparentizare a modului în care se fac achizițiile publice, anume punerea în dezbatere publică a caietelor de sarcini.

Totodată, ministrul a spus că soluțiile digitale achiziționate de stat trebuie să fie sustenabile și trebuie să fie testate, menționând „total cost of ownership", anume „cât ne costă să achiziționăm o soluție software".

„De multe ori, costurile indirecte au fost omise și asta a dus la incapacitatea, inutilitatea unor soluții", a precizat el.

 

ORBAN: O ECHIPĂ DE LUCRU A COALIȚIEI VA DECIDE ÎN LEGĂTURĂ CU PENSIILE SPECIALE; PNL ȘI-A DESEMNAT REPREZENTANȚII

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat luni că parlamentarii liberali Ioan Cupșa, Iuliana Scântei, Dan Vîlceanu și Mara Calista vor face parte din echipa de lucru care va decide forma care ar urma să fie adoptată în privința eliminării pensiilor speciale.

„Noi am luat o decizie la nivelul coaliției în sprijinul ministrului Muncii, care lucrează cu alte ministere la îmbunătățirea legislației în domeniu, să formăm o echipă de reprezentanți. Chiar astăzi am hotărât. Din partea noastră, din echipa de lucru vor face parte pe partea juridică: domnul deputat Ioan Cupșa - președintele Comisiei juridice a partidului și doamna senator Iulia Scântei - președintele

Comisiei juridice a Senatului, iar pe parte de muncă și protecție socială: domnul deputat Dan Vîlceanu și doamna deputat Mara Calista. Trebuie făcută o analiză. (...) Această comisie va decide dacă facem o lege pentru fiecare domeniu sau facem o lege care să cuprindă toate reglementările privitoare la pensiile speciale. Personal, cred că specialiștii trebuie să decidă care este forma pe care trebuie să o adoptăm", a declarat Orban la Parlament, după ședința Biroului Executiv al PNL.

El a arătat că în măsura în care vor fi proiecte de lege privind pensiile speciale care vor „sta în picioare", acestea vor fi supuse imediat dezbaterii Parlamentului.

 

POLIȚIA ROMÂNĂ, CERT-RO ȘI ASOCIAȚIA ROMÂNĂ A BĂNCILOR LANSEAZĂ O CAMPANIE DE PREVENIRE A FRAUDELOR ONLINE

Poliția Română, Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Română a Băncilor (ARB) atrag atenția cu privire la incidentele recente de securitate cibernetică de tip fraudă, distribuite prin intermediul unor site-uri de anunțuri generaliste din România, și lansează o campanie de conștientizare menită să protejeze clienții împotriva fraudelor online.

Potrivit unui comunicat comun al instituțiilor, se recomandă persoanelor care au postat anunțuri de vânzare pe site-uri să nu comunice datele de pe card, acestea fiind confidențiale și folosite exclusiv pentru achiziții și nu pentru încasări. Utilizatorii sunt sfătuiți să verifice toate detaliile înainte de a efectua o tranzacție.

Mecanismul utilizat este unul dual, atacatorii țintind atât cumpărătorii, cât și vânzătorii din platformă. Metoda de atac presupune contactarea utilizatorilor și redirecționarea lor către alte soluții de tip chat, de regulă Whatsapp. Următorul pas este convingerea potențialei victime de a furniza datele de pe card, în urma accesării unui link nelegitim transmis de atacatori. Astfel, sunt obținute toate datele cardului, inclusiv parolele de securitate cu care efectuează o primă tranzacție de tip transfer (care va debita contul de card al vânzătorului), iar ulterior le utilizează pentru alte tranzacții frauduloase.

Pentru a se proteja împotriva fraudelor, este necesar ca utilizatorii de carduri să respecte următoarele recomandări: să nu comunice nimănui PIN-ul, datele înscrise pe card, inclusiv codul CVV2/CVC2, date personale de identificare, orice alte informații de securitate aflate pe carduri sau parolele de securitate utilizate în tranzacționare, întrucât angajații băncilor nu vor solicita niciodată divulgarea acestor informații indiferent prin ce mijloace se primește solicitarea - e-mail, SMS, apeluri telefonice sau la servicii financiare furnizate de bancă la distanță.

Totodată, se recomandă utilizatorilor să nu furnizeze niciodată datele de acces la Internet/Mobile Banking (datele înscrise pe card trebuie cunoscute exclusiv de titular și trebuie completate doar când acesta efectuează cumpărături online pe site-uri securizate), să nu deschidă atașamentele din e-mail-urile primite de la persoane necunoscute, să nu intre pe link-uri primite prin e-mail-uri necunoscute sau nesolicitate, să nu instaleze aplicații din surse necunoscute și programe necertificate descărcate de pe website-uri dubioase, să aibă instalat un program antivirus bun și actualizat și să actualizeze permanent sistemul de operare.

De asemenea, li se recomandă să nu mai introducă alte coduri și să anunțe imediat banca emitentă în cazul în care observă în browser imagini suspecte care nu corespund cu cele din paginile web ale băncii, apariția unor ferestre „pop-up", care solicită introducerea de date confidențiale, că nu se pot autentifica în pagina de Login de la prima încercare, întrucât s-ar putea să devină victima unui atac informatic.

Poliția Română, CERT-RO și Asociația Română a Băncilor recomandă tuturor cetățenilor să se informeze din surse oficiale și să semnaleze imediat orice tentativă de fraudă. (AGERPRES)

Lasă un comentariu