CE ÎNSEAMNĂ BABELE DIN LUNA MARTIE ȘI CUM ÎȚI ALEGI ZIUA

Distribuie pe:

În vechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar și lupta dintre iarnă și primăvară, ceea ce duce la o instabilitate crescută a vremii.

Bunicii noștri știau că primele zile din această lună sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile, cu vreme schimbătoare, “zilele babelor”.

De unde vine acest obicei? Etnografii spun că mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Baba Dochia și-a luat numele de la Sfântă Muceniță Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.

Dacă ținem seama că în vechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortodx.ro. Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul, urcând muntele, împreună cu turmă sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că, între 1 și 9 martie, vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentrul tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege “o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.

Alegerea babei se poate face în două moduri: alegerea unei zile oarecare între 1 si 9 martie sau în funcție de data nașterii. Astfel, dacă persoana respectivă este născută între 1 si 9 ale oricărei luni, baba reprezintă data nașterii; dacă ziua de naștere este în afara acestui interval, cifrele ce formează ziua nasterii se adună și rezultatul reprezintă baba persoanei respective. De exemplu, dacă ziua unei persoane este pe 21, baba persoanei va cădea pe 2+1=3 Martie.

Legendele despre Baba Dochia sunt numeroase. Una dintre ele o înfățișează că o babă ce avea o noră pe care o năpăstuia ori de câte ori i se ivea ocazia. Odată, la 1 martie, o trimite să spele lâna, dar nu oricum, ci din neagră să o facă albă. Pe noră o ajută un înger. Îi dă o floare albă și îi spune să spele lâna cu ea. Baba Dochia decide să plece cu oile la munte, fiind convinsă că venise primăvara pentru că-și văzuse nora cu floarea în mână. Ea își pune 9 cojoace de blană și urcă cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, plouă și i se udă cojoacele. Se dezbracă, rând pe rând, de cojoace, iar când rămâne în cămașă, vine gerul și o îngheață. Dumnezeu a transformat-o în stâncă, împreună cu oile, să rămână amintire.

(De prin lume adunate)

 

Lasă un comentariu