FILM DOCUMENTAR AL UNEI BASARABENCE, PREMIAT CU URSUL DE AUR, LA BERLIN

Distribuie pe:

Scurtmetrajul documentar „Nanu Tudor" („My Uncle Tudor") a fost recompensat, joi, cu Ursul de Aur, pentru cel mai bun scurtmetraj, potrivit paginii oficiale a celei de-a 71-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, desfășurat online în perioada 1-5 martie. În secțiunile Generation Kplus și 14plus, au fost premiate filme din China, Argentina, Elveția și Statele Unite.

Potrivit Agerpres, în scurtmetrajul „Nanu Tudor", o coproducție Belgia, Portugalia și Ungaria, regizoarea Olga Lucovnicova, născută în 1991 în Republica Moldova, „ne conduce prin complexitatea dezvăluirii unei traume din copilărie. În timp ce detalii intime ne introduc treptat într-o aparentă lume idilică de nostalgie inocentă, conversația ei cu Unchiul Tudor expune gradual teroarea copilăriei și negarea ei fără remușcare. Privirea cinematografică subtilă a Olgăi Lucovnicova se rotește cu precizie în jurul membrilor familiei. Curajul personal, combinat cu măiestria filmică creează o peliculă atât puternică, cât și multristratificată emoțional", au precizat membrii juriului.

Ursul de Argint pentru scurt-metraj a revenit filmului „Xia Wu Guo Qu Le Yi Ban" („Day Is Done"), producție China, realizat de Zhang Dalei.

Candidată pentru European Film Awards a fost aleasă animația „Easter Eggs", realizată de Nicolas Keppens, coproducție Belgia, Franța, Olanda.

Marele Premiu pentru cel mai bun film din competiția GenerationKplus, răsplătit cu 7.500 de euro din partea Deutsche Kinderhilfswerk, a revenit „Han Nan Xia Ri" („Summer Blur"), producție China, regizat de Han Shuai.

Potrivit juriului, „filmul convinge prin puterea sa vizuală și energetică și prin combinarea remarcabilă a tuturor nivelurilor de cinematografie. Creează astfel o poveste estivală care dansează pe marginea unui coșmar. Simți dogoarea în fiecare secundă, aerul dens și presiunea asupra personajului principal. Punctul de interes este mereu asupra sentimentelor, perspectivei și percepției copilului, ceea ce oferă posibilitatea de a împărtăși durerea de a ne descoperi identitatea și drumul".

„Una escuela en Cerro Hueso" („A School in Cerro Hueso") (Argentina), de Betania Cappato, a fost recompensat cu mențiune specială în competiția Kplus.

Marele premiu pentru cel mai bun film în competiția 14plus, răsplătit cu 7.500 de euro din partea Bundeszentrale für politische Bildung, a fost atribuit peliculei „La Mif" („The Fam"), (Elveția), de Fred Baillif, iar mențiune specială în competiția 14plus a primit pelicula „Cryptozoo" (SUA), de Dash Shaw.

Din cauza pandemiei de coronavirus, ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se desfășoară într-un format inedit, în două etape: în perioada 1-5 martie 2021 a avut loc etapa Industry Event, incluzând European Film Market, Berlinale Co-Production Market, Berlinale Talents și Word Cinema Fund, destinate profesioniștilor din lumea filmului și jurnaliștilor acreditați, urmând ca între 9 și 20 iunie, în cadrul evenimen-tului intitulat Summer Special, publicul larg să poată viziona cea mai mare parte dintre filmele selectate în cinematografele din Berlin. (M.C.)

 

Lasă un comentariu