LĂMPILE UV NU SUNT RECOMANDATE PENTRU DEZINFECȚIA ÎN ȘCOLI!

Distribuie pe:

Întrucât accidentele survenite în urma utilizării lămpilor UV în unitățile de învățământ sunt tot mai dese, specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) atrag atenția că lămpile UV nu sunt recomandate pentru dezinfecția în școli sau pentru uz casnic, întrucât radiațiile UV sunt cancerigene și pot produce cataractă.

„Lămpile UV sunt, în esență, becuri speciale pline cu vapori de mercur care, odată expuși unui curent electric, produc radiație ultravioletă care distruge germenii direct, prin distrugerea ADN-ului și a ARN-ului acestora, și indirect, prin producerea de ozon.

Astfel de lămpi sunt folosite în spitale și în laboratoarele medicale pentru a steriliza anumite încăperi sau zone, însă nu trebuie utilizate ca unică metodă de dezinfecție.

În ceea ce privește activitatea radiației UV față de virusuri, mai multe studii au demonstrat că aceasta poate distruge virusuri gripale, adenovirusuri, coronavirusuri etc., atât de pe suprafețe, cât și din aer, atât prin alterarea materialului lor genetic, cât și prin alterarea proteinelor de suprafață, virusurile fiind astfel inactivate.

Punerea în funcțiune a acestor lămpi trebuie executată numai de persoane calificate și instruite în acest sens. În timpul funcționării, persoanele nu trebuie să fie în încăpere, în caz contrar acestea vor fi expuse și vor dezvolta reacții nedorite la nivel ocular (conjunctivită, foto-oftalmie, cataractă) sau la nivel cutanat (arsură până la transformare malignă).

De asemenea, ozonul produs de lămpile UV este dăunător pentru căile respiratorii, fiind un puternic iritant, și poate produce crize la persoanele astmatice.

Totodată, atragem atenția că măsurile de curățenie și cele de aplicare a produselor de curățenie și a dezinfectanților prevăzute, atât în recomandările naționale, cât și în cele ale Organizației Mondiale a Sănătății, asociate cu o aerisire fără abatere de la frecvența și perioada corectă de timp, asigură un mediu propice desfășurării activităților educative.

Igiena mâinilor, igiena respirației, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a spațiilor sunt metode dovedite ca fiind eficiente în prevenirea transmiterii Covid-19.

În concluzie, metoda dezinfecției cu UV nu reprezintă o opțiune pentru dezinfectarea sălilor de curs în școli", arată INSP, într-un comunicat de presă. (L.P.)

Lasă un comentariu