COVID-19

Distribuie pe:

Covid-19 este cunoscut și sub numele de sindromul respirator acut 2019-nCoV, sindromul respirator acut, pneumonia Wuhan.

Semne și simptome: Persoanele infectate pot fi asimptomatice sau pot prezenta simptome, precum febră, tuse și dificultăți de respirație. Diareea sau simptome respiratorii superioare (de exemplu: strănut, dureri în gât, nas înfundat) sunt mai puțin frecvente. Infecțiile pot deveni mai severe, progresând până la pneumonie.

Cauză: Cauza infecției este coronavirusul sindromului respirator acut (SARS-CoV-2). Se crede că virusul are origine zoonotică. Principalul mod de transmitere este prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate, care sunt eliminate prin strănut, tuse sau expirație. Oficialii din Shanghai au confirmat mai multe moduri de transmitere, inclusiv transmiterea directă, transmiterea prin contact și transmiterea prin aerosoli, cele două din urmă implicând atingerea unei suprafețe contaminate cu picături de secreții respiratorii infectate și inhalarea aerului contaminat cu picături de secreții respiratorii infectate.

Diagnostic: Testul poate fi făcut pe mostre respiratorii sau probe de sânge. Rezultatele sunt în general disponibile în termen de câteva ore sau zile. Cercetătorii chinezi au reușit să izoleze o tulpină de coronavirus și au publicat secvența genetică, astfel încât laboratoare din întreaga lume ar putea dezvolta, în mod independent, teste PCR pentru a depista infecția cu acest virus.

Prevenție: Organizații ale sănătății din întreaga lume au publicat măsuri preventive pentru a reduce șansele de infecție. Recomandările sunt similare cu cele publicate în cazul altor coronavirusuri și includ: spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii cu mâinile nespălate, și practicarea unei bune igiene respiratorii. Pentru a preveni transmiterea, CDC recomandă ca persoanele infectate să stea acasă, cu excepția cazului când necesită îngrijiri medicale.

Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2: Coronavirusul sindromului respirator acut sever 2, numit oficial astfel de către OMS, cunoscut inițial sub numele coronavirusul 2019-nCoV și popular sub numele de coronavirusul din Wuhan și coronavirusul pneumoniei din piața de fructe de mare din Wuhan, este un coronavirus ARNmonocatenar cu polaritate pozitivă, care cauzează sindromul respirator acut sever 2.

Primele cazuri suspecte au fost notificate către OMS pe 31 decembrie 2019, la doar peste trei săptămâni de la apariția primelor cazuri simptomatice pe 8 decembrie 2019. Virusul a fost secvențiat genomic după teste de acid nucleic pe specimene de la un pacient cu pneumonie în timpul epidemiei de coronavirus din Wuhan din 2019-20.

VACCIN ANTI-COVID-19

La sfârșitul lunii februarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că nu se aștepta ca un vaccin împotriva SARS-CoV-2 să fie disponibil în mai puțin de 18 luni. Până la începutul lunii martie 2020, aproximativ 30 de candidați pentru acest vaccin erau în dezvoltare.

La 21 decembrie 2020 a fost aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului primul vaccin pentru utilizarea în UE, cel produs de Pfizer/BioNTech. Vaccinarea a început, în mod simbolic, la 27 decembrie, în toate țările UE, în același timp, în prima fază fiind administrat lucrătorilor din domeniul medical. La 6 ianuarie 2021 a fost aprobat cel de-al doilea vaccin, cel creat de compania Moderna.

În România, primele 10.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech au ajuns pe 25 decembrie, România urmând să primească săptămânal în jur de 150.000 de doze.

Un vaccin sigur și eficace este cea mai trainică soluție de ieșire din pandemie. Comisia Europeană a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri și a aprobat două vaccinuri anti-COVID-19, evaluate ca fiind sigure și eficace. Dozele sunt trimise în același timp în toate țările din UE, în aceleași condiții.

Deocamdată se pot vaccina grupurile prioritare - persoanele în vârstă sau personalul medico-sanitar. Însă în curând vor exista suficiente vaccinuri pentru toată populația Uniunii Europene.

După vaccinarea unui număr suficient de persoane, vom putea reveni treptat la o viață normală.

CE ESTE UN VACCIN?

Un vaccin este un produs medicamentos biologic care are ca scop inducerea unui răspuns imun și, implicit, protecție imună dobândită față de o anumită boală infecțioasă. Vaccinurile pot conține agentul patogen întreg, atenuat sau dezactivat, toxinele produse de agent care sunt responsabile de producerea patologiei la om sau diferite fragmente moleculare (precum proteine de suprafață). Ajuns în organism, principiul activ din vaccin induce un răspuns imun prin stimularea sistemului imunitar, cu inducerea unei memorii imune ce va avea ca scop recunoașterea ulterioară și distrugerea agentului patogen, odată intrat în organism. Vaccinurile pot fi utilizate în scop profilactic (vaccinoprofilaxie) sau curativ.

EFORTURI ÎN 2020

Virusul SARS-CoV-2 a fost identificat la sfârșitul anului 2019 drept cauză a ceea ce va fi numit ulterior COVID-19.

Un focar major s-a răspândit în întreaga lume în 2020, ceea ce a dus la investiții considerabile în cercetare pentru dezvoltarea unui vaccin.

Lasă un comentariu