FETELE LUCREAZĂ MAI MULT ÎN GOSPODĂRIE DECÂT BĂIEȚII

Distribuie pe:

Fetele de peste 18 ani petrec, în medie, cu 1-2 ore mai mult decât băieții, în activitățile domestice, conform unui studiu realizat de Fundația World Vision România.

“O fată de 18 ani din mediul rural lucrează, în medie, 3, 4 ore zilnic în gospodărie față de 2,1 ore cât lucrează băieții, iar acest lucru le afectează pregătirea pentru examenul de Bacalaureat, cât și pentru admiterea la studii universitate. Deși 97% dintre părinții din mediul rural sunt de părere că educația e importantă, în egală măsură, și pentru fete, și pentru băieți, timpul alocat învățării descrește pe măsură ce fetele înaintează în vârstă. Treburile din gospodărie devin mai importante, fapt care ajunge să fie o barieră în educația și dezvoltarea lor profesională”, susțin autorii studiului.

Potrivit sursei citate, percepția colectivă asupra îndatoririlor pe care femeile ar trebui să le aibă arată că suntem încă departe de eliminarea discriminării din societate, cu toate că, la nivel legislativ, femeile din România au drepturi egale cu bărbații.

“Azi, de Ziua Internațională a Femeii, Fundația World Vision România atrage atenția asupra acestor discrepanțe dintre teorie și realitate și evidențiază, totodată, felul în care diferențele de gen sunt văzute de părinții din mediul rural, în funcție de nivelul de educație al acestora”, se menționează în comunicat.

Astfel, în rândul părinților care au terminat doar studiile gimnaziale, doar 66% cred că o mamă care lucrează poate să fie la fel de grijulie cu copiii, precum una care nu lucrează. Acest procent crește considerabil în cazul părinților care au absolvit studiile liceale, 80% dintre aceștia considerând că un loc de muncă nu reprezintă un obstacol pentru ca o mamă să le acorde copiilor ei atenția cuvenită.

Potrivit studiului, o diferență asemănătoare a fost constatată între percepția asupra capacității taților de a avea grijă de copii. 50% dintre părinții cu studii superioare sunt de părere că tații pot avea grijă de copii, la fel de bine ca mamele, însă această cifră scade direct proporțional cu nivelul de educație al respondenților, doar 33% dintre cei cu studii gimnaziale fiind de aceeași părere.

Cu toate că pentru 85% dintre femeile participante la studiu, dezvoltarea profesională este mai importantă, activitățile domestice tind să fie puse mereu pe primul plan.

“Astăzi este o zi în care sărbătorim fetele și femeile din întreaga lume, dar, și mai important, este o zi în care sărbătorim și prețuim drepturile pe care le-am câștigat și milităm pentru drepturile pe care încă le mai avem de câștigat. Cred, cu tărie, în puterea și în capacitatea unei femei de a schimba lumea din jurul ei, în familie, ca mamă și în comunitate, ca lider. În fiecare zi văd cum, cu cât femeile sunt mai protejate, mai educate și mai libere, devin modele și inspiră femeile și fetele cu care interacționează. La World Vision România sprijinim peste 20.000 de copii, dintre care mai bine de jumătate sunt fete. De 8 martie, vreau să le transmit tuturor să continue să învețe, să pună preț pe educația lor, pentru că doar educația le va da putere. Iar părinților le transmit să-și ajute copiii, să pună cel mai mare preț pe educația lor și să-i crească cu blândețe”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.

 

 

Lasă un comentariu