“RĂBDARE... VOM AVEA UN ORAȘ MODERN”

Distribuie pe:

Interviu cu Soós Zoltán, primarul municipiului

- Ioan Husar, redactor-șef al cotidianului Cuvântul liber”: Stimate domnule primar Soós Zoltán, aș dori, în primul rând, să văîntreb cum s-a produs trecerea de la domeniul cultural, în care ați activat timp de peste un deceniu, inclusiv în calitate de director al Muzeului Județean Mureș, la cea de prim gospodar” al municipiului Târgu-Mureș. Cum se împacă arheologia cu primăria?

- Soós Zoltán, primar al Municipiului Târgu-Mureș: Sunt, astăzi, puțin peste 120 de zile de la preluarea mandatului de primar al municipiului Târgu-Mureș. Titulatura de “prim gospodar” al municipiului, într-adevăr nu este una ușoară, însă e o sarcină pe care târgumureșenii mi-au dat-o, prin vot liber ales și, alături de echipa din Primărie, o duc cu responsabilitate și bună credință, în fiecare zi. Pot să vă spun că experiența dobândită la conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din oraș, mă ajută acum, însă recunosc că am parte de provocări în fiecare zi, iar tranziția de la liniștea aparentă a lumii culturale, la “lumina” reflectoarelor și, evident, să fii mereu sub ochiul critic al cetățeanului, este o provocare ce nu o pot nega. Cred, cu tărie, că dincolo de profesie, este important omul - în speță primarul care reușește să așeze la masa discuțiilor factorii importanți ai comunității, pentru ca împreună să poată trasa, orașului, cele mai bune coordonate de dezvoltare. Sunt târgumureșean, născut și crescut aici, și doresc să continui, cu mândrie, moștenirea lăsată de către bunicul meu, care mi-a insuflat această aplecare, spre comunitate, spre valorile ce nu le putem cuantifica. Vă mărturisesc, cu mândrie, că bunicul meu a lucrat o vreme în slujba cetățenilor, ocupând funcția de viceprimar al acestui oraș. Provocarea de care am parte, zilnic, vine și din prisma a ceea ce am găsit la nivelul documentelor din instituție, vine și din prisma a ceea ce se vede în oraș, și sigur - nu în ultimul rând, a ști să gestionezi “nerăbdarea” cetățenilor care vor să vadă că fața orașului lor, după 20 de ani, se schimbă.

- Vă rugăm să prezentați, pe scurt, târgumureșenilor, planurile imediate pe care vi le-ați propus în timpul campaniei electorale și după preluarea funcției de primar: digitalizarea orașului - adică o administrație online, soluții smart city” în diverse domenii; modernizarea transportului local, reglementarea parcărilor, realizarea de piste pentru biciclete, realizarea centurii Târgu-Mureș, reluarea și implementarea proiectului privind Zona Metropolitană etc. În ce măsură considerați, acum, că aceste proiecte pot fi realizate?

- Încă din primele zile ale preluării mandatului de primar, la nivelul instituției am dispus demararea unui audit, pentru a ști cu ce “plecăm” la drum. Într-adevăr, toate proiectele de mai sus sunt prioritare, iar o serie de măsuri au fost deja luate și, astfel, amintesc aici că, începând cu data de 02.02.2021, contribuabilii au posibilitatea de a-și obține certificatul de atestare fiscală, online, pentru orice scop, inclusiv pentru înstrăinarea dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și/sau imobile. Certificatul de atestare fiscală online se poate obține accesând site-ul www.tirgumures.ro, sectiunea - “Noutăți” - “GHISEU ONLINE Impozite și Taxe”. În legătură cu “smart city” pot să vă spun că Primăria Municipiului Târgu-Mureș a câștigat un grant în valoare de 25.050.000 $ din partea EON Reality Inc. SUA. Scopul proiectului este îmbunătățirea educației preuniversitare și universitare în municipiul Târgu-Mureș, folosind realitatea virtuală și realitatea augmentată ce utilizează tehnologia EON-XR. Tehnologia EON-XR accelerează procesul de învățare, fiind folosită pentru a îmbunătăți performanțele, punând la dispoziție experimente și laboratoare pentru multe domenii de studiu. Actuala generație de elevi și studenți se bazează foarte mult pe tehnologie, atât în învățare, cât și în viața de zi cu zi, iar școala trebuie să țină pasul cu noile tehnologii. Astfel, prin conținutul 3D captivant, lecțiile și materialele predate în clasă sunt asimilate în mod natural, ocolind gândirea abstractă necesară pentru a transforma cuvintele în imagini 3D.

Totodată, Primăria Municipiului Târgu-Mureș va amplasa camere de mare rezoluție în tot orașul. În acest an, un număr de aproximativ 200 de camere vor fi montate în intersecții și în zonele limitrofe, cu precădere în cele de la marginea pădurilor și a terenurilor virane, pentru a monitoriza eficient depozitarea gunoaielor clandestine, transportate ilegal în păduri. Le vom amplasa și în zonele publice unde se află instituții, monumente, statui sau locuri de joacă a copiilor, școli sau în parcurile orașului, pentru a putea asigura o protecție mai mare a acestora. În proiect, pe patru ani am prevăzut 1.000 de camere de luat vederi. Transportul în comun, la momentul actual, este deplorabil. Târgmureșenii cunosc acest aspect de ani de zile, de ani de zile ni s-au livrat promisiuni. Un prim pas, până la sosirea autobuzelor, este afișarea programului și a rutelor în stațiile existente. Cred că e o măsură de minim bun simț pe care trebuie să o arătăm cetățeanului, însă, evident, lucrurile nu se vor opri aici. Despre parcări, pot să vă spun că specialiștii lucrează la o serie de proiecte privind parcările, implicit pentru zona centrală, unde există o aglomerare a numărului de vehicule, însă la momentul oportun acestea vor fi supuse dezbaterii publice și fiecare cetățean sau instituție specializată poate veni cu propuneri și soluții pentru acest segment. Pentru că m-ați întrebat de pistele de biciclete, desigur, și aici, vor fi implementate proiectele ce vor obține vizele specialiștilor în domeniu, după o consultare atentă a ceea ce târgumureșenii își doresc. Militez, la rândul meu, pentru decongestionarea traficului, pentru un transport ecologic și, nu în ultimul rând, pentru sănătatea orășenilor. Mersul pe bicicletă este o modalitate eficientă de a ne menține sănătatea, însă trebuie create condiții de siguranță bicicliștilor.

În momentul de față, s-a întocmit documentația pentru proiectare și execuție a proiectului “Transformarea străzilor cu circulația pietonală intensă - zona Clinicilor, în trasee mai prietenoase față de pietoni și bicicliști”. După evaluarea documentelor, se va demara achiziția propriu-zisă. În zona menționată se vor achiziționa/realiza: 1.898 m alei pietonale, 1.413 metri de traseu piste pentru biciclete, 3 stații de închiriere biciclete, 192 de stâlpi de andocare, 1.160 de metri pătrați de spații verzi, 42 de bănci montate pe traseul pietonal, 50 de rastele de biciclete montate pe traseul velo, 85 de stâlpi de iluminat pe traseul pietonal și velo, 30 de biciclete electrice și 90 de biciclete cu tracțiune normală. Totodată, în bugetul pe 2021 avem incluse sume pentru realizare piste de biciclete pe albia pârâului Poklos, iar un proiect mai mare vizează strada Gh. Doja, acolo pe lângă trasee de biciclete avem și culoare de autobuze. Cât privește centura orașului, există un acord de parteneriat semnat între Municipalitate și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, care prevede realizarea tronsonului 3 și 6, denumit Inelul ocolitor al municipiului Târgu-Mureș (zona Shopping City Mall - Metrou - Nazna). Totodată, se lucrează la documentația în vederea construirii unui pasaj superior, în zona străzii Gh. Doja. Zona metropolitană este un proiect, care din păcate a stat ascuns în sertarele nepăsării, și al lipsei de comunicare, însă lucrurile încep să prindă direcția potrivită. Un prim pas a fost făcut, chiar la ultima ședință a Consiliului Local, când s-a acceptat aderarea comunei Sântana de Mureș în Asociație, fapt lăudabil, mai ales în contextul în care proiectele la nivel de județ îi cuprind, în mod sigur, pe toți vecinii municipiului reședință de județ.

- În mod concret: în timp de 4 luni de la preluarea funcției, ce anume ați întreprins din proiectele asumate, întrucât târgumureșenii sunt prea neinformați și nedumeriți în privința a ceea ce ați realizat în această perioadă.

- Ca și măsura imediată, venită în sprijinul cetățenilor, pot să vă spun că am dispus deschiderea, la propriu, a Biroului unic, din cadrul Primăriei Târgu-Mureș, un birou gândit în așa fel încât să faciliteze obținerea de avize pentru persoane fizice sau juridice, fără ca aceștia să mai fie obligați să vină și să revină până la de 3 ori, la direcții diferite din instituție, și să depună solicitări. Unele documente pot fi transmise și online, fără ca cetățeanul să fie nevoit să acceseze la propriu clădirea Primăriei. În primele două luni, acest birou a gestionat peste 1.500 de cereri și declarații și peste 150 de e-mailuri.

- Ce aveți de gând să faceți, pe termen scurt, pentru ca orașul să se dezvolte din punct de vedere economic și social - creșterea locurilor de muncă, atragerea de investitori etc., dat fiind că dintr-un oraș industrial, cu o mare capacitate de export (asigurat de întreprinderi precum fosta Metalotehnica, Fabrica de mobilă 23 august, Fabrica de conserve, industria de pielărie ș.a), orașul s-a transformat într-o zonă de mall-uri și supermarketuri, punând în pericol producția autohtonă atât de produse industriale, cât și alimentare, în detrimentul producătorilor locali, încât zeci de mii de mureșeni au rămas fără locuri de muncă. Practic, ne mândrim” doar cu Azomureș, pus și acela - de către unele organizații de mediu - sub semnul întrebării și alimentând tot mai mult perspectiva demolării, invocând poluarea pe care o produce.

- Dacă vorbim de dezvoltarea orașului, aici, în mod cert, nu putem exclude zona periurbană. Conceptul de Asociație metropolitană nu va rămâne ani de zile doar un concept, ci lucrurile se vor mișca. Desigur, în momentul în care Târgu-Mureșul va avea funcționale centura ocolitoare, autostrada, iar pandemia ne va permite să călătorim și zborurile se vor dinamiza pe Aeroportul Transilvania, cu siguranță vom deveni “ofertanți” pentru investitori. În acest context al dezvoltării, am avut zilele trecute o primă întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri, iar semnalul dat este unul foarte simplu: cu toții ne dorim un parteneriat în interesul cetățenilor. Discuțiile au condus către faptul că ne dorim, cu toții, mai multă implicare socială, culturală și sportivă și de ce nu, un “consiliu local consultativ” - așa cum există și alte modele de succes din țară, care să poată emite păreri pertinente și să poată influența corect deciziile administrației locale.

- Cetățenii sunt nemulțumiți de infrastructura rutieră, de situația parcărilor, de situația deplorabilă a arterelor de circulație, pline de gropi și de găuri, de curățenia care lasă mult de dorit și, nu în ultimul rând, de creșterea taxelor și impozitelor. A produs foarte multă nemulțumire această declarație pentru salubritate, pentru plata căreia se formează cozi imense la ușile instituției, rezultatul fiind că, și după completarea acestui document, mulți cetățeni constată că este un proces îngreunat și astfel intervin și unele erori.

- Le înțeleg nemulțumirile, însă îi rog pe târgumureșeni să aibă răbdare, deoarece, alături de echipa mea, depunem toate eforturile pentru rezolvarea fiecărei probleme în parte. Zilnic avem zeci de solicitări atât verbale, cât și prin adrese oficiale, sau prin mesageria paginilor de socializare, cărora încercăm să le găsim rezolvare. Ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani sau s-a făcut de mântuială, în mod cert nu poate fi realizat peste noapte, mai ales când depinzi de buget, de proceduri și contracte păguboase sau datorii imense ce trebuie achitate. Dar, revenind la declarațiile fiscale, am decis ca programul cu publicul la ghișeele de taxe și impozite să fie prelungit atât în cursul săptămânii (în fiecare marți de la ora 08.00-18.30), cât și în fiecare sâmbătă între orele 8.00-12.00. Chiar dacă, momentan, nu s-au operat toate modificările în sistem, acestea vor fi reglementate, cetățenii nu trebuie să fie îngrijorați, iar unde există erori, acestea vor fi, bineînțeles, corectate.

- Pe de altă parte, credeți că o asemenea măsură trebuia luată în plină pandemie, având în vedere că nu toți cetățenii au acces la internet sau, pur și simplu, nu se descurcă în achitarea online a acestor sume. Nu ar fi fost oportun ca această problemă să fie rezolvată prin intermediul asociațiilor de proprietari, la întreținerea și funcționarea cărora cetățenii contribuie cu sume deloc de neglijat?

- Primăria Târgu-Mureș nu impune cetățenilor depunerea documentelor exlusiv online, ci este o alternativă celor care își doresc sau au cunoștințe de a opera pe calculator. De ani de zile, cetățenii solicită administrației locale soluții “smart” - fie își doreau să plătească taxe, fie doreau depunerea de solicitări sau obținerea de avize din confortul casei... toate acestea sunt lucruri perfect normale și la un click distanță în alte zone, chiar și din România. Încet, va trebui să ni le însușim, tocmai pentru a reduce, a anihila și a ne vindeca de sindromul “statului la coadă”. Cât privește rezolvarea situației prin intermediul asociațiilor de proprietari, ei bine, acest lucru contravine HCL nr.109/09.06.2020 privind delegarea de gestiune prin contract de achiziție publică - Acord Cadru al serviciilor de salubrizare - colectare și transport deșeuri municipale și salubrizare stradală. Prin HCL-ul amintit, s-a hotărât ca tarifarea în ceea ce privește colectarea și transportul deșeurilor menajere, salubrizarea stradală să fie făcută către Municipiul Târgu Mureș, care va încasa taxele de salubrizare de la populație. (Cap.3 pct.2- Facturarea și decontarea serviciilor din Caietul de sarcini).

- Vă rugăm să enumerați, punctual, măsurile pe termen scurt pe care aveți de gând să le implementați în viitorul foarte apropiat, astfel încât primăvara să nu ne prindă cu un oraș neglijat, cu imobile și fațade de clădiri rămase în paragină și mâzgălite cu graffitti, cu parcări aglomerate, cu școli a căror infrastructură lasă de dorit, cu străzi și alei deteriorate, cu mormane de gunoaie, dând pe dinafară din ghenele supraîncărcate.

- Punctual, vă pot enumera măsurile luate deja de la preluarea mandatului: muncă, verificări, discuții, negocieri, muncă și iar muncă. Îmi este imposibil să-i mint pe târgumureșeni, spunându-le că voi rezolva până la primăvară lucrurile enumerate de dumneavoastră. Alții n-au reușit să le pună la punct, irosind bugete de sute de milioane în zeci de ani... Dar, revenind, doresc, încă o dată, prin intermediul cotidianului dumneavoastră “Cuvântul liber”, să le mulțumesc târgumureșenilor pentru votul de încredere, îi rog să aibă răbdare, deoarece, cu pași mici, dar siguri, vom îndrepta lucrurile.

- În calitate de om de cultură, cu solide cunoștințe de estetică, ce veți întreprinde pentru ca municipiul Târgu-Mureș să-și redobândească faima de Oraș al florilor”?

- Orașul, așa cum am mai spus-o, aparține locuitorilor săi și chiar dacă dețin anumite cunoștințe de estetică, nu e etic, moral, dar nici legal ca aceste cunoștințe să fie impuse orașului, drept “adevăr” absolut. Pentru a recrea atmosfera boemă, de altă dată... vom consulta, prin concursuri de proiecte, specialiști în domeniu.

În numele târgumureșenilor, vă mulțumim pentru aceste informații și clarificări mult așteptate și deosebit de prețioase pentru locuitorii orașului.

Lasă un comentariu