FLAVANOLII DIN BOABELE DE CACAO ÎMBUNĂTĂȚESC MEMORIA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitățile Columbia și New York, citați de descopera.ro, susțin că un supliment alimentar care conține flavanoli din boabe de cacao ar putea îmbunătăți memoria în rândul oamenilor în vârstă.

“În cadrul studiului nostru, am recrutat 211 oameni sănătoși, cu vârste cuprinse între 50 și 75 de ani, iar studiul a durat 12 săptămâni.

La începutul și sfârșitul studiului, participanții au trecut prin mai multe teste cognitive pentru a le evalua memoria și gândirea, iar un subgrup de participanți a fost supus scanării prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a măsura fluxul sangvin către creier. În timpul studiului, participanții au fost împărțiți în patru grupuri și au primit suplimentele alimentare cu diferite niveluri de flavanoli de cacao.

Flavanolii sunt o subclasă a unui grup mai mare de substanțe chimice cunoscute sub numele de flavonoide, o clasă de metaboliți secundari ai plantelor, cunoscuți pentru proprietățile lor antioxidante.

Până la sfârșitul studiului, oamenii cu suplimente alimentare cu un nivel crescut de flavanoli au înregistrat rezultate mai bune la teste față de grupul care a primit placebo. Totuși, nu am găsit o legătură între aportul de flavanoli și performanțele la alte două teste cognitive, unul dintre acestea fiind un obiectiv principal pentru studiu și nu a existat niciun efect al suplimentării cu flavanoli asupra fluxului sangvin la creier.

Studiul nu a avut în vedere demența și nu putem ști din aceste cercetări dacă o dietă cu un nivel ridicat de cacao ar avea un efect în prevenirea sau amânarea afecțiunii medicale, iar în cercetare am folosit suplimente cu flavanoli din cacao, sub formă de capsule. Deși boabele de cacao reprezintă baza ciocolatei, aceasta nu este o sursă de încredere pentru compușii flavanoli și studiul nu sugerează că un consum de ciocolată ar ajuta sănătatea cognitivă.

Continuarea cercetărilor este crucială pentru dezvoltarea de noi moduri de protejare a creierului și de reducere a riscului de demență. Deși nu există momentan un mod de a preveni demența, studiile au arătat că un stil de viață sănătos menține sănătatea creierului, pe măsură ce îmbătrânim.

O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate, evitarea fumatului și păstrarea unor niveluri normale de tensiune arterială și greutate pot ajuta la diminuarea riscului de apariție a demenței”, afirmă oamenii de știință americani.

 

Lasă un comentariu