POSTUL PAȘTELUI

Distribuie pe:

Postul Mare sau Păresimile este postul dinaintea Paștelui. E așezat în cinstea Patimilor Domnului și ne amintește de postul de patruzeci de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de a ieși în lume pentru propovăduirea Evangheliei (Matei 4,2). Este vremea de pregătire prin post, rugăciune și pocăință, pentru apropierea cu vrednicie de Sfântul Trup și Sânge, întrucât, de obicei, la Paști, se împărtășesc toți credincioșii. Ține șapte săptămâni, începând cu Duminica lăsatului de brânză (Duminica viitoare) și se încheie în noaptea Paștelui, la Înviere. Este cel mai lung și mai important dintre posturile bisericești. Nu se mănâncă nici pește, nici untdelemn și nu se bea vin. Se dezleagă la vin și untdelemn numai sâmbăta și duminica, pentru că în aceste zile se face Liturghie deplină, iar la pește, numai în ziua Bunei-Vestiri și de Florii, pentru că sunt praznice mari.

Sunt scutiți de ajunare numai copiii, lăuzele, bătrânii și bolnavii sau acei neputincioși, precum și cei aflați în situații speciale. Cu deosebită evlavie trebuie să postim, mai ales în prima și ultima săptămână din Postul Păresimilor.

“Postul este înfrânare de la toate mâncărurile sau, în caz de boală, numai de la unele, de asemenea și de la băuturi și de la toate cele lumești și de la toate poftele cele rele, pentru ca să poată creștinul să își facă rugăciunea lui mai cu înlesnire și să îi fie milostiv Dumnezeu. Încă și pentru a ucide poftele trupului și a primi harul lui Dumnezeu” (Mărturisirea de credință, partea III, Răspuns la întreb VII). În această săptămână, credincioșii ortodocși și greco-catolici se pot pregăti sufletește pentru Postul Paștelui.

Lasă un comentariu