ADEVĂRUL, DUREREA ȘI... CULORILE

Distribuie pe:

* “Pentru mine a dăruit Dumnezeu lumea, culorile, vorbele, dorurile, mirosul fânului proaspăt cosit, al prunelor ce-și scurg sângele în licoarea țuicii, a dăruit dorul de țară, dorul de dor, de iubire, de tăicuțul ce mă așteaptă cu drag în pridvor, când lacrimile i se înnodau sub bărbie, așadar, eu sunt datoare să înmulțesc talantul dăruit și să dăruiesc lumii... frumosul realizat de semeni” (Un crez al sufletului).

Ligya Diaconescu (1960 - ) jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, director general al S.C. “Starpress” S.R.L. Râmnicu Vâlcea; proprietar al revistei internaționale româno-canado-americane “Starpress” - publicație bilingvă româno-engleză-online; proprietar al Centrului de Informare și Promovare a Turismului Românesc “Starpress”; proprietar(1996-2000) al publicațiilor “Speranța” și al ziarului “Sportul vrâncean”, Președinte al Fundației “Kamala”; Director și producător al Festivalului Național “Miss Regina Turismului Românesc” (două ediții), organizat în colaborare cu T.V. România Internațional; producător al numeroaselor emisiuni pentru T.V. la T.V. Etalon și T.V. Vâlcea (2000-2009) ; producător al primului Concurs Internațional de Poezie Românească-Starpresss 2008-ediția I (organizat de revista” “Starpress” în parteneriat cu Radio România. Cărți în curs de apariție: “Cristaloterapia-Pietrele care vindecă”; “Viorela”-povești pentru copii, “Sărutul iubirii” - volum de versuri; “Jurnalismul între adevăr și minciună”. Când în spațiul cultural românesc, și nu numai, vorbim despre Ligya Diaconescu, ne vin în minte, în primul rând, frumoasele antologii închinate Limbii Române, trecutului patriei și peisajului românesc, antologii în limba română sau bilingve, în paginile cărora autoarea se transformă, cu drag și dăruire, într-un mijlocitor care leagă scriitorii români, din țară sau din afara ei, de lumea întreagă. Temele versurilor sale se încadrează în noul curent literar teoretizat la noi de domnul AL. Florin Țene - președintele național al Ligii Scriitorilor Români :”Proglobmodernul promovează dreapta măsură între imobilismul esențialist și noutatea, care nu neagă continuitatea, ba o promovează, este în esență textul discursului științific al oricărui timp.

***

* “Ah, Doamne! iată-mă aici, la ceasul comorilor, /sub lespedea grea de patimi și chin /îmbrățișându-mi durerea, /aștept arhanghelul zorilor, /aștept învierea. În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin.

Sergiu Mandinescu - (1926-1964), “Poetul temnițelor comuniste”, “Amintiri din temnițele Piteștiului”, Numele tânărului “poet martir” nu apare în revistele literare până în 1948 și nici după acea dată. L-a salvat din anonimat, mai târziu, suferința din închisorile pe care le-a străbătut 12 ani de-a rândul: Jilava, Aiud, Caransebeș, Tg. Ogna, Gherla, Pitești, Bărăgan, din 1948-1964. Publicarea poemelor lui au fost făcute cu ajutorul lui Zaharia Pană, G. Caraza în Canada, apoi Aurelian Popescu și Preotul Gheorghe Calciu, în Editura Cristian-2007. Poezia lui Sergiu Mandinescu este o sinteză literară și o confirmare poetică a suferinței naționale românești, sub comuniști.

***

* Adevărul este unul singur, nealterat, concret și imuabil. Dar omul este, în schimb, acela care se plimbă mereu între acest adevăr și iluziile lui. Păcatul se află aici, nu atât din ignoranță, cât în minciuna deciziei luată fără frica de Dumnezeu. A te pune conștient sau ignorant împotriva adevărului, înseamnă, inevitabil, a te pune împotriva lui Dumnezeu. Omul, prin rațiunea lui, poate considera multe concepții ca fiind valide și chiar relaționale adevărului determinat, oarecum, de oportunitățile vieții, dar asta nu înseamnă și corectitudinea opiniei. De aici cunoașterea adevărului mai întâi și, pe urmă, exprimarea viziunilor în tiparele acestuia”.

Mircea Gălățean (Starețul Arsenie) (1969-), licențiat în teologie, la Facultatea de Teolologie Ortodoxă din Cluj Napoca din cadrul UBB. Sub numele de călugăr ARSENIE, s-a născut în 23 iulie 1969 în Cluj Napoca, actualmente fiind starețul mănăstirii “Înălțarea Domnului” din localitatea Muntele Rece, județul Cluj. Prima carte apărută la Editura Grinta, în anul 2010 cu titlul “Reflecții efective” (jurnal metafizic) a obținut premiul pentru debut, secțiunea eseu, în cadrul Festivalului Național de Proză “Liviu Rebreanu” - Bistrița 2010. În anul 2011, publică, la Editura Grinta, ce de-al doilea volum de eseuri, cu titlul Gânduri Consonante (jurnal fizionomic).

Lasă un comentariu