COLȚUL PENTRU MINTE, INIMĂ ȘI LITERATURĂ - DESIDERATA - MAX ERHMANN (1872-1945)

Distribuie pe:

Treci cu pași molcomi prin zarvă și-mbulzeală și adu-ți aminte ce tihnă poți afla în liniște. Pe cât ți-e cu putință, dar fără să te dai bătut, rămâi în bună înțelegere cu toată lumea.

Rostește-ți adevărul, calm și limpede; ascultă-i pe ceilalți, chiar dacă-s plicticoși ori neștiutori; au și ei propria lor poveste.

Ferește-te de gălăgioși și de sfădalnici; ei îți amărăsc sufletul și ți-l îngreunează. Nu te compara cu ceilalți, căci vei ajunge înfumurat ori chinuit, fiindcă mereu unii vor fi mai buni și alții mai răi decât tine.

Bucură-te de împlinirile și de planurile tale. Prețuiește-ți meseria, oricât ar fi ea de neînsemnată; e o adevărată avere în norocul schimbător al vieții. Fii cu băgare de seamă în afaceri, căci lumea mustește de înșelătorie. Dar nu disprețui virtutea, acolo unde ea există: mulți se zbat pentru idealuri înalte și pretutindeni lumea e plină de fapte de curaj.

Fii tu însuți. Mai cu seamă, ferește-te de fățărnicie. Nu fi sfidător în iubire; căci, în fața tuturor deșertăciunilor și dezamăgirilor, ea rodește fără-ncetare, precum iarba.

Ascultă cu grijă sfatul anilor trecuți și, cu seninătate, lasă în urmă cele ce țin de tinerețe.

Întărește-ți sufletul ca să te aperi de nenorociri. Dar nu te lăsa pradă gândurilor negre. Multe spaime se nasc din istovire și din singurătate.

Dincolo de rânduielile pe care ți le statornicești, fii blând cu tine însuți. Ești copil al lumii, la fel ca arborii, la fel ca stelele; ai tot dreptul să fii aici.

Și fie că-nțelegi ori ba, lumea își vede de-ale ei, așa cum îi e scris. De aceea, să ai pace cu Dumnezeu, în orice chip ți-l imaginezi.

Și, oricare ar fi strădaniile și nădejdile tale, în zarva și tumultul vieții, fii împăcat cu propriu-ți suflet. Cu toate prefăcătoriile, deznădejdile și visele sfărmate, lumea e, totuși, frumoasă. Păstrează-ți conștiința curată. Caută să fii mulțumit .

(sursa foto - finerminds.com)

Lasă un comentariu