CURIOZITĂȚI DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Cuvintele Dor” și Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ.

În România se află Palatul Parlamentului, a doua cea mai mare clădire din lume, după Pentagonul din Statele Unite ale Americii, scrie telegraph.co.uk.

Singurul cimitir vesel din lume se află în România. Cimitirul Vesel de la Săpânța este faimos atât pentru crucile viu colorate, cât și pentru versurile amuzante de pe cruci.

Primul castel din Europa, iluminat electric în totalitate, a fost Castelul Peleș din Sinaia. Construcția Peleșului a început în anul 1873.

Primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric a fost Timișoara. Se întâmpla în anul 1889.

Canalul Dunăre-Marea Neagră din Dobrogea este pe locul al 3-lea în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație făcute de mâna omului. Primul din lume este Canalul Suez, urmat de Canalul Panama.

Cel mai adânc lac glaciar din România este Zănoaga, cu o adâncime de 29 de metri. Acesta se află situat în Munții Iezer.

Statuia lui Decebal de la Orșova este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta are o înălțime de 55 de metri.

Printre filmele celebre care au fost turnate în România se numără: Cold Mountain, The Christmas Prince: A Royal Wedding, Transporter 3, Ghost Rider: Spirit of Vengeance sau The Expendables 3.

Salina Slănic este cea mai mare salină din Europa. Salina are o adâncime de 208 metri și de aici se escavează 2,9 milioane de metri cubi de sare.

Cea mai compactă suprafață de stufăriș de pe Glob se întâlnește în Delta Dunării.

Românul Henri Coandă a inventat, în 1910, motorul cu reacție.

Pe 21 decembrie 2008, Bucureștiul a fost locul unde au fost cei mai mulți Moș Crăciuni care au distribuit daruri simultan. 3.939 de participanți au luat parte la recordul omologat de Guiness Book.

Cel mai mare șarpe din țara noastră este balaurul dobrogean. Sunt exemplare care pot ajunge și la 2,5 metri.

Sfinxul din Munții Bucegi are aceeași înălțime ca Sfinxul din Egipt, 8 metri.

Româna, limba oficială a României, este singura limbă latină vorbită în estul Europei.

Romania are pe teritoriul sau 7 site-uri declarate patrimoniu UNESCO: Delta Dunării, satele transilvănene ce prezinta biserici fortificate, Mănăstirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.

Defileul Porțile de Fier este cel mai lung din Europa. În acest loc Dunărea separă Munții Carpați de Balcani.

Cascada Bâlea este cea mai mare cascadă în trepte din România, cu o cădere de 60 m.

Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găsește în țara noastră, în Valea Arțagului (unul din afluenții Buzăului). Copacul are o înălțime de 60 de metri.

Conform specialiștilor în cartografie, centrul României se află la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieșirea din Făgăraș spre Brașov. Coordonatele geografice sunt: 45 de grade și 50 de minute latitudine nordică și 24 de grade și 59 de minute longitudine estică.

A treia femeie parașutist din Europa a fost o româncă, Smaranda Brăescu.

Fundul Mării Negre este un loc prielnic de fosilizare extrem de interesant. Pentru că la adâncimi mai mari de 200 de metri nu există oxigen, toate epavele care au ajuns acolo de-a lungul timpului, au fost conservate perfect.

Cel mai mare cireș din Europa se află în Ardeal, mai exact în localitatea Petrești din județul Alba. Acesta are peste 20 de metri înălțime și o circumferință a coroanei de 50 de metri.

Cea mai veche clădire din România este Biserica Calvaria de la Cluj-Mănăștur. Aceasta are mai mult de 1.000 de ani vechime

Delta Dunării este unica deltă din lume ce a fost declarată rezervație a biosferei.

Un crater de pe Marte poartă numele românesc Oituz. Denumirea a fost dată la propunerea lui Radu Dan Căpitan, cercetător la The University of Western Ontario.

Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânța-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume.

Cel mai vechi cuptor de topit metale din lume a fost descoperit pe teritoriul țării noastre, la Câmpeni. Arheologii susțin că acesta are o vechime de aproximativ 8.000 de ani.

Muzeul Astra din Sibiu este al doilea cel mai mare muzeu în aer liber din Europa și se întinde pe o suprafață de 96 de hectare.

Cea mai veche inscripție din lume a fost descoperită de arheologi pe șantierul autostrăzii Sibiu-Orăștie pe 31 octombrie 2012. Aceasta ar putea dovedi existența scrisului, încă din neoliticul timpuriu (cca. 6600 - 5500 î.Hr.).

România este singura țară de pe “Bătrânul Continent” unde bancnotele aflate în circulație sunt din plastic;

Limba română este singura limbă europeană în care se poate face o propoziție completă, formată din cinci cuvinte ce conțin doar vocale: de exemplu “Oaia aia e a ei”

Cea mai veche civilizație din Europa este considerată Civilizația Cucuteni din județul Iași.

Anastase Dragomir este românul care a inventat scaunul ejectabil cu ajutorul căruia piloții se catapultează în situații de urgență.

“Transfăgărășan” a fost numită, în mai multe rânduri, topuri cea mai frumoasă șosea din lume.

Orașul Alba Iulia este singurul din România, și printre puținele din Europa, care apare pe lista celor peste 100 de orașe care folosesc mai mult de 70% energie electrică provenită din surse regenerabile

Bucureșteanul Nicolae Paulescu este românul care a inventat insulina. (shtiu.ro)

 

Lasă un comentariu