ANUL 2021 SE INSTITUIE CA “ANUL TUDOR VLADIMIRESCU”; VLADIMIRESCU ȘI ECATERINA TEODOROIU - EROI AI NAȚIUNII ROMÂNE

Distribuie pe:

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, ieri, cu 301 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” și o abținere, proiectul de lege privind instituirea anului 2021 - “Anul Tudor Vladimirescu” și, totodată, declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu, drept eroi ai națiunii române.

Potrivit Expunerii de motive, “Ecaterina Teodoroiu, cercetașă și participantă la Primul Război Mondial, s-a sacrificat eroic în bătălia de la Mărășești, în momentul în care se afla în fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Române”.

Totodată, se menționează că “se declară drept erou al națiunii române, Tudor Vladimirescu, pentru curajul său dovedit în Revoluția de la 1821 pe care a condus-o, mișcare care avea ca scop eliberarea popoarelor creștine de sub dominația otomană”.

“Cu prilejul sărbătoririi «Anului Tudor Vladimirescu» se organizează evenimente menite să marcheze aspecte cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la Revoluția de la 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, și care a fost unul dintre evenimentele care au marcat începutul procesului de renaștere națională a României.

Proiectul mai prevede că “se declară erou al națiunii române, Tudor Vladimirescu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul lui din timpul Revoluției din 1821” și, de asemenea, “se declară eroină a națiunii române, Ecaterina Teodoroiu, pentru rolul marcant, curajul, eroismul și sacrificiul ei din timpul Primului Război Mondial”.

Proiectul a fost adoptat și de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional. (AGERPRES)

Lasă un comentariu