PENTRU ROMÂNCE, MUNCA DE ACASĂ ESTE... O CORVOADĂ!

Distribuie pe:

Potrivit unui barometru realizat recent de compania Frames, la comanda clinicii Amca Medical, aproape 70% dintre românce au declarat că pandemia le-a schimbat semnificativ modul de viață și că relațiile lor sociale (familie, prieteni, rude) s-a degradat.

Obiceiurile, schimbate radical

Potrivit sondajului, 64% dintre românce au declarat că au fost afectate cel mai mult de izolarea impusă de măsurile de restricție, 58% au declarat că munca de acasă a fost o corvoadă și numai 26% au considerat telemunca drept o măsură pozitivă. Totuși,16% au evitat să se pronunțe în această privință.

,,Pandemia a schimbat radical obiceiurile femeilor. Dacă înainte aveau un program de lucru strict, se îmbrăcau, se machiau, se pregăteau pentru job și socializau la locul de muncă, odată cu pandemia s-au trezit izolate acasă, nevoite să lucreze online, o schimbare care a generat frustrări, dezamăgiri și, în unele cazuri, probleme medicale”, precizează realizatorii barometrului.

Probleme în relațiile sentimentale

Pentru multe femei, schimbarea rutinei zilnice a generat inclusiv probleme în relațiile sentimentale. Pentru cele căsătorite sau aflate într-o relație în care locuiesc împreună cu partenerul, pandemia le-a pus într-o situație inedită. 64% dintre ele au declarat că statul în casă le-a făcut să își cunoască mai bine partenerii, iar 14% au declarat că această situație nu a adus niciun fel de schimbări în relație.

“Dacă înainte de pandemie, se vedeau mai mult seara și în weekend, odată cu restricțiile impuse, partenerii au trebuit să locuiască împreună, să se cunoască mai bine. Munca de acasă, problemele de spațiu, cele gospodărești, frustrările generate de izolare au afectat puternic multe cupluri, de unde și numărul foarte mare de cazuri de divorț. Pe alții, însă, izolarea i-a unit, i-a făcut să fie mai apropiați, să conceapă copii, iar 2021 va fi, cu siguranță, un an în care vom vedea mai mulți nou-născuți decât în anul precedent.

Pentru femeile neimplicate într-o relație, pandemia a generat tot efecte negative. 82% dintre femei au declarat că, în 2020, le-a fost dificil să își găsească un partener, 43% au apelat la serviciile online, dar numai 38% au ieșit la întâlniri și doar 24% au închegat o relație pe care o consideră serioasă”, conform cercetării.

Mai atente ca oricând la sănătate

Întrebate cât de des mergeau la medic înainte de pandemie, 61% au declarat că doar atunci când aveau nevoie, 21% o dată pe an, 11% se prezentau la controale medicale trimestrial și numai 7% ajungeau la medic o dată pe lună, însă pandemia, cu provocările ei, le-a determinat să își reevalueze percepția legată de prezența la medic.

Astfel, 83% dintre respondente au trecut pe lista de priorități, pentru 2021, pe primul loc, starea de sănătate, incluzând aici și starea fizică, urmată de locul de muncă (67%), relație (54%), familie (47%) și activitățile gospodărești (41%). Foarte interesant este și faptul că, din ce în ce mai multe femei sunt interesate de imaginea personală (31%).

Iată că pandemia le-a făcut pe românce să înțeleagă mai bine rolul prevenției și importanța unei vieți sănătoase.

Privesc viitorul cu optimism

După un an 2020 cu un record negativ în privința natalității, percepția româncelor legate de acest subiect pare că se schimbă. 54% dintre femeile fără copii spun că și-ar dori să rămână însărcinate, chiar și în condițiile grele de pandemie. Numai 23% spun că nu iau în calcul o sarcină, iar restul au evitat să răspundă.

Prin urmare, româncele privesc viitorul cu optimism, 78% dintre ele fiind de părere că vom depăși pandemia în 2021 și că lucrurile vor reveni la normal.

Un alt aspect interesant, reieșit din barometru, arată că 57% dintre respondente sunt decise să revină la serviciu, la birou, și numai 21% vor să lucreze în continuare de acasă.

***

Barometrul Frames & Amca Medical a fost realizat în perioada 12 - 20 februarie 2021, pe un eșantion de 350 de femei, prin chestionare online, prin e-mail și telefonice. (L.P.)

 

Lasă un comentariu