După cum ne zice un vechi proverb românesc, “Omul sfințește locul”, prin tot ceea ce face el și cum se comportă în societate și în familie. Pornind de la acest adevăr axiomatic, nu am înțeles niciodată, din ce motiv, mulți tineri, nu doar din Târgu-Mureș, ci și din alte orașe din județ, au plăcerea de a agresa clădiri, garduri, indicatori de circulație rutieră, chiar și coșuri stradale de gunoi și altele, cu spray-uri cu vopsea. Nu au scăpat de vopselele lor nici autobuzele, nici garniturile de tren. Cu mai mulți ani în urmă, când această patologie luase amploare în Târgu-Mureș și publicasem mai multe imagini și articole cu clădirile afectate, începusem să țin legătura și cu Poliția Locală, instituție a cărei angajați aveau obligația de serviciu să-i prindă pe acești tineri certați cu legea și cu bunul simț. Ce aflasem de la ei? Mai multe aspecte. Fără excepție, era vorba de elevi de liceu. Câțiva dintre ei au fost prinși la locul faptei. După legitimarea lor, li s-au confiscat vopselele, școlile pe care le frecventau au fost anunțate pentru a se lua măsuri disciplinare împotriva lor, iar părinții obligați să suporte cheltuielile de zugrăvire a fațadei clădirii. Ulterior, începuseră să vină pe role, așa că era mai greu să fie prinși. Foarte recent, legat de acest aspect, un prieten, care este arhitect, inginer și artist plastic de profesie, care a locuit mai mulți ani în Franța, mi-a relatat că este o reglementare legală acolo. Când este prins un tânăr că murdărește zidăriile clădirilor cu vopsea, este arestat și face detenție. Părinții săi au de plătit o amendă, în plus, să suporte cheltuielile pentru zugrăvirea clădirii.
După cum se vede, teribilismul tinerilor devenise costisitor acolo. Ce s-a întâmplat la noi? Tot de la Poliția
Locală am aflat că veniseră mai mulți părinți să reclame, scandalizați, deoarece pe ei i-au costat mulți bani achiziționarea spray-urilor cu vopsea, iar ei n-au niciun drept să le confiște. Adică, tinerii erau chiar încurajați de părinții lor. Mai mult, discutând cu un director de liceu în legătură cu trei elevi, prinși asupra faptei în timp de agresau cu vopsea clădiri, după trei amânări, la interval de o săptămână, mi se răspunde că li s-a scăzut nota la purtare și au fost obligați să facă curățenie pe hol, timp de o săptămână, după terminarea programului, pentru a nu se simți umiliți.
Discutasem apoi, la acea vreme, cu directorul în funcție de la Teatrul Național, deoarece clădirea era aproape în totalitate vopsită, având mai degrabă un aspect de grajd. Mi se răspunde că este un “fenomen” care se petrece peste tot în lume, în marile orașe, se întâmplă și la noi, asta este noua generație. Nimic anormal, considera el. Poate că această nouă generație are nevoie și de un certificat de sănătate mintală, eliberat de un medic psihiatru, care să-i ateste libera “profesiune”. Discutând și cu mai mulți oameni cărora le-au fost terfelite fațadele clădirilor cu vopsea, în principal cei care își zugrăviseră recent fațadele clădirilor, mi-au declarat că le-ar rupe urechile și s-ar năpusti cu parul pe ei, dacă i-ar prinde.
Față de aceste antecedente, să ținem cont de faptul că municipiul Târgu-Mureș se dorește a fi un oraș de interes turistic. Ce să vadă turistul? Clădiri terfelite cu vopsea, care dau orașului un aspect de mahala? Mă îndoiesc că cineva și-ar dori astfel de “imagini turistice”. La conferințele de presă, recente, la care am participat, la Primăria Târgu-Mureș, la care a participat atât primarul, cât și arhitectul-șef, s-a pus problema fațadelor clădirilor, a materialelor de construcție care pot fi folosite la clădirile de patrimoniu, mai ales în zona centrală a orașului. E bun acest demers, mai ales în cazul în care se renovează o clădire de patrimoniu, nu se permit orice materiale de construcții și nici fațadele clădirilor nu pot avea orice culoare. Întrebând despre agresiunea unor tineri asupra clădirilor, am primit răspunsul că nu sunt prevăzute în legislație măsuri împotriva lor. Mai mult. Primăria din Cluj-Napoca a achiziționat un utilaj cu care să poată curăța clădirile de aceste agresiuni cu vopsele și, dacă Primăria Târgu-Mureș are de gând să achiziționeze unul similar, având în vedere că pentru clădirile aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca lucrările se fac gratuit, iar pentru privați, contra-cost. Răspunsul primit a fost că acest “fenomen” în Târgu-Mureș nu este de amploare, așa că nu se justifică achiziționarea unui astfel de utilaj.
La urma-urmei, ei sunt cei care decid, fie corect, fie incorect. Drept urmare, am decis că merită aflată realitatea, fiindcă aici este vorba de un termen definit ca fiind “poluare vizuală”, de care Primăria Târgu-Mureș va trebui obligată să dea socoteală. Primele imagini pe care le redăm sunt de pe strada “22 Decembrie 1989”, celelalte sunt de pe Bulevardul “1 Decembrie 1918”, peste drum de Poli II. Vom continua cu alte imagini, de pe alte străzi și cartierele din oraș. Dorim să dovedim noilor noștri edili că mâzgălirea orașului cu grafitti e totuși o problemă care se cere rezolvată. Acesta, dacă dorim, într-adevăr, să avem un municipiu reședință de județ curat, ordonat și liniștit, un adevărat oraș al florilor.
Dacă aceste imagini au fost culese de pe fațadele clădirilor din Bdul 1 Decembrie 1918, situate între CEC Bank și Apicola, câte vor mai fi ele pe întreaga lungime a bulevardului, dar la nivelul întregului municipiu reședință de județ?