STELIAN DORU CĂTANĂ, CONSILIER LOCAL UAT REGHIN: “OAMENII NU AU PROBLEME MARI SAU MICI, CI PROBLEME CARE SE CER REZOLVATE!”

Distribuie pe:

- Sunteți la prima aventură”, în calitate de consilier local al UAT Reghin. Care sunt coordonatele de bază ale activități dumneavoastră?

- Am participat la un număr de 13 ședințe de Consiliu local, respectiv 4 ședințe ordinare și 9 ședințe extraordinare. În cadrul consiliului, am dobândit calitatea de secretar, în cadrul Comisiei juridice, de ordine publică, cooperare interinstituțională, pe plan intern și extern. În aceste ședințe am luat cuvântul de aproximativ 25 de ori, pentru a aduce amendamente proiectelor de hotărâre, am fost propus și susținut de către colegii din Partidul Național Liberal pentru funcția de viceprimar, am propus și susținut colegi în consiliile de administrație la diferite instituții. Personal, fac parte din consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale “Florea Bogdan” Reghin, în calitate de reprezentant al Consiliului Local Reghin și în Consiliul de administrație al Școlii Gimnaziale “Alexandru Ceușianu” Reghin, în calitate de reprezentant al părinților. Pe lângă aceste activități, am avut nenumărate întâlniri cu cetățenii pentru a rezolva diferite probleme, pentru care fie m-am autosesizat, fie am fost contactat telefonic, sau prin intermediul rețelelor de socializare.

- Care au fost principalele sesizări cetățenești, din cadrul acestor întâlniri și cum ați încercat să găsiți soluții la problemele oamenilor?

- De la început trebuie să spun că am plecat de la premisa că nu există probleme mari și probleme mici, neimportante. De vreme ce concetățenii mei le-au ridicat, trebuie să le găsim soluția și nu să le catalogăm, după criterii, adesea subiective. De pildă, pe strada Muncitorilor din Reghin, canalele de scurgere a apei pluviale au fost colmatate, astupate cu moloz, de către niște vecini, fapt care a dus la creșterea nivelului apei pe terenurile agricole și inundarea curților, la mai multe imobile. Ajuns la fața locului am identificat problema, am contactat departamentul din cadrul Primăriei Reghin, responsabil pentru această problemă, ei au venit la fața locului și a doua zi s-a rezolvat această problemă, prin decolmatarea canalelor și acoperirea acestora cu niște capace de protecție, pentru a evita accidentarea unor copii sau chiar persoane adulte. De asemenea, cu ocazia primelor ninsori, cetățenii, pe pagina mea personală de Facebook, mi-au scris și mi-au adus la cunoștință faptul că, în anumite zone ale municipiului Reghin, nu s-a aruncat cu material antiderapant și există pericolul de accidente. M-am deplasat în zonele indicate de către cetățeni, unde am constatat faptul că pe aceste străzi nu era împrăștiat material antiderapant și exista riscul de accidente, motiv pentru care am contactat reprezentanții Primăriei și am solicitat deplasarea utilajelor în zonele cu pricina, urmărind, personal, împrăștierea de material anti-derapant pe aceste străzi.

O altă problemă, sesizată de către doi cetățeni din cartierul Apalina, este faptul că una dintre stații, respectiv stația de autobuz Florilor, este situată efectiv sub geamul casei lor și începând cu 5.00 dimineața, când este prima cursă de autobuz, și până seara, la 21.11, când este ultima cursă de autobuz, atât în fața imobilului cu numărul 93, cât și la casa de vizavi, este foarte mare gălăgie, oamenii se reazemă efectiv de casa și de gardul acestor familii, iar în urma lor, călătorii lasă o mizerie de nedescris...

- Cum spuneați, probleme de-ale cetățenilor, aparent simple și banale, dar care induc disfuncționalități adesea importante și nemulțumiri, pe măsură...

- În orașul nostru am identificat mai multe probleme pe care le au persoanele cu dizabilități. Chiar în cursul zilei de marți, 9 martie, m-am deplasat la domiciliul a două persoane cu dizabilități, care mi-au adus la cunoștință faptul că, deși au achiziționat un apartament la parterul unui bloc, pentru a fi mai facilă urcarea și utilizarea locuinței, aceștia nu beneficiază de o rampă de intrare în scara blocului și de ușă care să aibă construcția necesară pentru a putea fi folosită de persoane cu dizabilități. Din păcate, nici în cadrul Primăriei Reghin nu există această posibilitate, nu există rampă sau lift care să ajute persoanele cu dizabilități să urce la etaj, unde există compartimentul de asistență socială și, efectiv, prin faptul că nu pot să acceseze aceste birouri de la primărie, ei nu își pot rezolva toate problemele, nu pot face demersurile legale. Orice solicitare ar avea, le este foarte dificil s-o pună în practică pentru că, efectiv, trebuie să aștepte în stradă, pe trotuar, în vânt și ploaie, până când vine cineva de la birou...

- Iarna e pe ducă și, vorba poetului, iar s-arată soarele”. Am trecut, iată, și peste tradiționalele mărțișoare și peste 8 Martie...

- Odată cu venirea primăverii se organizează, la începutul lunii Martie, târguri unde se comercializează mărțișoare, flori și alte decorațiuni de acest fel. Cu această ocazie m-am întâlnit cu reprezentanții societăților comerciale, persoanelor fizice autorizate, întreprinderilor individuale, care mi-au adus la cunoștință faptul că au achiziționat deja marfă și doresc să găsească înțelegere la primărie și să poată să-și expună, respectiv să-și vândă produsele. Tot cu această ocazie m-am întâlnit și cu reprezentanții artizanilor reghineni. Aceste persoane sunt în strânsă legătură cu Muzeul Etnografic “Anton Badea” din Reghin. Am discutat despre înființarea, la nivel de municipiul Reghin, a unei asociații care să poarte denumirea “produs în Reghin”, iar sub această asociație, producătorii din Reghin să poată fi mai vizibili, să poată să-și vândă produsele și să fie, într-un fel sau altul, ajutați pentru a promova produsele naturale și ecologice și pentru a aproba și promova frumosul cu specific reghinean.

 

Lasă un comentariu