CUM NE RECÂȘTIGĂM BUCURIA DE A TRĂI

Distribuie pe:

Sunt perioade în viață (așa cum este pandemia de Covid-19) când credem că am ajuns la capătul puterilor și că, indiferent ce am face, nu reușim să mai vedem luminița de la capătul tunelului.

Însă psihoterapeutul Constantin Cornea (Clinica Psievolution), citat de descopera.ro, ne asigură că, pentru a redescoperi bucuria de a trăi, trebuie doar să urmăm un plan simplu, format din cinci pași.

Recapătă-ți starea de sănătate fizică și psihică - Sunt anumite afecțiuni medicale sau psihice care te pot împiedica să te bucuri de viață. O vizită la medicul de familie te poate lămuri care este drumul pe care trebuie să mergi. Acesta își poate indica anumite analize care să îți arate dacă ai o suferință medicală.

În cazul în care analizele sunt bune, te poate îndruma spre un psihoterapeut sau un medic psihiatru, în funcție de gravitatea stărilor descrise. În cazul în care vei merge la un psihoterapeut, următorii pași pot fi planul de psihoterapie care să îți crească stima de sine și să îți readucă bucuria de a trăi.

Elimină relațiile toxice - Indiferent dacă vorbim despre o relație de cuplu toxică, despre prietenii toxice sau un job toxic, se pot găsi soluții care să ducă la rezolvarea acelei probleme. Poți face terapie de cuplu pentru a te bucura de o viață minunată împreună cu partenerul(a).

În privința prietenilor, poți să îți faci noi prieteni, mai tonici, mai haioși, mai plini de viață, schimbându-ți activitățile.

Jobul considerat toxic poate reprezenta semnul de la care ai putea regândi ideea de carieră. Poate este momentul unei schimbări, de care îți este teamă, dar care îți poate face foarte mult bine.

Scapă de adicții - Adicțiile de droguri, alcool, jocuri de noroc sau anumite medicamente pot să îți perturbe foarte rău stima de sine și starea de bine. În consecință, ai nevoie de un plan pentru a scăpa de acestea. Din nou, un psihoterapeut te poate ajuta în acest sens.

Redescoperă activitățile care îți fac plăcere - Poți să faci sport (mers pe jos, alergare în parc, mers cu bicicleta, tenis de câmp sau de masă. Sau poți să urmezi cursuri de înot, dans, limbi străine sau actorie. Sau te poți abandona citi-tului (literatură, SF, romane de dragoste, polițiste), care te ajută să îți crești stima de sine și să redescoperi bucuria de a trăi.

Reinventează-te - Poți să îți schimbi stilul vestimentar, tunsoarea sau coafura, mașina, locurile unde iei masa, locurile prin care te plimbi.

Planul de mai sus este redat în termeni simpli, pentru a putea fi mai ușor de conceput și urmărit. În situația în care ai încercat și nu ai reușit sau crezi că îți este teamă să încerci singur, poți apela la un psihoterapeut care te poate ajuta să concepi un plan individualizat pentru a-ți reda stima de sine și bucuria de a trăi. (L.P.)

 

 

 

Lasă un comentariu