Naționala masculină de handbal a României a încheiat la egalitate, scor 23-23, miercuri seara, la Pristina, întâlnirea cu reprezentativa Kosovo, în cel de-al treilea meci din grupa a 8-a a fazei secunde de calificare la Campionatul European de anul viitor. Partida retur dintre cele două echipe va avea loc sâmbătă, 13 martie, în Sala Polivalentă din București, începând cu ora 18.00. În urma rezultatelor consemnate, clasamentul în Grupa 8 se prezintă astfel: 1. Suedia - 6 puncte, 2. România - 3 puncte, 3. Muntenegrul - 2 puncte, 4. Kosovo - 1 punct.
ACCIDENTAREA SIMONEI HALEP, DEZBĂTUTĂ DE AMERICANI: “E O AFECȚIUNE DUREROASĂ!”
Actualul loc 3 în ierarhia mondială a decis să nu participe nici la turneul de la Dubai, asta după ce hotărâse să se retragă și de la întrecerea de la Doha! Partida contra Serenei Williams din sferturile de la Australian Open se pare că rămâne deocamdată ultimul meci al Simonei Halep disputat în acest an și ratează astfel șansa de a-și apăra titlul cucerit anul trecut la Dubai. Motivul acestor decizii luate de fostul lider mondial a venit din cauza problemelor de natură fizică pe care constănțeanca le are. Concret, cea mai bună tenismenă din România a dezvăluit că are probleme la spate și nu se simte pregătită să participe deocamdată la vreun turneu. În acest moment, Simona Halep se află în România și a decis să efectueze recuperarea în țara natală. Accidentarea actualului loc 3 mondial a fost dezbătută și de jurnaliștii americani, care au vorbit despre afecțiunea de care suferă sportiva din România. Aceștia au explicat că hernia de disc provoacă niște dureri foarte mari, iar acest lucru face aproape imposibilă activitatea la cel mai înalt nivel. “Era inevitabil ca ea să se retragă de la Dubai, dar a așteptat să vadă cum sau dacă starea ei se va schimba înainte de a renunța. Pe finalul adolescenței, Simona Halep a fost diagnosticată cu hernie de disc. E o afecțiune dureroasă, în care un disc sau mai multe se clatină și se umflă într-o deschidere anormală. Durerile sunt recurente și, din acest motiv, Halep a fost nevoită să se retragă de la Qatar Open, luna trecută, și acum de la Dubai”, a scris Tennis World USA, citat de Adevărul.
LOTUL NAȚIONAL DE SENIOARE, CONVOCAT PENTRU TURNEUL PREOLIMPIC LA HANDBAL
Selecționerul Adrian Vasile a anunțat lotul național de senioare convocat pentru perioada de pregătire centralizată din perioada 14-18 martie de la Bucuresti și Turneul Preolimpic din 18-21 martie. Acesta este format din următoarele sportive: Băcăoanu Raluca, Buceschi Eliza, Dedu Denisa, Florica Cristina, Hosu Daciana, Iuganu Ana Maria, Laslo Cristina, Moisă Laura, Neagu Cristina, Ostase Lorena, Perianu Gabriela, Pintea Crina, Polocoșer Anca, Popa Andreea, Popa Laura, Pristăvița Laura, Dumanska Yulyia, Seraficeanu Sonia. După anunțarea lotului, Adrian Vasile a declarat care au fost criteriile care au stat la baza alegerilor sale și ce așteptări are de la echipa sa în următoarea perioadă.
- La fiecare reunire sunt puține zile de pregătire, reușești într-un timp scurt să implementezi ideile de joc?
- Cred că mereu la echipele naționale cel mai mare inamic este timpul, pentru că nu este niciodată suficient ca să faci toate lucrurile așa cum ți-ai dori. Pe de altă parte, nivelul de concentrare care se atinge într-un interval atât de scurt, când totul este foarte comprimat, și nivelul de adrenalină, fac să compensăm lipsa timpului. Foarte importantă a fost etapa de pregătire de la finalul lunii februarie, când am apucat să ne întâlnim, să ne simțim în teren, să punem la punct foarte multe lucruri în privința jocului nostru. Consider că pentru acest turneu preolimpic acea perioada a fost foarte utilă.
- Care este plusul pe care-l are naționala noastră în acest moment?
- Cred că plusul unei echipe va fi întotdeauna unitatea de grup, dorința de victorie, responsabilitatea rezultatelor și a numelui pe care România îl are în handbal. Cred că avem un mix de jucătoare cu experiență și jucătoare tinere care sunt obișnuite cu competiția la nivel internațional și cu tot ce presupune stresul competiției la nivel înalt.
- Care e strategia prin care reușești să-ți motivezi echipa?
- Atunci când joci în tricoul echipei naționale, deja vii cu un factor de extramotivare și cu un factor de sacrificiu pe care ești dispus să îl faci pentru echipa națională, pentru că știi că ai tot timpul responsabilitatea unei țări întregi care este în spatele tău și care te susține. Într-adevăr, noi, ca antrenori, trebuie să avem niște mijloace prin care le motivăm și le ținem concentrate și în priză, dar cred că, pentru un astfel de turneu și pentru a fi în echipa națională, există deja un pachet de dorințe și de motivare pe care fiecare jucătoare sunt convins că îl are.
- Explică, te rog, în câteva cuvinte, alegerile făcute pe posturi.
- Nu e ușor să faci lotul unei echipe naționale pentru că, pe de o parte, sunt jucătoare de valoare în România și, pe de altă parte, din păcate, acest an este foarte atipic și scoate cumva din ritm anumite echipe, mai ales cele care nu participă în competițiile europene. În plus, este virusul care pune probleme. Dar ceea, atât eu, cât și staff-ul, am considerat că avem nevoie de un mix de jucătoare cu experiență și cu foame de rezultate foarte mare, care să conștientizeze foarte bine însemnătatea acestui turneu preolimpic și a șansei de a merge la Tokyo. Aș spune că acest mix de jucătoare a stat la baza alegerilor pe care le-am făcut.
ILIE NĂSTASE, DE PARTEA LUI ION ȚIRIAC ÎN DISPUTA CU MTS: “NICI HÂRTIE IGIENICĂ NU SE POATE CUMPĂRA LA FRT DIN BANII STATULUI”
Ilie Năstase (74 de ani) îi ia apărarea prietenului său Ion Țiriac (81 de ani), președintele Federației Române de Tenis, în disputa cu Ministerul Tineretului și Sportului. Ministerul Tineretului și Sportului nu a mai virat niciun ban în conturile Federației Române de Tenis din 2018. În ciuda faptului că instituția condusă de Ion Țiriac și-a câștigat drepturile în instanță, MTS nu a plătit deocamdată nici sumele restante, nici despăgubirile solicitate de FRT. Dezamăgit de aceste tergiversări, miliardarul pare hotărât să demisioneze din funcția de președintele al “sportului alb” din România. Ilie Năstase sare în ajutorul lui Ion Țiriac, în disputa cu statul. Primul lider din istoria ATP consideră că prietenul său de peste 50 de ani este singurul care poate rezolva problemele Federației Române de Tenis, însă timpul și dificultățile întâmpinate și-au lăsat amprenta peste miliardarul român. “Sunt foarte multe probleme la Federația Română de Tenis. Aproape că aș putea spune că dacă e cineva care chiar le poate rezolva, la cât de multe și de adânci sunt, atunci doar Ion Țiriac e acela. În primul rând, problemele legate de buget sunt cele mai importante. Nu știu de ce statul român nu vrea să înțeleagă că a venit vremea de a repara ce a stricat. Dacă cineva crede că la vârsta și la banii lui mai are nevoie de nu știu ce, atunci se înșală amarnic. Domnul Țiriac a revenit din pura sa pasiune, din dragostea pentru tenis și copiii îndrăgostiți încă de acest sport. Văd că tot spune că nu mai vine nimic după Simona Halep, dar pare că nimeni nu vrea să-l asculte. Așa suntem noi, românii, îi îndepărtăm pe cei care ne vor binele. Îi dăm la o parte, îi azvârlim, pur și simplu. Ce, credeți că Federația Română de Tenis e singurul caz? Dar de unde! Uitați-vă cu atenție și veți avea parte de multe surprize! Are și el o anume vârstă și oricât de mult ar dori să ajute, toate chestiunile astea mai lasă și urme după ele. Numai eu știu câți nervi și-a făcut până acum cu tot felul de povești incredibile de la Federația de Tenis. Nici măcar hârtie igienică nu se poate cumpăra la Federație din banii statului!”, a declarat Ilie Năstase pentru playsport.ro. Finanțarea din partea ministerului acoperea cheltuielile pentru organizarea de către FRT a campionatelor naționale, iar lipsa acestei finanțări a făcut ca organizarea campionatelor naționale să fie plasată în sarcina cluburilor, care nu au avut resursele financiare pentru a acoperi toate aceste costuri.
DAN PETRESCU ȘI-A ANUNȚAT REVENIREA ÎN LIGA 1!
Dan Petrescu vrea să revină în Liga 1, după scurta experiență din Turcia, de la Kayserispor. Fostul antrenor al CFR-ului vrea să bată un nou record în campionatul României. “Bursucul” are de gând să devină primul antrenor care câștigă campionatul cu trei echipe diferite. A făcut-o până acum cu Unirea Urziceni și CFR Cluj. În plus, Petrescu mai are o Supercupă a României cucerită cu ASA Târgu- Mureș. “Eu nu le am pe astea cu jucatul frumos, mie îmi plac echipele care câștigă. Nu am făcut pauză de la meciuri, e imposibil să fac asta. N-am cum să mă hrănesc, trebuie să-mi potolesc «foamea» cumva. Vreau să mă întorc în antrenorat, dar vreau să mă bat sus, nu vreau la retrogradare. Mi-aș dori foarte mult să fiu singurul antrenor care câștigă campionatul cu trei echipe diferite”, a spus Dan Petrescu, pentru sport.ro. Sportul Studențesc, Rapid, Unirea Urziceni, ASA Târgu-Mureș și CFR Cluj sunt echipele pe care le-a antrenat Dan Petrescu în România. În străinătate, “Bursucul” a trecut pe la Wisla Cracovia, Kubar Krasnodar, Dinamo Moscova, Al-Arabi, Jiangsu FC, Al-Nasr, Guizhou FC și Kayserispor.