RAȚIUNEA, ADEVĂRUL ȘI... VOINȚA SUPREMĂ

Distribuie pe:

• “Cu cât lucrez mai mult cu puterile din natură, cu atât mai mult simt mărinimia față de om a lui Dumnezeu; cu atât mai mult sunt mai aproape de marele adevăr, care este acela că totul este dependent de eternul Creator; cu atât mai mult simt că așa-zisa “știință” cu care mă ocup nu este altceva decât expresia Voinței Supreme, în scopul de a aduce mai aproape oameni unii de alții, pentru a-i ajuta să se îndrepteze și să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși”

(Mio Marito Gugliomo, ed. 1995, 244).

***

• “Unitatea armonioasă a cauzelor și legilor alcătuiesc adevărul; unitatea armonioasă de linii, culori, sunete, idei alcătuiesc frumusețea, în timp ce armonia emoțiilor și voinței alcătuiesc binele, fiind expresia ultimă a Eternului și Supremului Creator, aduce omul spre împlinire și ne determină să căutăm perfecțiunea absolută”.

Guglielmo Marconi (1874-1937), Laureat al Premiului Nobel în Fizică, fiind inventatorul telegrafiei fără fir și a antenei de emisie legate la pământ. În 1894 a realizat o transmisie radiotelegrafică, cu un aparat propriu, brevetat în 1896, iar în 1901, prima radiocomunicație telegrafică transatlantică. A mai inventat un detector magnetic și o antenă direcțională orizontală.

***

• Cele mai serioase probleme ale omului contemporan provin din faptul că acesta și-a pierdut simțul cooperării conștiente cu Dumnezeu, în vederea intenției Sale pentru omenire. Oricine dorește să-L vadă pe Dumnezeu Cel Viu, să-L caute nu pe bolta goală a propriei rațiuni, ci în dragostea omenească.

Autor de aforisme:

“Cine este înclinat să-și piardă ușor respectul față de ceilalți, nu se respectă, în primul rând, pe sine”.

“Să fie blestemate interesele acestea ale civilizației, și chiar însăși civilizația, dacă pentru păstrarea ei este necesar să fie jupuită pielea de pe oameni”.

“Măsura unui popor nu o dă ceea ce este el, ci aceea ce consideră acesta a fi frumos și adevărat, ceea ce-l face să suspine”.

Fiodor Mihailovici Dostoievski (1821-1881), a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filosofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane: Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii, precum și nuvela “Însemnări din subteran”. Cărțile lui sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume. După ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre. În total, opera sa numără 11 romane, 3 nuvele, 17 povestiri, precum și alte numeroase lucrări. S-a remarcat și prin activitatea de jurnalist,

P.S. Confucius (551-479 î.Hr.), filosof chinez, care a influențat decisiv cultura asiatică: “Există nemurire?” A fost întrebat Confucius. “Noi nu știm ce este viața, cum am putea, așadar, ști ce este moartea?” a răspuns el.

 

Lasă un comentariu