DIVORȚUL - O MODĂ PERICULOASĂ ÎN SOCIETATEA ROMÂNEASCĂ

Distribuie pe:

Într-o democrație cu specific românesc, lumea a luat-o razna! În ultima perioadă, toate problemele grave din societatea românească sunt puse pe seama pandemiei. Din păcate, dificultățile cu care ne confruntăm sunt mult mai vechi. Imediat după revoluție, România a fost supusă unui proces diabolic de distrugere, prin lichidarea industriei, agriculturii, transporturilor, energiei, printr-o privatizare dictată din afară. Dincolo de distrugerea economiei, cel mai păgubos aspect, foarte puțin sau deloc comentat, este cel legat de distrugerea familiilor tinere, prin încurajarea divorțului și a exodului spre alte țări. Nu cunosc dacă există o statistică exactă despre numărul familiilor tinere divorțate în ultimii 30 ani. Divorțul, destrămarea familiilor este un fenomen mult mai periculos decât lichidarea economiei. S-a început cu libertatea avorturilor. Milioane de viitori cetățeni ai României au fost uciși în pântecele mamei lor. Apoi, treptat, s-a încetățenit printre români migrația, divorțul, abandonul familiar, alienarea, îndepărtarea de tradițiile neamului românesc. Ar fi extrem de interesant dacă la viitorul recensământ s-ar afla numărul persoanelor divorțate. Românii sunt un popor creștin, indiferent de confesiunea în care îl mărturisesc pe Dumnezeu. În perioada regimului socialist, divorțurile erau mult mai rare, mai ales în lumea satului. Religia catolică, interzicea divorțul. Și în Biserica ortodoxă există acel jurământ, rostit cu mâinile pe Sfânta Scriptură, în fața preotului, a nașului, a nuntașilor. ,,Iată fiilor duhovnicești, prin punerea mâinilor pe Sfânta Evanghelie și pe Sfânta cruce, ați săvârșit jurământ înaintea Sfântului altar că veți păzi legătură dragostei și a unirii între voi, până la mormânt, curată, neîntreruptă, dreaptă și cinstită și că nu vă veți abate de la datoriile voastre nici unul, nici altul, urmând ce este plăcut lui Dumnezeu și oamenilor”.

Acest jurământ, citit de preot la oficierea Tainei Cununiei, este extraordinar, cutremurător. Păcat că multe familii tinere îl uită, imediat ce ies din biserică, și nu și-l mai amintesc în fața judecătorului sau a notarului. Prin divorț, iubirea este înlocuită cu ura. Cei mai afectați sunt copiii, care rămân fără căldură sufletească și sprijinul unui părinte. Fenomenul a devenit alarmant printre români, prin numărul tot mai mare de familii destrămate, datorită infidelității, orgoliului, greutăților materiale, migrației.

Îngrijorător este și numărul mare de persoane singure, necăsătorite sau al celor care sunt împreună fără să-și legalizeze căsătoria.

Pentru noi, creștinii, căsătoria prin Taina Cununiei reprezintă unirea fizică și sufletească dintre bărbat și femeie, una din legile esențiale ale naturii umane, stabilite de Dumnezeu de la începutul existenței omului: ,,Și a zis Domnul Dumnezeu: nu este bine să fie omul singur: să-i facem ajutor potrivit pentru el..., iar coasta luată din Adam a făcut-o Domnul Dumnezeu femeie și a adus-o la Adam... de aceea va lăsa omul pe tatăl sau și pe mama sa și se va lipi de femeia sa, și vor fi amândoi un trup” (Fac. 2,18-24;cf.Mt.19,5-6)

Biserica Ortodoxă a admis, prin aplicarea condescendenței divine față de slăbiciunea omenească, desfacerea căsătorie (divorțul), din pricina desfrânării (Mt. 19,19).

La terminarea facultății, am schimbat repartiția din județul Teleorman cu județul Maramureș, în comuna Ieud, pe Valea Izei. Timp de 3 ani, am locuit în comuna respectivă. În mod deosebit, am fost impresionat de cultul pentru familie al localnicilor. Nu existau divorțuri. Copiii erau considerați coconi, fiecare familie avea 5-10 copii. Preotul din sat, fost greco-catolic, trecut formal la ortodoxie, a păstorit comunitatea timp de peste 50 ani. Catolicismul și-a pus amprenta în relațiile dintre oamenii din Ieud.

În societatea de astăzi, se pare că, divorțul a devenit o modă. O posibilă șansă pentru scăderea numărului ar fi pregătirea duhovnicească a tinerilor înainte de căsătorie.

 

 

Lasă un comentariu