13 MARTIE 1907 - S-A NĂSCUT MIRCEA ELIADE

Distribuie pe:

Scriitorul și filosoful român Mircea Eliade, cunoscut și ca istoric al religiilor, s-a născut la București, pe 13 martie 1907.

A fost profesor la Universitatea din Chicago, din 1957, titular al Catedrei de istoria religiilor Sewell L. Avery, din 1962, naturalizat cetățean american în 1966, onorat cu titlul de Distinguished Service Professor. Autor a 30 de volume științifice, opere literare și eseuri filosofice traduse în 18 limbi și a circa 1.200 de articole și recenzii cu o tematică extrem de variată, foarte bine documentate. Opera completă a lui Mircea Eliade ar ocupa peste 80 de volume, fără a lua în calcul jurnalele sale intime și manuscrisele inedite.

Mircea Eliade avea o serioasă formație filosofică, încă înainte de a pleca în SUA. După o pubertate dificilă, de intens studiu solitar, începând din 1925 adolescentul este aproape unanim recunoscut ca “șef al generației” sale. Încă de la vârsta de 14 ani, începuse să scrie articole care trădează o surprinzătoare imaginație, dar și primele romane.

Cultura italiană și filosofia indiană devin pasiunile lui Mircea Eliade. În 1933 capătă mare popularitate romanul “Maitreyi”, bazat pe experiența din India și pe date autobiografice.

În ultimii ani de viață, în ciuda serioaselor probleme de sănătate, Eliade a continuat să lucreze, editând cele 18 volume de enciclopedia religiilor, adunând contribuții pentru ultimul volum de istoria credințelor și proiectând un compendiu al lucrărilor sale de istoria religiilor, care să apară sub forma unui mic dicționar. Mircea Eliade a murit la vârsta de 79 de ani, la 22 aprilie 1986, la Chicago. (timpul.md)

Lasă un comentariu