O sferă de piatră, cu un cârlig metalic pe care este gravată o față umană, de bărbat sau poate de copil, și care a pus capăt multor conflicte, se află într-o biserică evanghelică, în ruină, care nu a mai fost renovată de la 1909.
Este vorba de Biserica Evanghelică din Teaca, un monument superb aflat în centrul localității, construită în secolul al XIV-lea, în stil gotic.
Potrivit monografiei localității, biserica a fost renovată în 1909. După plecarea masivă a sașilor, inclusiv după Revoluție, ultima slujbă evanghelică s-a ținut, aici, în 1997, când era funcțională și orga.
În anii 2000, un bărbat originar din Reghin, dar stabilit în Canada, a făcut o donație de 60.000 de euro pentru restaurarea bisericii. Cu banii respectivi, toate țiglele de pe acoperiș au fost schimbate, din păcate, cu altele de mult mai proastă calitate, așa încât, de atunci, deja au fost schimbate de trei ori. În interior nu s-a făcut nimic, deși biserica ascunde frumuseți demne de vizitat și care ar putea atrage mulți turiști, dacă ar fi pusă în valoare.
Una dintre ele este o sferă din piatră, cu chip uman, care are un cârlig.
“Această sferă provine din perioada în care oamenii trebuiau să-și recunoască greșeala, rușinându-se în fața întregii comunități. În monografia comunei Teaca scrie că fetele care își pierdeau virginitatea, înainte de căsătorie, erau obligate ca, mai multe duminici la rând, să stea în fața ușii de intrare în biserică, cu această sferă de piatră agățată de gât și, astfel, își ispășeau pedeapsa și își recunoșteau păcatul săvârșit. După aceea, erau reprimite în comunitatea bisericii. O altă legendă spune că și atunci când se certau două persoane, soț-soție, erau închise separat într-o încăpere. Această piatră le era agățată de gât, primeau doar o lingură și, până se împăcau, trebuiau să mănânce cu acea lingură, să stea pe un singur scaun și piatra le era agățată de gât celor vinovați”, a relatat, Lianne Mihalci, reprezentant al Bisericii Evanghelice Teaca, pentru echipa care face documentare în teren, pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud.