REPORTERII ÎNTREABĂ, PRIMARUL RĂSPUNDE

Distribuie pe:

Continuăm relatările de la conferința de presă din 4 martie a.c. cu întrebările ziariștilor și răspunsurile primite din partea primarului Soós Zoltán.

- Terenul pe care s-a construit patinoarul a fost cedat? Trebuie reluată procedura?

-Terenul nu a fost cedat. Municipiul Târgu-Mureș este proprietar al terenului. Proprietarul imobilului este Ministerul. Ca să poată să liciteze continuarea lucrărilor, Primăria trebuie să renunțe la acel teren. Am primit, la începutul acestei săptămâni, o Hotărâre de Guvern, pe care o vom aproba în ședința din luna martie a Consiliului Local și vom transfera terenul, pentru finalizarea investiției, după care, vom solicita ca imobilul și terenul să revină în patrimoniul orașului.

- Câte străzi vor fi plombate, când vor începe lucrările?

- În momentul de față lucrăm din proporția de a 12-a parte a bugetului local. Ne permitem doar plombările absolut necesare de pe raza municipiului Târgu-Mureș. În prima etapă s-au apucat de plombări și reparații pe arterele principale ale străzilor, apoi vom începe plombările pe străzile secundare și terțiare. După aprobarea bugetului, în maxim o lună și jumătate, trebuie să avem deja bugetul orașului aprobat. Sperăm să aprobe Guvernul bugetul. A fost vorba că în săptămâna aceasta se va aproba bugetul național. Noi, după ce vom aproba bugetul în Consiliul Local, având în vedere că mai trebuie să treacă 30 de zile pe site-ul Primăriei, acest buget îl vom vota și îl vom destina lucrărilor importante, precum repararea covorului asfaltic, unde avem deteriorări accentuate, mai puțin în zona 7 Noiembrie, Bulevardul 1 Decembrie 1918 și strada Gheorghe Doja, care vor intra în reparații din fonduri europene. În următorii 2-3 ani, tot covorul asfaltic din oraș va fi reparat. Acum efectuăm doar plombări. În perioada de iarnă, în condiții meteorologice extreme, s-au efectuat lucrări, dar în ziua următoare a venit o ninsoare abundentă care a oprit lucrările. Noi am dat atât avertisment, cât și amendă firmei constructoare, pentru că ei trebuiau să monitorizeze lucrările, sau să urmărească rapoartele legate de condițiile meteorologice. Se știa faptul că în ziua următoare vor fi condiții extreme. Dacă firma respectivă a frezat locul, ar fi trebuit și să acopere groapa, nu să abandoneze lucrarea. Greșeli sunt și vor mai fi. Noi am solicitat să aibă un program clar de lucru. Acum se lucrează pe unele străzi și ei au obligația să și asfalteze strada, în plus, locurile unde se lucrează să fie marcate, pentru ca conducătorii auto să poată evita gropile de pe drum. Despre cifre exacte, în momentul de față, vă spun că am avut un contract de 500.000 lei, sumă care ne-a permis alocarea a 12 părți din buget, sumă din care se efectuează plombările în oraș. După aprobarea bugetului vom reveni pe străzi, în zone din oraș, să vedem ce lucrări vor fi prevăzute în acest an, pe raza municipiului Târgu-Mureș.

- Se va efectua în municipiu curățenia de primăvară?

- Sigur că va fi organizată curățenia de primăvară. Este pregătit executivul Primăriei pentru demararea procedurii. Așteptăm doar aprobarea bugetului. Aici va trebui să lansăm o comandă separată, pentru că contractul inițial de salubritate nu prevedea acest lucru. Primăria va trebui să facă un contract direct cu un operator autorizat. După aprobarea bugetului vom lansa acest proiect. În prima etapă, în maxim două săptămâni, vom porni proiectul de adunare a deșeurilor electronice și electrice. Asta înseamnă că vor fi 4 sau 5 puncte stabilite în oraș, unde populația va putea depune deșeurile electronice. În caz că este vorba de obiecte mai mari, vor avea la dispoziție un număr de telefon prin care pot solicita un ajutor, iar angajații vor ridica acel deșeu. Acest serviciu nu va costa municipalitatea niciun leu, fiindcă firma colectoare va avea un beneficiu din valorificarea lor. Deșeurile electronice le vom aduna de două ori pe an, în primăvară și în toamnă.

- Care este situația cu stadionul municipal?

- În momentul de față analizăm problemele legate de contract. După ce am preluat Primăria și am făcut auditul intern, au fost identificate niște plăți efectuate, cu niște probleme. S-au achiziționat în valoare de 2,5 milioane de lei materiale de construcții. Majoritatea lor nu erau la fața locului, or legea zice clar că după ce am întocmit o factură, trebuie să se facă procesul-verbal de predare-primire. Ulterior, firma de construcții, pe parcursul lunii decembrie, ianuarie, a livrat materialele lipsă. O parte nu a fost preluată, deoarece au fost expirate termenele de valabilitate. Este foarte justă întrebarea, de ce au comandat termopane, când, de fapt, se lucrează la fundație. Dar au venit și termopanele. Probabil că sunt alte finanțări care au fost pornite înainte de campania electorală. Aici se va monitoriza în continuare contractul, să vedem dacă putem să ajungem la un numitor comun cu executantul. Este foarte important că, nici eu, personal, și nici Primăria nu vrem să pornim un război cu un executant, dar trebuie să facem lucrări de calitate și să cheltuim eficient banii publici. Contractul privind stadionul ar costa, undeva, la 38 milioane de lei. Singura problemă aici este că n-a fost prevăzut niciun proiect pe fonduri europene. Edilii anteriori ai orașului așa s-au gândit să plătim toată lucrarea din bugetul Primăriei. Aici mai este o altă problemă. Este un proiect relativ demodat, să zic așa. Nu va rezolva problemele stadionului, pe termen lung. Aici va trebui făcut un alt proiect, care să poată oferi o soluție pe următorii 50 de ani. În baza proiectului actual, stadionul rămâne la nivelul actual, cu unele mici modernizări. Vom cere și constructorului să ajungem la un numitor comun, să încheiem acest contract, pentru a se putea folosi stadionul încă doi ani de zile pentru evenimentele sportive, iar, între timp, să facem un proiect din fonduri europene, care va costa circa 30-40 milioane

de euro. Chiar dacă nu avem nevoie de un stadion atât de mare cum a făcut Clujul, să facem ceva similar, pentru generațiile viitoare, nu pe o perioadă de 3-5 ani, asta nu este o dezvoltare strategică.

- Care este situația cu stadionul Siletina? Am înțeles că acolo este vorba de niște proprietăți.

- Urmează analiza situației stadionului TranSil, unde, eu știu că au fost pornite și anumite cercetări penale, care sunt în derulare. Încă n-am ajuns să analizăm și problema asta, pe lângă alte probleme arzătoare, dar în această primăvară se va face un audit intern, în prima etapă, pe această temă, la investițiile stadionului TranSil și apoi vă voi da informații exacte, cine sunt proprietarii, cum a ajuns terenul Primăriei să fie folosit pentru o investiție privată, ce aparține sau nu Primăriei. Dar mai întâi vrem să avem informații corecte.

- Care este situația cu firma Sylevy?

- Serviciul de salubritate, în baza contractului, este efectuat în continuare de ei. Până când Sylevy este operator de salubritate în municipiul Târgu-Mureș, persoanele juridice plătesc către operatorul de salubritate tariful pentru ridicarea gunoiului. Evident, trebuie să aibă un contract cu operatorul de salubritate. Așa este întocmit contractul inițial. Probabil, și în viitor, persoanele juridice vor avea contract direct cu operatorul de salubritate, având în vedere că ei nu plătesc tariful de salubritate pe persoană, ci pe tonă. Asta nu are cum s-o evalueze Primăria. Singura cale de a controla acest proces este prin contract direct între operatorul de salubritate și persoana juridică. Din acest motiv am solicitat să se facă acest anunț, având în vedere că multe persoane juridice n-au știut dacă este corect sau nu, având în vedere că contractul anterior a încetat de drept, dar serviciile sunt continuate pe o perioadă de 90 de zile de același operator, în baza tarifelor stabilite inițial. În caz că vom avea un operator de salubritate nou, vor fi preluate acele contracte. În cazul în care licitația nu se va termina, se prelungește cu câte 30 de zile, până la finalizarea achiziției publice.

Lasă un comentariu