ROMÂNII ÎȘI DORESC SĂ PARTICIPE LA EVENIMENTE, CHIAR DACĂ TREBUIE SĂ SE PROTEJEZE!

Distribuie pe:

La un an de la debutul pandemiei de coronavirus, Aso-ciația Română a Organizatorilor de Concerte și Eve-nimente Culturale (AROC) a publicat un studiu realizat pe un eșantion reprezentativ de români, care au participant la evenimente culturale.

Din cei peste 13.000 de respondenți, o treime au participat la două - cinci evenimente live în 2020, iar dintre aceștia, aproximativ 90% s-au simțit bine și în siguranță. Peste 80% au spus că au respectat orice măsură doar ca să poată participa, chiar dacă unora dintre ei această obligație le-a displăcut.

Transferul în online nu este o soluție...

Potrivit studiului, pentru anul 2021, 90% dintre cei chestionați au răspuns că vor să participe la evenimente dacă viitoarele condiții vor permite organizarea acestora, peste 72% sunt dispuși să se vaccineze pentru a putea participa, în timp ce procentul crește în cazul celor dispuși să se testeze (76%).

În ceea ce privește participarea internațională, 80% ar participa la un asemenea eveniment dacă ar ști că se permite testarea publicului, iar aproape 60% se simt confortabil cu orice capacitate de persoane admise la eveniment. Mutarea în mediul online nu este considerată o soluție bună de aproape 90%, iar 82% ar purta mască dacă organizatorii le cer asta.

Se caută soluții

“Semnalul dat de publicul român este clar: toată lumea vrea să revină la evenimente live. Noi depunem eforturi uriașe pentru a convinge autoritățile să se așeze la aceeași masă cu noi și, împreună, să găsim soluții pentru redeschiderea sectorului cultural.

Din păcate, până acum nu avem nicio concluzie, însă suntem dispuși să muncim zi și noapte pentru a veni cu un plan de redeschidere, care să ia în calcul toate variantele.

Suntem cel mai afectat sector și, la exact un an de la închidere, nu a existat niciun moment un grup de lucru, la nivel guvernamental, care să ofere predictibilitate organizatorilor, să înțeleagă problemele și să găsească soluții. Doar la Ministerul Culturii am găsit înțelegere.

Există soluții, putem pune la dispoziția autorităților studii, propuneri de măsuri și documente de sute de pagini realizate de experți, care arată că evenimentele se pot relua în siguranță. Noi solicităm crearea unui grup de lucru, la nivel de prim-ministru, care să analizeze opțiunile de redeschidere a sectorului nostru și urgentarea aprobării schemei de ajutor de stat pentru sectorul cultural”, declară reprezentanții AROC.

*

Sondajul de opinie a inclus un număr de 13.568 de respondenți (persoane care au participat activ la evenimente în 2019, indiferent de vârstă sau sex, de pe teritoriul României) și s-a desfășurat în perioada 3-12 februarie 2021. 

Lasă un comentariu