PROBLEMA E LEGEA CARE PERMITE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL, NU PERSOANELE CARE BENEFICIAZĂ DE EA

Distribuie pe:

Vicepremierul Dan Barna și-a exprimat speranța ca, în decurs de o lună, să fie adoptată în Parlament, legea care interzice cumulul pensiei cu salariul, subliniind că secretarul de stat din MAI, Irina Alexe, care a ieșit la pensie la 42 de ani, nu a făcut nimic ilegal.

Întrebat cum vede numirea ca secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne, în urma propunerii Alianței USR PLUS, a generalului Irina Alexe, care beneficiază de pensie specială, Dan Barna a declarat că aceasta este un profesionist “remarcabil” în domeniul administrației.

“Este decizia colegilor mei din PLUS, asumată de către alianță. Pentru decizie au existat argumente foarte bune. Irina Alexe este un profesionist remarcabil în domeniul administrației. Este un om care a contribuit semnificativ la ceea ce înseamnă USR PLUS și participarea la alegeri. Este o persoană de foarte bună calitate și aici sunt două planuri ale discuției. Sunt responsabili cei care au beneficiat de un cadru legislativ păgubos - cum este acesta al cumulării pensiei cu salariul -, sunt responsabile persoanele respective care au ieșit la pensie, sub imperiul unei legi greșite? Pentru că despre asta vorbim. Și tocmai de asta, Guvernul, prin Ministerul Muncii, are, în momentul de față, în Parlament, și eu sper să treacă într-o lună o lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Și susținem cu toată energia această măsură. (...) În momentul în care ai această reglementare, fiecare angajat poate decide dacă rămâne la pensie sau rămâne în sistemul public și are venitul respectiv, suspendându-i-se dreptul la pensie. Și asta e varianta morală și corectă pe care o susținem. Cum, în egală măsură, suntem cei mai puternici susținători ai eliminării pensiilor speciale”, a precizat Dan Barna.

El a arătat că problema o reprezintă legea care permite cumulul pensiei cu salariul și că este necesară repararea actului normativ, iar “victimizarea unei persoane” nu reprezintă o soluție.

“Ideea că sunt vinovați oameni care au ieșit la pensie sub o lege proastă - problema e legea proastă. Problema e o lege care permite așa ceva, nu persoanele respective, care în momentul în care au ieșit la pensie au beneficiat de drepturile pe care le prevedea legea. Pentru că Irina Alexe nu a făcut nimic ilegal. Asta e discuția și, până nu reparăm legea, putem să arătăm cu degetul o persoană sau alta, dar asta nu schimbă cu nimic situația din România. Problema de fond e schimbarea legii, tocmai de asta avem această inițiativă, care sper ca, într-o lună de zile, să devină lege: că nu mai poți cumula pensia cu salariul la stat. Și atunci am închis problema”, a mai spus Barna.

 

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII ȘI AUTORITATEA EUROPEANĂ A MEDICAMENTULUI VOR AVEA REUNIUNI PRIVIND ASTRAZENECA

“Grupul consultativ de experți al OMS privind vaccinarea a examinat datele și este în contact strâns cu Autoritatea Europeană a Medicamentului (EMA). Și ne vom reuni mâine”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cadrul unei conferințe de presă, în timp ce mai multe noi țări au suspendat, din precauție, administrarea vaccinului împotriva COVID-19, produs de AstraZeneca, după raportarea unor efecte secundare.

Autoritatea Europeană a Medicamentului a anunțat, luni, că va organiza joi o “reuniune extraordinară”, după ce mai multe țări au suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca, din cauza temerilor legate de cheaguri de sânge, adăugând că beneficiile vaccinului depășesc întotdeauna riscurile.

“Comitetul de securitate al EMA va examina informațiile mai detaliat, și a convocat o reuniune extraordinară joi, 18 martie, pentru a ajunge la o concluzie asupra informațiilor colectate și asupra oricărei alte acțiuni care ar putea fi necesară”, a indicat agenția cu sediul la Amsterdam, într-un comunicat. (AGERPRES)

 

Lasă un comentariu