CERTIFICATUL EUROPEAN NU VA FI UN PAȘAPORT

Distribuie pe:

Adina Vălean, comisar european, a anunțat că certificatul european nu va fi un pașaport. Fiecare stat va stabili condițiile de intrare pe teritoriul lui. Certificatul verde european, propus de Comisia Europeană pentru a facilita călătoriile în UE nu este un pașaport, ci un document unic care să fie recunoscut de toate statele membre, a spus la Digi24 Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi.

Ce va conține certificatul european

“Nu este un pașaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situație în care un cetățean al unui stat membru se poate afla - dacă are un vaccin făcut, dacă are un test PCR negativ, dacă a trecut prin boală și are imunitate naturală”, a spus Adina Vălean.

“În momentul de față, cetățenii din România știu că atunci când merg și fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduși într-o bază de date națională. Când fac un test PCR, primesc o dovadă a rezultatului. Aceste documente, în România și în alte țări, arată complet diferit, și atunci când cineva circulă dintr-un stat în altul sunt probleme. Comisia propune standardizare pentru a nu mai întâlni situații în care se solicită acest tip de documente și, dacă nu corespund sau se cer elemente care nu sunt cuprinse în acele documente, poate fi întors din drum.

Certificatul va ajuta și în lupta contra fraudelor

Intenția e să unificăm formatele, să fie ușor verificate de către statele membre, deci când cineva prezintă certificatul, cel care îl primește să vadă, să verifice autenticitatea lui, pentru a lupta și cu fenomenele de fraudă care au apărut în prezent”, a explicat Adina Vălean.

“În teorie, statele membre nu vor putea restricționa accesul cetățenilor, care se bucură de principiul liberei circulații în interiorul Uniunii Europene. Dacă un cetățean european vrea să meargă în alt stat european, el nu poate fi obligat să nu intre, discuția este despre ce restricții se impun. Poți fi primit doar cu un test PCR negativ și carantină 2 săptămâni, cum e acum, sau dacă statul respectiv hotărăște că pentru cei vaccinați nu se impune carantină, atunci acest certificat va facilita ca persoana respectivă să nu intre în carantină”, a adăugat Adina Vălean. (sursa:impact.ro)

 

Lasă un comentariu