DECLARAȚIE POLITICĂ ADRESATĂ DE CĂTRE: DEPUTAT DUMITRIȚA GLIGA

Distribuie pe:

PARLAMENTUL ROMÂNIEI

CAMERA DEPUTAȚILOR

DECLARAȚIE POLITICĂ ADRESATĂ DE CĂTRE: DEPUTAT DUMITRIȚA GLIGA

Circumscripția electorală nr. 28, Mureș

Data: 17.03.2021

Titlul declarației: Pământul strămoșesc nu este de vânzare

 

Pământul strămoșesc nu este de vânzare!

Sub pretextul unor intenții bune, 61 de senatori și deputați din partidele coaliției de guvernare au depus la Senat un proiect de lege care vizează măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan, cu efecte catastrofale pentru agricultura românească și siguranța alimentară.

Știu că ideea de patriotism s-a perimat în România, dar toate statele membre UE ajută și susțin atât sectorul agricol, precum și producătorii agricoli autohtoni, condiționând sau limitând posibilitatea persoanelor fizice sau juridice străine de a achiziționa terenuri agricole.

În condițiile în care aproape jumătate din terenul agricol românesc deja nu mai aparține românilor, fac apel la Guvernul României să nu pună și mai mult în pericol siguranța națională. Avem, înainte de toate, o datorie sacră față de strămoșii noștri, al căror sânge a stropit fiecare palmă de pământ pe care călcăm noi astăzi. Dacă ne vindem și pământul de sub picioare, cum mai putem noi spune că România este țara noastră?!

Profund mâhnită de acest proiect de lege, am depus, astăzi, la Parlamentul României, o Declarație politică, pentru a stopa aceste măsuri care dezavantajează agricultorii autohtoni și favorizează interesele străine, și aștept de la colegii mei parlamentari, indiferent de partidul de proveniență, să demonstreze că pot face front comun, măcar o dată, și că se pot coaliza în apărarea interesului național.

 

Domnule Președinte,

Doamnelor și domnilor deputați,

Zilele trecute, 61 de deputați și senatori din partidele coaliției de guvernare au depus la Senat un proiect de lege care vizează, printre altele, modificarea și completarea Legii nr. 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole situate în extravilan.

Cusută cu ață albă, această inițiativă ascunde, sub pretextul unor intenții de bună credință, un plan ale cărui efecte pot deveni catastrofale pentru agricultura românească, în special în Transilvania, acolo unde terenurile sunt extrem de fragmentate, iar comasarea și intabularea acestora este anevoioasă.

Colegii mei din PSD au încercat, anul trecut, prin Legea 175/2020, lege promulgată de Președintele României, să ofere o impulsionare sectorului agricol românesc și să interzică achiziționarea de terenuri extravilane de către străini. Această lege ar fi trebuit să intre în vigoare la data de 13 octombrie 2020, iar Guvernul ar fi trebuit să emită normele de aplicare a legii, până la data de 15 noiembrie 2020. În schimb, în total contrast cu demersurile multor altor state europene, Guvernul nostru a decis, inițial, să împiedice procedural intrarea în vigoare a legii propuse de PSD, nepublicând normele de aplicare, pentru ca, mai apoi, să amâne termenul de intrare în vigoare, până în luna februarie 2021.

Spre surprinderea mea, politicieni care se autoproclamă patrioți și apărători ai interesului național au preferat să se ascundă în spatele unor proceduri și să abuzeze anumite frânghii ale puterii, pentru a vinde și una dintre puținele resurse care ar fi putut contribui la relansarea economică a României: pământul strămoșesc. În acest context, nu pot decât să remarc, cu tristețe, faptul că, pe zi ce trece, coaliția de guvernare se îndepărtează din ce în ce mai mult de interesul poporului român, acela de a se bucura de autonomia oferită de resursele naturale.

Mai mult, în timp ce statele membre UE ajută și susțin atât sectorul agricol, precum și producătorii agricoli autohtoni, condiționând sau limitând posibilitatea persoanelor fizice și/sau juridice străine de a achiziționa terenuri agricole, în România, noi ne grăbim să cedăm siguranța alimentară a țării pe mâinile unor interese străine.

Din punctul meu de vedere, agricultura ar trebui să facă parte, în România, din infrastructura critică. Avem pământ fertil și calitativ, care nu trebuie să devină niciodată monedă de schimb în negocierile politice externe și care trebuie protejat, prețuit și exploatat așa cum și-ar fi dorit strămoșii noștri, ctitorii neamului, al căror sânge a curs pe aceste ogoare pentru fiecare centimetru de pământ.

Mi-aș dori ca toți colegii mei parlamentari, indiferent de partidul de proveniență, să demonstreze că pot face front comun, măcar o dată, și că se pot coaliza în apărarea interesului național. Având în vedere că aproape jumătate din terenul agricol românesc deja nu mai aparține românilor, fac apel la Guvernul României să nu pună și mai mult în pericol siguranța națională și să demareze, similar prietenilor noștri europeni, proiecte prin care să ofere ajutoare cetățenilor români, să cumpere și să comaseze terenuri agricole atât în România, cât și în afara granițelor. Dacă străinii se bat pe pământul românesc, de ce nu încercăm și noi să le urmăm exemplul?

 

Lasă un comentariu