PARTENERIAT: A DOUA ȘANSĂ PENTRU PERSOANELE FĂRĂ STUDII FINALIZATE

Distribuie pe:

Joi, 18 martie 2021, în cadrul unei întâlniri de lucru, ministrul Muncii, Raluca Turcan, și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, au stabilit soluțiile cele mai potrivite pentru persoanele sărace, apte de muncă, dar care nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, beneficiare ale venitului minim garantat, care ar putea fi active pe piața muncii.

În urma campaniei naționale de verificare a stabilirii și a acordării ajutorului social și pentru identificarea măsurilor de creștere a ocupării de către persoanele apte de muncă, derulată de Ministerul Muncii, a fost identificat un număr de 14.000 persoane fără studii finalizate la nivel primar sau gimnazial, persoane care nu au un loc de muncă și al căror venit este doar cel din ajutorul social. Acestora li se va pune la dispoziție programul “A doua șansă”, prin care pot învăța o meserie.

“Pentru a crește șansele de angajare pe piața muncii a acestor persoane este nevoie de îmbunătățirea nivelului de educație, pe de o parte, dar și de existența cadrului de formare pentru a obține o calificare profesională.

În acest sens, Ministerul Educației va asigura locuri pentru persoanele apte de muncă, dar care nu au studiile primare sau gimnaziale finalizate, oriunde există această nevoie.

De asemenea, vor fi asigurate locuri și condiții pentru ca aceste persoane să poată obține o calificare profesională care, ulterior, să le permită angajarea pe piața muncii.

Ministerul Muncii, prin instituțiile specializate, va oferi consiliere și sprijin pentru ca beneficiarii programului să se poată angaja pe piața muncii cât mai repede posibil.

Prin parteneriatul încheiat între cele două ministere, dorim să îmbunătățim nivelul de educație a populației apte de muncă, aflate în situații de sărăcie și ajutor social, dar și creșterea gradului de ocupare pe piața muncii. În același timp, credem că educația și măsurile active de ocupare pot fi soluții care să contribuie la îmbunătățirea vieților celor aflați în situații dezavantajate”, se arată într-un comunicat de presă, emis de Ministerul Educației. (L.P.)

Lasă un comentariu