STAȚII DE ÎNCĂRCARE PENTRU MAȘINI ELECTRICE, ÎN MUNICIPIUL REGHIN

Distribuie pe:

Un grup de inițiativă format din consilierii locali ai PNL Reghin, respectiv Gabriel Toncean, președinte, Fărcaș Mihai-Dan, Cătană Stelian-Doru, Nicușan Oana, Holircă Anabella, Sabău Marius, Sabău Raul și Moldovan Florin a depus, pe 14 ianuarie, un Proiect de hotărâre, pentru Consiliul Local al UAT Reghin, referitor la achiziționarea și amplasarea unui număr minim de două stații de încărcare, pentru mașinile electrice, în municipiul Reghin.

Așa cum se arată în Referatul de aprobare: “unul din obiectivele principale, care stă la baza implementării acestui proiect, este încurajarea publicului prin utilizarea mijloacelor alternative de deplasare nepoluante, aferente mobilității urbane și asigurarea infrastructurii necesare reîncărcării acestora.

Printre mijloacele alternative de mobilitate se înscriu și autovehiculele cu propulsie electrică sau hibridă, care necesită infrastructură pentru alimentarea cu energie electrică.

Conform datelor statistice, numărul mașinilor electrice, hibrid-electrice înmatriculate în România a crescut considerabil, ceea ce face necesară crearea unei rețele de stații de încărcare electrice.

Asigurarea infrastructurii destinată încărcării autovehiculelor electrice contribuie la dezvoltarea conceptului de transport nepoluant și reducerea emisiilor de dioxid de carbon CO2 din atmosferă.

Totodată, în municipiile și orașele principale din jurul municipiului Reghin, de exemplu Sovata și Toplița, sunt amplasate stații de încărcare electrice pentru mașinile electrice sau hibride. La ora actuală, în municipiul Reghin, nu este amplasată nicio stație de încărcare electrică.

Pentru creșterea numărului de utilizatori ai mijloacelor de transport electric ar fi necesară adoptarea unor măsuri de încurajare a acestora, care să vină în completarea subvențiilor acordate de guvern pentru achiziționarea de mașini electrice sau hibride. Prima măsură ar fi instalarea de stații de încărcare în parcările publice, aparținând primăriei.

Locațiile propuse în vederea realizării proiectului sunt:

Amplasament 1: Parcare publică - strada Spitalului;

Numărul stațiilor de încărcare: 1 stații cu 2 puncte de reîncărcare (Intersecția cu Piața Petru Maior, vizavi de Școala Gimnazială “Alexandru Ceușianu”)

Amplasament 2: Parcare publică - strada Băii;

Numărul stațiilor de încărcare: 1 stații cu 2 puncte de reîncărcare (în cadrul parcării din fața companiei Electrica S.A)”.

Președintele PNL Reghin, Gabriel Toncean, ne-a declarat că nu are nicio îndoială referitor la utilitatea proiectului și crede că toți ceilalți consilieri locali vor accepta prin vot această măsură care să facă și mai atractiv municipiul Reghin, răspunzând, în același timp, nevoilor cetățenilor și necesității de a trăi într-un mediu cât mai curat, nepoluat.

Lasă un comentariu