FESTIVALUL INTERNAȚIONAL “MATEI VIȘNIEC” - 21-27 MARTIE 2021

Distribuie pe:

Muzeul Național al Literaturii Române organizează prima ediție a Festivalului Internațional “Matei Vișniec” în perioada 21- 27 martie 2021, marcând, prin prima și ultima zi ale proiectului, două date importante în calendarul cultural - Ziua Internațională a Poeziei și Ziua Mondială a Teatrului.

În fiecare zi, începând cu ora 11.00, vor putea fi urmărite - pe pagina de Facebook, pe site-ul MNLR și pe platforma culturaindirect.ro - Diminețile festivalului, o serie de lecturi din creațiile proprii ale poeților invitați, care locuiesc în țară sau în străinătate.

Serile festivalului sunt dedicate dramaturgiei și cinematografiei. Piese de teatru, montate de regizori din România, Franța, Italia, Spania, Brazilia și Uruguay, lecturi de tip “maquette”, alături de conferințele susținute de George Banu, teatrolog, eseist și Profesor Emerit la Sorbonne Nouvelle - Paris.

Din 21 martie, Teatrul Național Radiofonic - partener al proiectului - va lansa, pe site-ul www.eteatru.ro, colecția Matei Vișniec, o bogată arhivă de spectacole radiofonice realizate după piesele sale de teatru.

La sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, vizitatorii Muzeului vor putea viziona, pe ecranele din cadrul expoziției de bază, prezentarea poemelor grafice semnate de Matei Vișniec, precum și seria de filme documentare prin intermediul cărora scriitorul ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale și afective, la Festivalul de Teatru de la Avignon, dar și în alte zone învăluite de lumina Provenței: “Parisul lui Matei”, “Vișniec, rege la Avignon” și “Provența, Paradisul posibil”, producții TVR Iași.

Organizat sub semnul Zilei Internaționale a Francofoniei, proiectul este realizat de Primăria municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române.

Matei Vișniec locuiește în prezent la Paris, unde a ajuns pentru prima oară la 31 de ani, în 1987. Trăiește între două culturi, între două sensibilități și două orizonturi de așteptare diferite. Este poet, dramaturg, romancier și jurnalist. Talentul său de grafician îl veți descoperi în prezentarea poemelor grafice, expuse la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, în sala dedicată avangardei românești. Vom reveni. (M.C.)

Lasă un comentariu