DUBLĂ NOMINALIZARE ISTORICĂ! CURAJUL VICTIMELOR DE LA “COLECTIV” ȘI JURNALISMUL DUC ROMÂNIA LA OSCAR!

Distribuie pe:

Pentru prima oară în istorie, România va fi prezentă pe covorul roșu al Galei Oscar!

Luni, 15 martie 2021, filmul documentar “Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost nominalizat la două categorii (Film internațional și Documentar), aflându-se astfel între cele 5 filme de la ambele categorii care vor concura pe 25 aprilie pentru statueta de aur.

În cei 65 de ani de când țările trimit propunerile lor pentru Oscar, doar trei documentare prinseseră nominalizări la Film internațional. “Colectiv” va fi, în 2021, cel de-al patrulea documentar din istorie care se bate, la Film internațional, pentru o statuetă de aur. De asemenea, “Colectiv” a fost nominalizat în finală și la film documentar.

Generații de creatori ai cinematografiei noastre au așteptat mult acest moment. Nume impresionante ale regiei, precum Andrei Ujică, Lucian Pintilie, Nae Caranfil, Adina Pintilie, Cristi Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Radu Jude își văd și ei încununată munca, presa internațională remarcând că toate filmele lor, în special cele ale noului val, au creat percepția unei școli de cinema și a unei realități sociale “din care «Colectiv» a ieșit, copleșitor, ca o lovitură de ciocan”.

Și, nu în ultimul rând, este pentru prima oară când un ziar românesc și investigațiile jurnaliștilor de aici primesc o asemenea recunoaștere, la un nivel de elită globală la care, în general, ajungeau doar filme de ficțiune, precum “Spotlight”.

Lasă un comentariu