COVID-19 - “NU E MOMENTUL SĂ STĂM PE GÂNDURI DACĂ SĂ NE VACCINĂM SAU NU”

Distribuie pe:

Pe măsură ce procesarea și distribuirea vaccinurilor continuă și tot mai mulți oameni au posibilitatea să se vaccineze, este important să tragem linie între realitate și ficțiune: “Nu este momentul să stăm pe gânduri dacă să ne vaccinăm sau nu. Avem nevoie de cât mai multe persoane vaccinate, pentru a reduce transmiterea virusului și a pune capăt pandemiei”, atrage atenția dr. Kathryn M. Edwards, MD, director științific al Programului de cercetare a vaccinurilor de la Universitatea Vanderbilt din Nashville, SUA.

Iată câteva mituri pe care ar trebui să nu le mai credem, sintetizate de site-ul de informații medicale Healthline.

* Vaccinul nu este sigur, deoarece a fost dezvoltat într-un timp prea scurt

Greșit. “Perioada de timp a fost comprimată”, spune dr. Edwards. Dar, în ceea ce privește numărul de persoane înscrise în studiile clinice, meticulozitatea evaluărilor de siguranță, nu au existat “scurtături”.

Cercetătorii au făcut aceiași pași pe care i-ar face pentru orice alt proces, dar e adevărat că au existat unele suprapuneri, tocmai pentru a colecta date relevante, într-un timp cât mai scurt.

Unele aspecte ale dezvoltării vaccinurilor au fost diferite în comparație cu studiile specifice medicamentelor, ceea ce a făcut posibilă producerea mai rapidă a vaccinurilor. De exemplu, atât de mulți oameni s-au îmbolnăvit într-un timp atât de scurt, încât producătorilor de vaccinuri nu le-a trebuit mult pentru a obține rezultatele de care aveau nevoie.

Numărul mare de îmbolnăviri le-a permis cercetătorilor să găsească, cu ușurință, și să înscrie persoane în studiile clinice. Pe de altă parte, și oamenii de știință au avut la dispoziție mai multe resurse decât de obicei, datorită sumelor mari de bani investite în cercetarea vaccinului Covid-19.

Unii sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că tehnologia ARN messenger (ARNm) utilizată pentru a dezvolta vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna este prea nouă și nu are un istoric relevant. Nici acest lucru nu este corect. Tehnologia fusese deja dezvoltată astfel încât să fie finalizată în cazul apariției unei pandemii precum cea pe care o traversăm, potrivit Johns Hopkins Medicine.

* Vaccinul poate provoca boala Covid-19

“Este absolut imposibil”, spune H. Dirk Sostman, MD, președintele Houston Methodist Academic Institute. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), niciunul dintre vaccinurile utilizate în prezent sau în curs de dezvoltare nu conține SARS-CoV-2 viu, virusul care provoacă Covid-19.

De reținut, însă, că dobândirea imunității poate dura câteva săptămâni după administrarea vaccinului. Este posibilă, în această perioadă, îmbolnăvirea cu Covid-19. Asigurați-vă că primiți ambele doze de vaccinuri Moderna și Pfizer-BioNTech pentru a beneficia de imunitate deplină. Vaccinul Johnson & Johnson necesită o singură doză.

* Efectele secundare pot ucide

Vaccinul poate provoca reacții adverse. Acestea sunt, rareori, grave.

Cele mai frecvente efecte secundare sunt: o durere a brațului, împreună cu o ușoară febră, dureri musculare, frisoane și dureri de cap. Gândiți-vă la acestea ca la niște semne benefice, în sensul că vaccinul v-a activat sistemul imunitar, așa că el va fi pregătit să lupte împotriva SARS-CoV-2, în caz că-i... iese în cale.

Cel mai grav efect advers poate fi un tip de reacție alergică numită anafilaxie. Deși aceasta poate pune viața în pericol, nimeni nu a murit după ce a primit un vaccin Covid-19 și foarte puțini oameni au prezentat această reacție alergică.

“Este vorba de două până la cinci cazuri la milion de vaccinări”, spune dr. Sostman. “Acest lucru reprezintă puțin mai mult decât ceea ce vedem la vaccinul antigripal sezonier, respectiv unu până la două cazuri la milion”.

Un articol apărut pe 12 februarie în JAMA a identificat doar 66 de cazuri de anafilaxie la aproape 18 milioane de vaccinuri administrate.

O altă concepție greșită despre vaccinul Covid-19 este că nu poate fi administrat persoanelor cu alergie la ouă. Nu este adevărat. Nu s-au folosit ouă în producerea vaccinurilor.

* Nu am nevoie de vaccin dacă m-am vindecat de Covid-19

Fals. Cercetătorii recomandă ca și persoanele care au avut Covid-19 să fie vaccinate. Asta pentru că încă nimeni nu știe cât durează imunitatea la virus.

Datele preliminare publicate în februarie în revista Science sugerează că imunitatea la boală poate dura cel puțin șase luni la majoritatea oamenilor, dar nu la toți.

Un lucru de reținut: nu vă vaccinați în timpul bolii. Nu dați sistemului imunitar două lovituri deodată. “Recomandarea este să vă administrați vaccinul după recuperare”, spune dr. Edwards.

* Vaccinurile introduc, în organism, dispozitive de urmărire

Singurul lucru pe care vaccinurile îl introduc în corp este un mod inofensiv de a stimula răspunsul imun de care veți avea nevoie dacă vă îmbolnăviți vreodată de Covid-19.

* Test Covid pozitiv, în urma vaccinului

Nu vaccinul, ci virusul SARS-CoV-2 însuși poate da un rezultat pozitiv la un test viral, potrivit CDC. Există două tipuri de teste de diagnostic care vă vor spune dacă sunteți infectat cu virusul care provoacă Covid-19.

Testele PCR caută material genetic din virusul însuși, în timp ce testele antigenice - cunoscute și sub numele de teste rapide - identifică proteine din virus. Primul este mai precis, dar deseori durează mai mult.

Testele anticorpi sunt diferite. Ele măsoară anticorpii, compușii sistemului imunitar pe care organismul îi generează pentru a vă proteja de infecții.

Anticorpii circulă în sânge chiar și după vindecare și pot fi un semn că o persoană a fost, anterior, infectată cu SARS-CoV-2. Vaccinurile determină sistemul imunitar să producă acești anticorpi de protecție, reducând pericolul de infectare cu noul coronavirus.

Experții nu știu încă dacă vaccinările pot influența testele de anticorpi.

* Nu trebuie să port mască după ce am fost vaccinat

Ba da, trebuie, pentru că nu se știe dacă persoanele care au primit vaccinul pot deveni asimptomatice la Covid-19 și apoi să transmită virusul altora.

Până în prezent, cercetarea privind capacitatea vaccinurilor de a preveni răspândirea asimptomatică pare promițătoare. Rezultatele unui recent studiu israelian, făcute publice printr-un comunicat de presă, au constatat că vaccinul Pfizer-BioNTech a fost 94% eficient în prevenirea transmiterii asimptomatice.

CDC și-a actualizat recent orientările, admițând că grupuri mici de oameni care au fost toți vaccinați se pot aduna în spații închise, fără a purta măști de protecție. Dar noua recomandare nu se aplică persoanelor nevaccinate. Mai mult, CDC recomandă păstrarea, în continuare, a distanței fizice, chiar și după vaccinare.

“Problema este că, până când o parte semnificativă din populație va fi vaccinată, unele persoane sunt încă în pericol”, spune dr. Sostman. “Până nu știm sigur că nu putem transmite Covid-19 după vaccinare, este datoria noastră civică să fim foarte precauți și să ne asigurăm că îi protejăm pe cei din jurul nostru”.

Singura modalitate de a ajunge la imunitatea de turmă de a vaccina 80-85% sau mai mult din populație, reamintesc specialiștii. (sursa - thehealthy.com)

Lasă un comentariu