PROTESTUL ȘOFERILOR DE LA TRANSPORT LOCAL

Distribuie pe:

În dimineața zilei de 11 martie a.c., la S.C. Transport Local S.A. Târgu-Mureș a avut loc un protest al șoferilor sindicaliști. Drept urmare, primele curse de autobuze au pornit de la ora 6, nu de la ora 5, astfel că persoanele care ar fi trebuit să ajungă mai devreme la serviciu, au întârziat. La conferința de presă organizată de Primăria Târgu-Mureș, viceprimarul Portik Vilmos Laszlo a răspuns întrebărilor presei pe această temă. Vi le prezentăm:

- Ce s-a întâmplat la Transport Local cu această formă de protest a șoferilor?

- După cum am fost informat, în dimineața aceasta, între orele 5 și 6, a avut loc o grevă spontană, care a durat cam 30 de minute. O parte a șoferilor, care sunt membri ai unui sindicat, au decis ca astfel să-și manifeste solidaritatea față de un coleg, căruia i s-a desfăcut contractul individual de muncă. După cum am înțeles, o comisie disciplinară, internă, a luat această decizie. După cum știu, se va ajunge la Instanța de Judecată, iar instanța se va pronunța în această problemă. Greva a durat 30 de minute. Când directorul de la Transport Local a ajuns la fața locului, a reușit să-i convingă pe colegii lui, care nu făceau parte din acel sindicat, iar ei au dorit să iasă pe trasee cu autobuzele din autogară. Au ieșit, astfel că de la ora 6 a fost reluat transportul local în totalitate, după orarul de funcționare.

- Dar pe durata pandemiei sunt interzise astfel de forme de protest.

- Într-adevăr, legea care acum reglementează starea de alertă și măsurile privind situația epidemiologică, interzice orice fel de demonstrații. Se pare că colegii de la Transport Local, care au luat decizia de a lua această formă de protest, nu cunoșteau acest lucru.

- Despre care sindicat este vorba, fiindcă, acolo, sunt vreo două?

- După cum știu, sindicatul este denumit “Prolex”, unde sunt circa 25-30 de membri, din angajații Transportului Local, care au fost acolo, de față, și ei, practic, au blocat ieșirea din Autogara Transport Local.

- Cine va lua măsurile pentru încălcarea acestei ordonanțe, pentru că este vorba despre o ordonanță de Guvern, Ordonanța 55 din 2020?

- Momentan, nu am primit nicio informare din partea S.C.Transport Local S.A. Bănuiesc că în cursul acestei zile vom primi și un document, oficial, prin care să ne informeze despre ce s-a întâmplat acolo, și în acest caz, cei de la Direcția Juridică o să ne spună dacă Primăria va avea obligația să intervină în această privință.

- Transportul local de persoane a fost perturbat.

- Între orele 5 și 6, persoanele care doreau să meargă la locurile lor de muncă nu au avut această posibilitate, fiindcă, practic, n-a fost niciun autobuz pe traseele din oraș. Consider că noi nu putem fi solidari cu aceste încălcări de lege, deoarece orașul are de suferit, respectiv, persoanele care nu au nicio vină în această privință. Toate problemele se pot rezolva pe cale legală, prin dialog. Astfel de manifestații, din partea noastră și cred că și a târgumureșenilor, nu pot avea empatie.

- Când va fi reînnoit parcul auto la Transport Local?

- Avem trei proiecte, în derulare, prin care, în anul acesta, spre exemplu, după cum știu, există un proiect, prin care dorim să cumpărăm autobuze noi, din surse proprii, cu motoare Diesel. Licitația se află deja în perioada de contestații. Așteptăm să treacă acest termen, să vedem dacă vor fi depuse, ori nu, contestații. În caz că nu vor fi depuse contestații, vom avea un câștigător al licitației, se va întocmi imediat contractul, astfel că, în acest an, trebuie să primim primele autobuze din acest lot. Mai sunt alte două proiecte. Un proiect este pe fonduri europene, prin care ar trebui să primim autobuze electrice. Dar pentru ca aceste autobuze să fie funcționale, va trebui să dezvoltăm Autogara Transport Local, să amenajăm terenul, pentru a avea amplasate stații de încărcare. Va trebui întocmit un proiect topografic și alte proiecte pentru dezvoltare infrastructurală. Acest pas îl vom încheia în acest an, deci, în anul viitor, prin lunile ianuarie, februarie, va trebui să primim primele autobuze electrice. Mai există un proiect, în baza căruia trebuie să mai primim autobuze hibrid. Acelea trebuie să le primim până în anul 2023, deci, până în finalul anului 2023 vom avea o bază materială la Transport Local cum nu a mai fost niciodată, iar târgumureșenii, bănuiesc că vor fi surprinși și mulțumiți.

 

 

Lasă un comentariu