“A IUBI E PRIMĂVARĂ”...

Distribuie pe:

În sala de coregrafie a Casei de Cultură a Studenților din Târgu-Mureș, Ziua Îndrăgostiților - 14 Februarie - a dobândit conotații sincretice fermecătoare, datorită unei ample și inedite manifestări culturale. Au încântat publicul spectator actorul Luchian Pantea, artiștii plastici Vasile Mureșan și Marcel Naste, elevele Loredana Naste și Alexandra Naste, artiștii Victor Moldovan și Diana Vascul, numeroși amatori de artă invitați.

Alexandra Naste este fiica extrem de înzestrată a lui Marcel Naste, în vârstă de numai 12 ani, demonstrând că i-a moștenit harul și că “așchia nu sare departe de trunchi”. Aflată la prima expoziție personală, ea a prezentat minunate, sensibile portrete în creion, apreciate superlativ de public, dar și de atât de pretențiosul artist Vasile Mureșan, artist excepțional, formator de numeroase generații. La rândul ei, micuța dansatoare Loredana, adevărat  “fenomen” coregrafic, apreciat ca atare de public, este și ea fiica lui Marcel Naste, care, iată, are toate motivele să fie fericit. Un subiect generos pentru jurnalist, despre care i-am solicitat un scurt interviu talentatului artist plastic, director al instituției.

- Am imaginat un proiect de conștientizare a bucuriilor zilnice, a iubirii și a definirii unor aspecte din viața fiecărui om. Iubirea este o stare definitorie și o condiție de a fi și de a exista atât pentru tine, cât și pentru cei din jurul tău. Am decis să arătăm că arta poate fi expresia iubirii și a împărtășirii. Dansul, muzica, arta plastică/pictura, teatrul și poezia sunt parte integrantă a acestui proiect. Arta este un complex al frumosului etern și este sursa renașterii umane, dar și spirituale, este iubirea supremă pe care o putem trăi singuri sau o putem împărtăși celorlalți prin modul creativ de manifestare. Ceea ce ați urmărit este de fapt un proiect cultural de conștientizare a formei de a iubi, o condiție imperios necesară în drumul armoniilor colective. Publicul s-a constituit parte integrantă și activă în manifestarea direct creativă, a avut ocazia să picteze alături de toți cei prezenți în proiect. Pe desfășurătorul activității apar muzica, dansul, critica specializată de artă plastică vizavi de expoziția de portrete grafice ale Alexandrei Naste, și o destăinuire în crearea de pete și forme picturale pe pânzele de mari dimensiuni pregătite pentru acest moment.

- Manifestarea s-a bucurat de mare interes și de succesul preconizat, iar copilele tale au cucerit asistența.

- “Valentine's Day, sau un altfel de a iubi și împărtăși bucurii prin artă și concepte creative” s-a numit acest eveniment la care fetițele au evoluat alături de actorul Luchian Pantea, Ana Sălăgean, muzica instrumentală fiind susținută de Victor Moldovan, iar cea solistică de Diana Vascul. Foto: Sugo Monica și Farcaș Ramona. La această activitate s-au împletit armonios dansul, muzica și pictura într-un mod unic și interactiv, construit pe impulsul de moment inspirativ al fiecăruia dintre cei participanți. Toți cei prezenți au fost parte integrantă și activă în manifestarea direct creativă și au putut să intervină pe pânză.

- Vorbește-mi și despre cea micuță, care dansează surprinzător de bine!

- Loredana are 10 ani, este copilul care s-a născut pentru a se strecura prin viață în ritm de dans, într-un frumos dar al mișcării, care o înalță spre lumea imaginară a emoțiilor ritmice ce se scurg în fiecare mădular al trupului ei. Dansul este pasiune pentru ea, iar bucuria de a simți ritmurile muzicii prin fiecare mădular al corpului se poate percepe cu mare ușurință de cel care o privește. Multă emoție, delicatețe, grație și o poveste complexă a simfoniilor ce vin din inimioara ei fragilă. În ritm de dans plutește prin univers și toată clipa vieții îi este o poveste imaginară a sentimentelor. O poveste pe care, dacă am putea să o captăm într-un text, am scrie scenariul unui film cu o bogată psihologie emoțional - empatică și plină de grația împlinirilor.

- Unde și când a învățat să danseze așa? Are profesor coregraf?

- Când era mică a făcut balet, apoi câteva ore de dans modern la Clubul Copiilor din Reghin, sub îndrumarea Adinei Inta, dar apoi și-a dezvoltat propriul stil. Acum face și muzică, și pian. Dansul este sfera energiei privită ca un scut ce se împletește în jurul firii ei și este nucleul de refugiu al lumii perfecte, al energiilor interioare. Loredana Naste este copilul care poate visa mereu frumos, este copilul care-și oferă bucurii și împliniri prin împletirea mișcărilor pe ritm, cu o generozitate gestuală și degajată a expresiilor interioare manifestate prin exteriorizare.

*

Doi copii excepționali, care, prin bucuria și puritatea cu care răspândesc armonie, ritm, culoare și iubire, “ne încarcă bateriile”, redându-ne speranța că viața poate fi și frumoasă, măcar uneori.

Felicitări, copii, mulțumim! Felicitări, Marcel Naste, felicitări noii echipe de la Casa de Cultură a Studenților Târgu-Mureș! Cu adevărat, “Omul sfințește locul”!

 

Foto:

“Valentine's Day - un alt fel de a iubi” - Imagine de ansamblu a expoziției

Marcel Naste, directorul CCS Târgu-Mureș

“Așchia nu sare departe de trunchi”. Alexandra Naste face ultimele corecturi la lucrările din expoziție

Artistul Vasile Mureșan prezintă expoziția de debut a tinerei și talentatei Alexandra Naste

Micuța Loredana Naste dansează la vernisajul de debut al surorii sale, Alexandra Naste, ale cărei desene în creion se observă în fundal

Directorul Casei de Cultură a Studenților, artistul plastic Marcel Naste, o prezintă pe cea mai tânără dansatoare, Loredana Naste

Harul depășește toate frontierele, inclusiv cele de vârstă

Lasă un comentariu