RESURSE ONLINE PENTRU PROFESORII, MENTORII ȘI PERSOANELE IMPLICATE ÎN EDUCAȚIA COPIILOR ROMI

Distribuie pe:

Proiectul Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă, în cadrul căruia s-a creat platforma de comunicare www.oportunitatiegale.ro, este implementat de Fundația Roma Education Fund Romania, în perioada septembrie 2012 - august 2013, cu scopul de a reduce decalajul educațional între elevii romi și cei majoritari. Beneficiarii proiectului sunt peste 1.200 de elevi, în principal romi, care provin din familii defavorizate social și care au astfel șansa de a finaliza ciclul gimnazial și de a accesa învățământul liceal. Elevii beneficiari provin din 10 județe - Suceava, Iași, Bacău, Mureș, Sibiu, Brașov, Călărași, Ialomița, Prahova și Giurgiu, fiind astfel incluse în proiect 57 de școli. Participarea acestora la școală și obținerea unor rezultate bune la învățătură sunt încurajate, generate și stimulate printr-o subvenție care să le poată asigura pachetul minim de rechizite și îmbrăcăminte necesare, sesiuni de mentorat pentru a le monitoriza progresul școlar și pentru a le orienta pașii spre educație și ore de sprijin educațional pentru cei din clasele a VII-a și a VIII-a.

Alături de acest pachet de beneficii, în cadrul proiectului Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă s-a creat și o platformă de comunicare, www.oportunitatiegale.ro, cu scopul de a disemina informațiile și practicile bune întâlnite în educația grupurilor dezavantajate, în principal a copiilor romi.

“Platforma de comunicare www.oportunitatiegale.ro a fost creată în cadrul proiectului «Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă» ca răspuns la nevoia de a apropia persoanele implicate în educația copiilor romi din cele 10 județe unde intervenim. Totodată, dorim să reunim diverși factori implicați în educația copiilor romi pentru a le oferi acestora o șansă echitabilă la educație. Website-ul propune diverse materiale și resurse pentru profesori, mentori, elevi, părinți, iar forumul de discuții permite dezbaterea diverselor provocări, tehnicilor și modalităților de depășire ale acestora și soluții pe termen lung întâlnite în educația grupurilor vulnerabile”, a declarat Cristi Mihalache, Managerul proiectului Oportunități egale în educație pentru o societate incluzivă.

Secțiunile platformei de comunicare înglobează informații despre stadiul proiectului, texte de lege din diverse domenii: drepturile omului, drepturile minorităților, diverse rapoarte de cercetare, analize, sinteze, care au la bază educația grupurilor dezavantajate, politici de integrare a minorităților din România și statistici pe diferite teme. Secțiunea Resurse utile pune la dispoziție o paletă largă de documente pentru elevi, părinți, mentori, mediatori, actori implicați în procesul educațional al grupurilor vulnerabile, dar și o serie de documente în limba romani care pot fi salvate și utilizate ulterior.

Fundația Roma Education Fund Romania este parte a rețelei Roma Education Fund cu sediul central la Budapesta și are scopul de a reduce decalajul educațional între populația romă și cea ne-romă. Roma Education Fund este o rețea înființată în cadrul Deceniului de Incluziune a Romilor. Fundația Roma Education Fund Romania a fost înființată în anul 2009, având misiunea de a sprijini elaborarea și implementarea de politici, programe și proiecte care să contribuie la creșterea accesului romilor la o educație de calitate, a precizat Adina Ursulean, Coordonator Logistică și Relații Publice.

Lasă un comentariu