REPORTERII ÎNTREABĂ, OFICIALII RĂSPUND

Distribuie pe:

În partea a doua a conferinței de presă, care s-a ținut la Primăria Târgu-Mureș de primarul municipiului, Soós Zoltán, având invitați pe principalii organizatori ai centrelor de vaccinare, respectiv dr. Cristina Bogățean, dr. Iuliu Moldovan, dr. Șipoș Răzvan și Horațiu Lobonț, s-a răspuns întrebărilor puse de ziariști.

DACĂ VACCINURILE SUNT OMOLOGATE

Întrebarea subsemnatului s-a referit la faptul, dacă aceste vaccinuri sunt sau nu sunt omologate, ori încă se află în fază de testare. De ce am pus această întrebare, la care, directorul DSP părea că nu înțelege întrebarea? Confrom reglementărilor UE, Comisia Medicală poate omologa un vaccin, după ce se parcurg câteva etape. Prima dată se fac teste de laborator. În cazul rezultatelor mulțumitoare, se trece la testări pe animale, în principal pe cobai. Dacă rezultatele obținute până la acel moment sunt bune, se trece la testările pe oameni voluntari. Aici sunt trei etape. Prima etapă presupune ca testările să se facă pe un grup cuprins între 20-100 de voluntari. Dacă se trece cu bine de această etapă, se trece la etapa a doua, care presupune testări pe câteva sute de subiecți. Ultima etapă este testarea pe câteva mii de subiecți, cu vârste și sexe diferite. În funcție de rezultatele obținute se fac demersurile pentru omologarea vaccinului. Dar, dintre toate vaccinurile care sunt acum utilizate la noi în țară, n-am aflat datele concrete, care au fost de fapt rezultatele vaccinărilor pe diferite etape și care este eficiența lor. Așa încât, răspunsul a fost că vaccinurile sunt omologate de UE și de Ministerul Sănătății de la noi.

REACȚII ADVERSE

Până acum au fost înregistrate 23 de reacții adverse, dar minore, fără complicații și decese, din care, 6 pe vaccinul Astra Zeneca, restul pe Moderna și Pfizer. Focar de infecție este colectivitatea unde se înregistrează peste 3 cazuri de infectare.

COMBATEREA PANDEMIEI

La începutul pandemiei, serviciile medicale pentru combaterea pandemiei, în județul Mureș, s-a făcut în patru spitale. Din toamna anului trecut au fost incluse, ca spitale suport, și cele din Târnăveni, Luduș și Reghin. La momentul conferinței de presă erau locuri libere pentru tratamentul pacienților non-ATI în toate spitalele din județ.

LA ATI

La ATI sunt aproape toate locurile ocupate. Zilnic sunt 1-2 locuri libere, dar care se ocupă imediat, deoarece de la 5 la 10 pacienți sunt din afara județului Mureș. La ATI sunt 59 de locuri, astfel: la Spitalul Clinic Județean, la Spitalul Clinic de Urgență, Institutul de Boli Cardio-Vasculare și Transplant, Spitalul Sighișoara și Spitalul Târnăveni.

TESTĂRI PENTRU ELEVI

Elevilor li se fac testări în școli, acolo unde sunt cabinete școlare și cadre medicale. Cadrele medicale fac recoltarea probelor și interpretarea testelor. În școlile unde nu sunt cadre medicale, pentru teste se apelează la medicul de familie sau la cel mai apropiat spital. O testare poate fi validată numai dacă se face într-o unitate medicală. Până la această oră au fost efectuate 132 de teste antigen, în școli. Testările la elevi se fac numai cu acordul părinților.

COSTURI

Costurile totale ale vaccinărilor sunt de 361.000 de lei pentru amenajarea punctelor de vaccinare, la care se adaugă salarii în valoare de 287.000 de lei, incluzând și luna februarie a.c. Pentru plata salariilor, Primăria nu are fonduri bănești și vor fi plătite de la bugetul central.

TRATAMENT

La nivel național există un protocol de tratament anti Covid-19. Fiecare unitate spitalicească își are propriul protocol de tratament, în funcție de nivelul de competență al spitalului, fiind vorba de dotare, respectând recomandările OMS, MS, pe fiecare specialitate implicată în tratamentul Covid.

Tratamentul trebuie individualizat în funcție de pacient. Tratamentul trebuie stabilit de un medic curant. La nivel de județ, au fost pregătite 51 de fluxuri operaționale, din care acum sunt operaționale 11. 171 de cadre medicale sunt implicate în această activitate. Probabil va trebui să se deschidă în 40 de fluxuri operaționale.

Lasă un comentariu