SUFERINȚA, PATRIA ȘI... ȚĂRANUL

Distribuie pe:

Împărat e fiecare țăran / Și viața sa împărăție / Astfel petrecut-au pe pământ / Moșii mei curați în sărăcie. // Nu averea fost-a pentru noi / Semnul de noblețe și renume / Ci credința care ne-a-mbrăcat / Cu miros din cealaltă lume. // Când primit-a harul ziditor / Fiece pruncească-ncheietură / Și-nfășată-n pânza de fuior / Adormi cu capul pe scriptură. // Împărat e fiecare om / Și soția sa împărăteasă / E al nostru cerul și pământul / Întrupat în pâinea de pe masă. // Înfrățit cu toate câte sunt / Prin blândețea firii din iubire / Ziditoare fără a jigni / Stăpânind în pace prin slujire. // Raiul s-a întins și pe la noi / Văi cu văi, coline din coline / Și când ies pe drum din sărbători / Varsă mir țărâna după mine".

***

IUBIREA DE NEAM, IUBIREA DE PATRIE" înseamnă a te angaja la greul păstoririi ființei morale, spirituale a unei comunități și într-un fel te poți știi apărând interesele vitale ale umanității, căci frați suntem toți pe fața pământului și, în cele din urmă, PATRIA NOASTRĂ este această planetă, această LACRIMĂ DE DOR transfigurată de dor și suferinți printre stelele universului, al cărui destin fericit îl știm de 2000 de ani legat de Hristos cel întrupat în istorie".

***

Pierduse tot și toate îl dureau / Carnea pe trup și orice amintire / Dar ceva în el crescuse uriaș / Și-nțelegea că asta e iubire. // Părăsit de prieteni și averi / Sugrumat de răni și de puroaie / Lins de flăcări și de remușcări / Sta pe rug cântând în vâlvătaie. //Se-ncinsese-n suflarea lui / În adâncul neputinței sale / Ca un fel de dans mistuitor / Trâmbițând la ceruri osanale. // Înecat de milă și de dor / Copleșit de fericiri senine / IOV știa de moarte c-a scăpat / Și trăia de-acum fără de sine".

Ioan Alexandru (1941-2000), poet, publicist, eseist, om politic. A fost membru fondator și vicepreședinte PNȚCD, deputat și senator al României. La recomandarea filosofului Heidegger, obține o bursă la Humbolt, în Germania, unde urmează cursuri de specialitate în filosofie, filologie, teologie, istoria artei, la Freiburg, Basel, Aachen și Mûnchen, studiind greaca și ebraica. A călătorit în Spania, Italia, Grecia, Israel. Și-a susținut teza de doctorat cu tema: „Patria la Pindar și Eminescu". Este „Membru al Uniunii Scriitorilor din România și membru al Uniunii Internaționale de Scriitori Die Kogge". În data de 1 decembrie 1989, poetul Ioan Alexandru a purtat Crucea și Icoana Mântuitorului Hristos printre soldați, răniți și participanți la REVOLUȚIE, din Piața Romană până la Piața Unirii. Pentru fapta sa unică din întreg lagărul comunist, pentru curajul, rezistența, mărturia creștină de care a dat dovadă în timpul regimului ateo-comunist și ca semn de recunoștință, a primit din partea Congresului Statelor Unite ale Americii drapelul american „Old Glory", ce a stat pe clădirea Congresului SUA în data de 31 august 1933, în cinstea României. Este co-fondator al Grupului de Rugăciune din Parlamentul României și fondatorul mișcării Pro Vita. Crucea din Parlamentului României este pusă de poetul creștin și patriot Ioan Alexandru.

P.S. Jacques Benigne Bossuet (1627-1704), episcop francez, orator la curtea regelui Ludovic al XVI-lea: „Întreaga dragoste pe care o are cineva pentru familia sa, pentru prietenii săi, se reunește în dragostea de patrie, de care depinde fericirea noastră și cea a familiilor noastre și a prietenilor noștri. Fiecare dintre noi trebuie să fim buni patrioți și să sacrificăm pentru patrie, la nevoie, tot ce avem, chiar propria noastră viață. Cine nu-și iubește patria în care s-a născut și s-a format este propriul lui dușman și dușman al neamului omenesc".

 

Lasă un comentariu