SFATURI NUTRIȚIONALE PENTRU ADULȚI, ÎN TIMPUL PANDEMIEI DE COVID-19

Distribuie pe:

Mâncați chibzuit, mâncați acasă!

Un regim alimentar echilibrat și o hidratare adecvată sunt vitale, mai ales în actualul context pandemic, atrage atenția Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Persoanele care urmează un regim alimentar corect au toate șansele să fie mai sănătoase, cu sisteme imunitare mai puternice și cu un risc redus de boli cronice și boli infecțioase, inclusiv COVID-19.

OMS recomandă: o varietate de alimente proaspete și neprelucrate, pentru a beneficia de vitaminele, mineralele, fibrele dietetice, proteinele și antioxidanții de care are nevoie organismul; consumul unei cantități suficiente de apă; evitarea zahărului, grăsimilor și sării, pentru a reduce semnificativ riscul de supraponderalitate, obezitate, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și anumite tipuri de cancer; consumul de fructe, legume, leguminoase (de exemplu linte, fasole), nuci și cereale integrale, alimente provenind din surse animale (carne, pește, ouă și lapte).

Pentru gustări, alegeți mai degrabă legume crude și fructe proaspete decât alimente bogate în zahăr, grăsimi sau sare.

Nu fierbeți prea mult legumele și fructele, deoarece acest lucru poate duce la pierderea de vitamine importante.

Când folosiți legume și fructe conservate sau uscate, alegeți soiuri fără sare sau zahăr adăugat.

Beți 8-10 pahare cu apă, zilnic. Apa este cea mai bună alegere, dar se pot consuma și alte băuturi, fructe și legume care conțin apă, de exemplu suc de lămâie (diluat în apă și neîndulcit), ceai și cafea. Aveți însă grijă să nu consumați prea multă cofeină și evitați sucurile de fructe îndulcite, siropurile, concentratele de sucuri de fructe, băuturile răcoritoare, deoarece toate conțin zahăr.

Consumați cantități moderate de grăsime și ulei: folosiți grăsimi nesaturate (din pește, avocado, nuci, ulei de măsline, soia, floarea soarelui și ulei de porumb), mai degrabă decât grăsimi saturate (care se găsesc în carnea grasă, unt, ulei de cocos, smântână, brânză, untură de porc).

Optați pentru carne albă (din păsări de curte) și pește, care sunt în general sărace în grăsimi, mai degrabă decât carne roșie (porc, vită etc.).

Evitați carnea procesată /mezelurile, deoarece are un conținut ridicat de grăsimi și sare.

Evitați grăsimile trans, produse industrial. Acestea se găsesc adesea în alimente procesate, fast-food, gustări, alimente prăjite, pizza congelată, plăcinte, prăjituri, margarină și anumite creme tartinabile (de uns pe pâine), oricât ar fi de gustoase.

Limitați aportul zilnic de sare la mai puțin de 5 g (aproximativ 1 linguriță) și utilizați sare iodată.

Evitați alimentele (de exemplu gustări) cu un conținut ridicat de sare și zahăr.

Alegeți fructe proaspete în loc de gustări dulci, cum ar fi fursecuri, prăjituri și ciocolată, iaurturi cu fructe etc.

Mâncați acasă, nu la restaurant!

Mâncați acasă, pentru a evita, cât mai mult, contactul cu alte persoane și pentru a reduce riscul de a fi expus la COVID-19. Vă recomandăm să mențineți o distanță de cel puțin 1 metru între dvs. și oricine tușește sau strănută. Acest lucru nu este întotdeauna posibil în medii sociale aglomerate, cum ar fi restaurantele și cafenelele. Picături provenind de la persoanele infectate pot ateriza pe suprafețe și pe mâinile oamenilor (clienți și personal), încât, cu o mulțime de oameni care vin și pleacă, nu puteți fi sigur dacă mâinile lor sunt spălate suficient de regulat și suprafețele sunt curățate și dezinfectate suficient de repede. (sursa și foto - emro.who.int/nutrition/during-the-covid-19-outbreak.html)

Lasă un comentariu