OAMENII NU PREA ȘTIU CUM SĂ POARTE O CONVERSAȚIE...

Distribuie pe:

Pornind de la ideea unui student de la prestigioasa universitate americană Harvard, care a mărturisit că se simțea îngrozit să meargă la petreceri, pentru că ar fi putut rămâne blocat într-o conversație cu cineva și nu ar fi putut găsi nicio modalitate politicoasă de a o încheia, profesorii lui au decis să inițieze un studiu privind “arta conversației”.

Doar două dintr-o sută de conversații se încheie când doresc ambele părți

Cercetarea s-a desfășurat în două părți, cu scopul de a înțelege diferența dintre cât de lungă este o conversație și cât de mult își dorește fiecare interlocutor să dureze aceasta.

În prima parte, cercetătorii au întrebat 806 participanți despre cea mai recentă conversație cu cineva. În 80% din cazuri, dialogurile au fost cu partenerul de viață, un prieten sau un membru al familiei. Peste 66% dintre participanți au declarat că a existat un moment în timpul dialogului în care ar fi dorit să-l încheie, pentru că nu le-a făcut plăcere conversația.

În a doua parte a cercetării, 252 de străini au vorbit despre orice și-au dorit, între un minut și 45 de minute. La final, cercetătorii i-au întrebat când ar fi vrut să pună punct și ce cred că ar răspunde partenerii lor la aceeași întrebare. Rezultatele au fost asemănătoare cu primul studiu, peste 68% dintre participanți spunând că a existat un moment în timpul conversației în care și-ar fi dorit să plece. Doar 2% dintre conversații s-au încheiat atunci când și-au dorit ambele părți.

De asemenea, 30% dintre ele s-au terminat când a vrut una dintre părți și în aproape jumătate dintre cazuri, ambele persoane și-au dorit să vorbească mai puțin, dar momentele în care s-ar fi oprit sunt diferite.

Blocați în discuții

Potrivit studiului, în medie, participanții de la ambele studii au declarat că ar fi vrut ca dialogul să dureze cu 50% mai puțin. Acesta ar fi și motivul pentru care oamenilor le place să stea de vorbă la masă, deoarece paharul gol sau nota de plată le oferă... o cale de ieșire.

Totuși, nu în toate situațiile oamenii s-au simțit captivi în conversații. În 10% dintre ele, ambii participanți și-ar fi dorit să stea de vorbă mai mult. De asemenea, în 31% dintre interacțiuni, unul dintre interlocutori ar fi vrut să continue.

“Rămânem blocați într-o discuție, deoarece credem, greșit, că cealaltă persoană vrea să continue. Aceste discrepanțe apar pentru că niciuna dintre persoane nu știe ce gândește sau ce își dorește cealaltă, însă ambii interlocutori au deseori tendința să creadă că celălalt îl va percepe ca fiind nepoliticos dacă încheie conversația prea devreme; spun experții.

Să punem punct, dar... politicos

Realizatorii studiului atrag atenția asupra modului în care oamenii încep anumite conversații și le arată că pot învăța, cu această ocazie, să poarte dialoguri mai plăcute.

“Dacă vrei ca o conversație să se încheie, spune-i celeilalte persoane că trebuie să pleci, apoi adaugă ceva pozitiv despre interacțiunea pe care tocmai ați avut-o.

De asemenea, să fim atenți la limbajul corporal al partenerului de discuție pentru a observa indiciile că sunt pregătiți să încheie dialogul, astfel încât să putem pune capăt conversației într-un mod cât mai politicos.

Orice am crede că vrea cea-laltă persoană, cel mai probabil greșim, așa că mai bine părăsim conversația la prima ocazie, în special atunci când nu prea ne interesează subiectul”, concluzionează oamenii de știință americani. (L.P.)

 

Lasă un comentariu