VINUL ROMÂNESC CARE A INTRAT ÎN CARTEA RECORDURILOR. “BIJUTERIA VINIFICAȚIEI ROMÂNEȘTI”

Distribuie pe:

Un producător de vin din regiunea Moldovei a obținut trei recorduri mondiale. Experții au stabilit și care este “bijuteria vinificației românești”.

Un vin românesc asociat regiunii vitivinicole Cotnari, din județul Iași, unde a fost cultivat încă de la stăpânirea prințului Ștefan cel Mare (1457-1504), a câștigat 144 de medalii de aur și 61 de argint în competițiile internaționale doar în ultimii 10 ani, stabilind astfel recordul mondial pentru cel mai premiat vin, conform WORLD RECORD ACADEMY. Este vorba despre “Grasa de Cotnari”, soi considerat a fi “bijuteria vinificației românești”. “Secretul acestui vin stă în recoltarea târzie a strugurilor, atunci când conținutul de zahăr este la vârf de concentrare, în principal datorită proliferării putregaiului nobil”, spun experții.

Pe lângă acest record, producătorul de vin Cotnari SA a mai obținut, potrivit World Record Academy, încă două recorduri mondiale. Potrivit sursei citate, Crama Cotnari a câștigat în ultimii 10 ani nu mai puțin de 588 de medalii la concursurile internaționale de vin, dintre care 322 medalii de aur și 266 de argint.

A fost stabilit astfel recordul mondial pentru cea mai premiată cramă. “Compania Cotnari are câteva avantaje majore: istorie, tradiție, două soiuri locale de vie - Grasa de Cotnari și Frâncușa - zona cultivată de viță-de-vie, teritoriul, tehnologia modernă, specialiștii. Toate acestea ne separă de restul competiției și ne fac să spunem că nimănui nu-i este ușor să concureze cu noi”, spune Constantin Deleanu, președintele companiei Cotnari. (adevarul.ro)

Foto: arhivacotnari

Lasă un comentariu