INVESTIȚI ÎN ROMÂNIA! PRIMARUL ZOLTÁN SOÓS: TÂRGU-MUREȘ POATE DEVENI CENTRUL LOGISTIC AL TRANSILVANIEI

Distribuie pe:

Dezvoltarea infrastructurii de transport, de la Autostrada Transilvania la componenta cargo a aeroportului și posibilitatea de a investi în transportul feroviar, poate transforma Târgu-Mureș într-un nod multimodal de transport.

Târgu-Mureș poate deveni centrul logistic al Transilvanei datorită infrastructurii care se construiește în zonă și va putea atrage și mai multe investiții, este de părere Zoltán Soós, noul primar al municipiului, care a câștigat alegerile în toamna anului trecut.

“Vrem să legăm cu ajutorul căii ferate Valea Mureșului de Valea Târnavelor și Sovata. Acolo lipsește un tronson de 15 km din 65 km. Mai mult, calea ferată poate fi prelungită spre Sighișoara, unde există tronsonul internațional. Pentru un aeroport cu zonă cargo este important să avem atât o legătură pe autostradă, cât și una feroviară, care are un impact economic ridicat. Târgu-Mureș poate deveni centrul logistic al Transilvaniei dacă pe lângă autostradă, vom avea și legătură feroviară. Târgu-Mureș  are posibilitatea de a deveni centrul logistic al Transilvaniei având în vedere că zona Cluj este aglomerată, iar firme de acolo ar putea avea activitate și aici. În curând vom avea discuții strategice cu Clujul. Momentan am demarat discuții cu celelalte orașe din Mureș”, a explicat Zoltán Soós.

 “Noi ne uităm la aeroportul Liszt Ferenc din Budapesta care, după ce a fost privatizat, și-a triplat numărul de pasageri alături de partea de cargo în ultimul deceniu. Arată astfel ce înseamnă ca un aeroport să fie gestionat de profesioniști. Și aeroportul din Târgu-Mureș își poate dezvolta partea de cargo, deoarece noi avem autorizație de cargo, dar în acest moment lipsesc investițiile”, a explicat primarul. Proprietarul aeroportului este Consiliul Județean, care poate demara investițiile necesare cu fonduri europene, dar într-un termen de trei-cinci ani de zile, perioadă considerată îndelungată.

“S-a discutat transformarea aeroportului într-o societate pe acțiuni în care primăria să fie acționar, poate alături de județele învecinate interesate de dezvoltarea logisticii din regiune și să atragem profesioniști în gestionarea sa, deoarece doar așa putem asigura dezvoltarea unui aeroport atât de important”, a subliniat Zoltán Soós. El speră ca inclusiv zborurile dintre București și Târgu-Mureș să fie reluate, în condițiile în care un drum cu mașina poate dura și mai bine de cinci ore din cauza aglomerației de pe Valea Prahovei.

În plus, Târgu-Mureș va deveni și un nod important după construcția autostrăzii Târgu-Mureș - Iași - Ungheni și va avea conexiune pe autostradă atât spre Oradea și Borș prin Cluj, pe A3, cât și spre Sibiu, Timișoara și Arad, prin  autostrăzile A3, A10 și A1.

“România și Ungaria au o colaborare foarte bună, iar noi avem orașe înfrățite și cu localități din Germania sau Austria, de unde putem prelua modele de bună administrare”, a spus primarul.

Pentru a atrage investiții, primarul a inițiat întâi mai multe discuții cu investitorii deja prezenți în oraș.

“În ultimele două luni am avut mai multe întâlniri cu investitori locali, operatori din Târgu-Mureș, români, cât și străini. Am încercat să cartografiem care sunt nevoile companiilor. Noi punem accent pe firmele mureșene care au aici baza. Noi întâi trebuie să ne bazăm pe experiența lor, cunosc piața forței de muncă, infrastructura și ne pot indica unde sunt necesare investiții, care sunt primii pași din a transforma Târgu-Mureș într-un oraș atractiv, unde să vină investitori. Sunt deja mai multe discuții demarate cu firme locale și am ajuns la mai multe propuneri concrete. Vorbim de investiții în domeniul hotelier, în domeniul imobiliar, în crearea unor incubatoare de afaceri, unul administrat de Primăria Târgu-Mureș și un altul în urma unei investiții private. Vrem să punem bazele unei creșteri sănătoase pe viitor cu ajutorul tinerilor antreprenori care vor să pornească aici o afacere. Așa noi creștem încrederea în mediul de afaceri local”, a explicat Zoltán Soós.

Miza din Târgu-Mureș este Universitatea de Medicină și Farmacie care furnizează specialiști pe piața locală, iar aceasta poate atrage noi investiții, cu locuri de muncă bine plătite.

“În Mureș avem investiții în sectorul alimentar, în domeniul farma, care se leagă și de prezența UMF Târgu-Mureș. Avem și o industrie automotive care are posibilitatea de a crește alături de sectorul IT, care poate deveni atractiv. În Târgu-Mureș punem accent pe prezența Universității de Medicină și Farmacie, sunt mulți care vin să se trateze aici din țară. Industria medicinii are potențial de creștere. Alături de CJ Mureș avem în plan construcția unui spital nou finanțat din fonduri europene. 30 mil. euro se vor investi într-un spital de arși în Târgu-Mureș, iar această industrie trebuie susținută de industria farma. Acum avem două fabrici de medicamente mai mari și două mai mici, de firme locale. Trebuie să le oferim posibilitatea de a se dezvolta”, a subliniat primarul. (zf.ro)

 

 

 

 

Lasă un comentariu