SÂMBĂTĂ NOAPTEA, ROMÂNIA TRECE LA ORA DE VARĂ!

Distribuie pe:

Pentru că în urmă cu doi ani Parlamentul European a votat renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an, anul 2021 ar fi trebuit să fie ultimul în care țările din Uniunea Europeană (UE) să recurgă la acest gest. Prin urmare, țările care decid să rămână la ora de vară ar trebui să schimbe ceasul în ultima duminică din luna martie a anului 2021, adică în noaptea de 27 spre 28 martie 2021, iar statele membre UE care doresc să păstreze ora standard, adică ora de iarnă, să schimbe ceasurile pentru ultima dată în ultima duminică din octombrie 2021, adică în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2021.

În mod normal, țările UE ar fi trebuit să informeze Comisia Europeană asupra alegerii lor până în aprilie 2020, apoi urmau să se coordoneze cu executivul european pentru ca deciziile individuale să nu afecteze funcționarea pieței unice.

Numai că situația specială apărută în urma crizei provocate de pandemia de coronavirus a dat peste cap aceste planuri… Cert este că, în România, în noaptea de sâmbătă, 27 martie, spre duminică, 28 martie 2021, ceasurile vor fi date înainte cu o oră, respectiv ora 3 devine ora 4, înregistrându-se astfel cea mai scurtă zi din an, de numai 23 de ore.

Cum ne afectează

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății oamenilor, care au nevoie de o anumită perioadă pentru acomodare.

Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede. Schimbarea poate veni însoțită de stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta.

De asemenea, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Un studiu realizat în 2016 a arătat impactul pe care trecerea la ora de vară îl are asupra riscului producerii de accidente rutiere. Astfel, potrivit cercetărilor, pierderea a una, două ore de somn dublează riscul producerii unui accident rutier.

Lasă un comentariu