“SĂRUTUL”, CELEBRA SCULPTURĂ A LUI BRÂNCUȘI, AR PUTEA SĂ FIE ÎNLĂTURATĂ DIN CIMITIRUL MONTPARNASSE (I)

Distribuie pe:

“Sărutul/ Le Baiser”, o celebră sculptură a lui Constantin Brâncuși, ar putea fi înlăturată de pe mormântul Tatianei Rașevskaia din cimitirul parizian Montparnasse.  Moștenitorii tinerei rusoaice care s-a sinucis în 1910 au obținut o decizie favorabilă în justiție, relatează Le Figaro.

Justiția dă dreptate moștenitorilor

O decizie a Curții Administrative de apel din Paris din 11 decembrie 2020 oferă descendenților Tatianei Rașevskaia dreptul de a recupera opera de artă. Litigiul dintre moștenitori și autoritățile franceze, care doresc să păstreze pentru patrimoniul public opera, durează de 10 ani, scrie Le Monde.

Pentru moștenitorii Tatianei decizia era importantă, pentru că ei vor să vândă opera de pe mormântul înaintașei lor. Dacă sculptura a reușit să traverseze discret secolul al XX-lea, iată că valoarea lui Brâncuși este la cote care fac oamenii să întoarcă capul, scrie Le Figaro.

Până acum câștigase statul

Până la această decizie, justiția a dat tot timpul dreptate statului. Un expert anonim a estimat statuia - care face parte dintr-o serie realizată de sculptor între 1907 și 1945 - între 40 și 50 de milioane de euro.

Bronzul “Muză adormită” a fost vândut la Christie's, în 2017, cu 57,3 milioane de dolari. În 2005, marmura “Pasărea în spațiu” a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari. În același an, șase persoane au revendicat la Primăria Parisului drepturile de proprietate pentru mormântul Tatianei Rașevskaia.

Aceste sume foarte mari au atras atenția negustorului francez de artă Guillaume Duhamel, care a reușit să dea de urma descendenților tinerei rusoaice îngropate de peste un secol în Montparnasse. Miraculos, acești moștenitori au păstrat o scrisoare a mamei Tatianei Rașevskaia, care dovedește că a cumpărat sculptura de la Constantin Brâncuși pentru 200 de franci.

Din 2018, închisă în cofraj de lemn

Din 2018, statuia este închisă într-un cofraj de lemn, la inițiativa lui Guillaume Duhamel, pentru protejarea operei de artă, după cum a argumentat acesta.

Brâncuși (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puțin prolifică care a contribuit la creșterea prețului sculpturilor sale pe piața de artă.

Brâncuși sculpta direct în material, fără schițe prealabile.  “Sărutul” nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice.

Povestea s-ar putea să dureze multă vreme, să se plimbe prin tribunale, departe de ochii presei și ai marelui public, notează lexpress.fr.

Povestea tinerei sinucigașe. Iubire cu un medic de origine română

Tatiana Rașevskaia, o tânără rusoaică din înalta societate, născută la 6 aprilie 1887, trăia de ceva timp la Paris. Suntem la finele lui 1910.

Sunt zvonuri că ar fi fost o anarhistă și rudă cu marele Tolstoi, scrie lexpress.fr.

Pentru a-și perfecționa franceza, tânăra exilată ia lecții de la un medic de origine română, de la Institutul Pasteur din Paris: Solomon Marbais.

Între studentă și medic se naște o idilă ca-n romane, dar care, tot ca în romane, s-a și încheiat. La finele lui noiembrie 1910, sora doctorului Marbais o vizitează pe Tatiana Rașevskaia la domiciliul din Boulevard de Port-Royal. Când deschide ușa, o descoperă pe tânăra rusoaică spânzurată. Avea doar 23 de ani.

Funeraliile sunt organizate la începutul lui decembrie 1910. Mama sa a venit de la Moscova. L-a convins pe preot să îi țină slujbă și să se roage pentru iertarea păcatelor.

Sursa foto principală: Wikimedia Commons

(Va urma)

Lasă un comentariu