MĂSURI NOI ANTICOVID-19: TESTE RAPIDE ÎN FARMACII ȘI MEDICI DE ALTE SPECIALITĂȚI TRANSFERAȚI LA ATI

Distribuie pe:

La finalul ședinței de Guvern de joi, 25 martie 2021, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat câteva măsuri importante în lupta cu Covid-19.

“Una dintre măsurile importante este instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare, și chiar mâine, avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor, pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii.

Este un pas important care merge către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau această dorință. Ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile fiind în curs. Avem de astăzi, respectiv după ce ordonanța de urgență va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru lucrul acesta. Este un pas extrem de important.

În spațiul public, se vorbește despre paturi ATI, despre necesitatea de a crește capacitatea în terapie intensivă, dar se vorbește despre paturi ca și cum am vorbit despre mobilă. În fapt, limitarea principală este cea a resursei umane și aici, pe de-o parte, vorbim despre medici obosiți și asistente, și infirmiere, și toți cei care contribuie și, pe de altă parte, vorbim despre limitări date de lege, o lege care îi face pe medici de anumite specialități să se teamă de eventuale consecințe ale unui lucru pe care își doresc să îl facă, și anume să ajute în secțiile de terapie intensivă sau acolo unde, în general, sunt îngrijiți pacienți Covid-19.

Astăzi, prin ordonanță de urgență de modificare a Legii nr. 95, Legea sănătății, am stabilit că, pe durata stării de alertă, alte specialități medicale decât infecționiști sau ATI-iși pot veni în ajutorul colegilor lor, iar lucrul acesta se poate face cu respectarea protocoalelor de practică medicală.

Dacă aceste protocoale sunt respectate de către acești profesioniști, ei nu vor putea fi trași la răspundere. Deci, repet: dacă protocoalele de tratament vor fi respectate, atunci nimeni nu are de ce să se teamă de vreo consecință.

Este un mesaj important pentru medici și un lucru pe care l-am discutat cu Colegiul Medicilor, iar astăzi l-am aprobat în ședința de Guvern”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu. (L.P.)

 

Lasă un comentariu